Lees hier de review van de nieuwe Oppo Reno11 F 5G smartphone en of deze voldoet aan jouw wensen en eisen voor een smartphone, zoals goede camera's en lange accuduur.

Aad Munsterman

Oppo brengt regelmatig nieuwe smartphones uit die wij ook ook geregeld testen, zoals de OPPO Reno10 Pro 5G. Nu laat Oppo weer van zich horen en komt met een nieuwe lijn smartphones waarvan de Reno11 F 5G als eerste beschikbaar is. Het is een model dat moet aanslaan bij mensen die op zoek zijn naar een middenklasse telefoon dat gericht is op vermaak, fotografie en goede connectiviteit.

Design
Het toestel is lang, slank met 161,6 x 74,7 x 7,54 mm (h x b x d), een (licht) gewicht van 177 gram en de Reno11 F ligt goed in de hand. In Nederland wordt één luxe kleur Palm Green geleverd. De IP-waarde is 65 en dat is stof- en sproeidicht, maar daarmee niet geschikt voor een verblijf onder water.

Scherm
Het grote en heldere 6,7inch amoled-scherm, met HDR10+ en tot 1100 nits helderheid, is een uitstekende basis voor het bekijken van app-tekst, video’s en games. Het is gevat in een stevig frame met zeer smalle randen. De resolutie is FHD+ (1080 x 2412 pixels) met een maximale beeldverversing van 120 Hz voor snelle en soepele weergave. Verder is de Oppo Reno11 F 5G voorzien van een MediaTek Dimensity 7050-chipset met 8 GB aan werkgeheugen en 256 GB aan dataopslag. Je kunt echter wel meer data opslaan dankzij de aanwezigheid van een micro-sd-slot waarin je een micro-sd-kaartje kunt stoppen van maximaal 2TB geheugen.

Camera's
Aan de achterzijde zien we een set met 3 camera’s. De 48MP hoofdcamera maakt prima foto’s bij goede lichtomstandigheden. De andere twee camera's zijn een ultragroothoek en macro en zijn van mindere kwaliteit. Opvallend is de 32MP selfiecamera die zeer goed scoort in combinatie met vervaagde achtergrond. Het AI Portrait Retouching-algoritme maakt je nog mooier dan je al bent. Video’s tot 4K met 30 frames per seconde (fps) zijn mogelijk, terwijl een AI Eraser ongewenste zaken van een foto haalt.

Accu
De accu heeft een forse opslagcapaciteit van 5000 mAh en dat is, afhankelijk van gebruik, goed voor 1 tot 2 dagen. De batterij moet volgens OPPO tot 4 jaar meegaan waarbij de capaciteit niet onder de 80% daalt. Opvallend is dat tot -20° C opgeladen kan worden. Opladen gaat supersnel met maximaal 67 watt, maar daar is dan wel een SUPERVOOC-lader voor nodig. Een snellader wordt echter niet meegeleverd en draadloos laden wordt niet ondersteund.

Software en andere technieken
Het besturingssysteem is Android 14/ColorOS 14 en er worden 2 jaar OS-updates en 3 jaar beveiligingsupdates beloofd. Dat is tegenwoordig, waarbij de gebruiksduur wat langer wordt, wat aan de magere kant. Nieuw is de Trinity Engine die intern optimalisaties en compressie uitvoert waardoor het toestel over een periode van 4 jaar als nieuw blijft aanvoelen.
Andere optimalisatietechnieken zijn ruisonderdrukking bij spraak voor heldere stemoverdracht en een geoptimaliseerd antennesysteem voor betere ontvangst bij mindere omgevingscondities. Met Smart Image Matting maak je zelf leuke stickers. Minpuntje is dat er nogal wat reclame-software aanwezig is.
Het geluid komt rechtsonder uit één luidspreker en er is geen 3,5mm jack. Draadloze communicatie is via BT5.2, tot Wi-Fi 6, tot 5G, GPS, NFC en Infrarood. Met de kabel via usb-c 2.0/OTG.

Conclusie
Samengevat een toestel met een mooi en snel 120Hz Amoled-scherm, een forse accu en een aantal andere interessante technieken om de levensduur te verlengen. Jammer dat het updatebeleid daarmee nog niet in lijn ligt. Het is een toestel met een goede hoofd- en selfiecamera en genoeg verwerkingscapaciteit voor alle taken.

3 en half sterren

OPPO Reno11 F 5G smartphone
Adviesprijs: € 449,-

+ mooi en snel Amoled-scherm
+ forse accu

- gemiddelde specs
- mager updatebeleid

Oppo Reno11 F 5G Magellan Still Life Ocean Blue Nature Color online