3D-printers zijn er in allerlei soorten en maten. Hier vind je de review van de AnkerMake M5c 3D-printer en tipje van de sluier: hij is snel, sexy en luid.
HCC!3d Apeldoorn
HCC!3d ging aan de slag met de AnkerMake M5c 3D-printer om te ervaren of dit een interessante en leuke 3D-printer kan zijn voor HCC!3D-leden. Zo worden een aantal unieke kenmerken en/of innovaties van de AnkerMake M5c vermeld. Deze 3d-printer is een innovatief strak ontworpen printer zonder display, bereikbaar via een eigen wifi-cloud en bedienbaar via app of eigen slice-programma voor Mac, Windows en Linux. En hij is snel, sexy en luid.
Ontwerp en bouwkwaliteit
De AnkerMake M5c heeft een erg strak metaal ogend minimalistisch ontwerp, is mooi degelijk afgewerkt en met maar 1 knop voor de bediening. Deze 1-knopsbediening is simpel maar doeltreffend. Een display ontbreekt geheel, maar is in de praktijk opgelost door een app op je telefoon en een bluetooth-verbinding. De direct aangedreven extruder is ook handig; de bodem en brug zijn erg stabiel en stevig.
In vergelijking met andere modellen in dezelfde prijsklasse krijg je veel waar voor je geld.
(artikel gaat verder onder de afbeelding)
Installatie en gebruiksvriendelijkheid
Uit de doos en montage van de brug is snel in elkaar geschroefd, mede dankzij de uitgebreide meegeleverde gereedschapsdoos. De installatie was best lastig, omdat er geen verbinding met de computer gemaakt kon worden: er zit bij ons model een usb-c-poort op die niet communiceert. Het kostte ons wat tijd om op de nieuwe manier de installatie te doen: de AnkerMake-app installeren op je telefoon, een account aanmaken, verbinding maken via bluetooth en dan je wifi-instellingen opgeven van je netwerk.
Daarna gingen de AnkerMakeStudio downloaden en installeren. Via het eerder aangemaakte account heb je dan verbinding via je wifi met de AnkerMake M5c. Dat is best erg eenvoudig als je het weet, de handleiding is niet zo duidelijk daarin. Dat kostte ons als ervaren HCC-ers wel wat tijd om dit uit te vinden. Eenmaal werkend is het heel gebruiksvriendelijk, middels de gebruikte interface en ook de AnkerMakeStudio-software die niet lijkt op wat je gewend bent.
Supergaaf is wel dat je via je telefoon modellen kunt downloaden, setting aanpassen, slicen en printen.
(artikel gaat verder onder de afbeelding)
Printkwaliteit en snelheid
We hadden niet veel tijd voor het beoordelen van de printkwaliteit van de AnkerMake M5c. De eerste prints waren namelijk niet okay, er was onder extrusie, de brug stond scheef en het PETG-model viel uit elkaar. Het aanpassen van deze tekortkomingen lukte door in de app een toets 10 seconden in te drukken, zodat je Advanced settings kunt invoeren. Daar hebben wij de extrusie steps van 1280 naar 1349 gezet, omdat 100mm filament maar 95 mm bij doorvoer bleek.
De printsnelheid is hoog en na optimalisaties (brug recht gezet) is de printkwaliteit prima.
Materialen en veelzijdigheid
Dit zijn de ondersteunde materialen en filament-typen van de AnkerMake M5c: PLA, PETG, PET, ABS, TPU, PA, PLA-CF, PETG-CF en PA-CF. Door de hogere temperaturen die deze printer kan halen, zijn er veel materialen die je kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan flexibele ringen of weerbestendig PETG; dus een veelzijdigheid aan materialen van deze printer voor diverse toepassingen, zoals prototyping, hobby's, enz.
Functies en extra's
Via bluetooth geef je de printer je wifigegevens door en daarna kun je verbinden met de Ankermake-slicer op de pc. Je kunt niet buiten je eigen wifinetwerk werken en de display is dus je eigen smartphone. Je kunt maar met 1 gebruiker tegelijk werken op de app en de pc-toepassing. De automatische bedleveling 7x7 is standaard bij elke print en geeft perfecte eerste lagen.
De app is gebruiksvriendelijk en wel intuïtief te bedienen.
Prijs-kwaliteitverhouding
Je krijg veel printer voor wat hij kost en de prijsstelling zit onder in de markt. De M5 is wat uitgebreider en ook iets duurder. De prijzen zakken nog steeds.
Een degelijke printer die best snel is en mooi print voor relatief weinig geld.
Specificaties en technische details
• Print formaat 220×220×250 mm³
• Print snelheid 500 mm/s
• Print acceleratie 5000 mm/s²
• Benchy Print (Max) 17 Min
• Filament 1.75 mm
• Bouwplaat Temperatuur (Max)100℃
• 1-klik knop bediening
• Y Print Mode
• Precisie Mode: Y, Standard Mode: Y, Fast Mode: Y
• Extrusie Hotend: All-Metaal
• Nozzle: Brass, 0.4 mm
• Time-Lapse Videos: Direct Extrusie
• Extrusie Flow: 35 mm³/s
• Hotend Temperatuur (Max): 300℃
• Automatische-Leveling 7×7 Point
• Bed: PEI Soft Magnetische plaat
Conclusie
De nieuwe manier van benaderen via app en bluetooth was even een drempel, waarna het erg gemakkelijk bleek en praktisch, met mooie resultaten. De bijgevoegde handleiding zou uitgebreider kunnen, want dat gaf weinig info over de app en de verbindingen. Ook de superuser-instelling is goed verstopt en zelfs voor ons lastig te vinden.
Het is een interessante en leuke printer die niet al te duur is, goed print en die ik zelf best thuis zou willen hebben.
Prijzen en beschikbaarheid
De AnkerMake M5c 3D-printer heeft een adviesprijs van € 349,- en is online verkrijgbaar.
AnkerMake M5c
+ interessante leuke printer met mooi design
+ op je smartphone kun je modellen downloaden, instellingen aanpassen, slicen en printen
+ goede prijs-kwaliteitverhouding
- geen duidelijke handleiding
Tot slot
* Wij hebben geen kapotte of garantie-perikelen gehad en daar kunnen we dus weinig over zeggen. je deze printer koopt.
* Review door HCC!3D locatie Apeldoorn getest op NewTechPark met Ruud Blom, John Broere en Peter Faessen
* Wij hebben de printer kosteloos -tijdelijk- ter beschikking gehad en geen financiële verplichtingen naar de leverancier, zodat wij onafhankelijk onze ervaring kunnen delen.
* Foto’s gemaakt door John Broere en Ruud Blom.