Over het algemeen zijn de producten van Sony niet goedkoop, maar daar wil Sony met de ULT-serie verandering in brengen. Lees hier de review van de Sony ULT Field 1 of goedkoop ook duurkoop is...

Bram Veldt

Zeg je Sony, dan zeg je kwaliteit, maar dat heeft ook zijn prijs. Met de introductie van het submerk ULT wilt Sony daar verandering in brengen. Met ULT mikt Sony vooral op een jongere doelgroep en dat zie je ook terug in de naam ULT. ULT wordt namelijk door (vooral) gamers gebruikt als afkorting voor Ultimate oftewel Ultiem. Aangezien jongeren vaak (iets) minder te besteden hebben, kiest Sony voor een opvallende prijs-kwaliteitverhouding die de jongeren moet aanspreken. Met Sony ULT wilt Sony dus de concurrentie aangaan met JBL dat overigens ook niet altijd goedkope adviesprijzen heeft voor zijn producten, maar qua (online) winkelprijs wel weer interessant is.

Sony ULT Power Sound serie
Sony heeft onlangs de ULT Power Sound serie gelanceerd, bestaande uit de draadloze luidsprekers ULT TOWER 10, ULT FIELD 7, ULT FIELD 1 en de draadloze koptelefoon ULT WEAR. De ULT Field 1 heeft een adviesprijs van 139 euro en is hiermee veel goedkoper dan de ULT Field 7 die een adviesprijs van 450 euro heeft. Is de ULT Field 1 een goede keuze qua prijs-kwaliteit? Lees hier onze review om daarachter te komen.

Sony ULT Field 1

Design
De Sony ULT Field 1 is 20,6 x 7,7 x 7,6 cm groot, heeft een gewicht van 650 gram en is dus een redelijk kleine en lichte speaker. Aan de box zit ook een draagriem waardoor je de box gemakkelijk ergens mee naartoe kunt nemen. De speaker komt in verschillende kleuren, namelijk: zwart, gebroken wit, grijs (forest gray) en oranje. In de doos zit het volgende:

• 1x Sony ULT Field 1
• 1x usb-c-kabel
• 1x handleiding

Sony ULT Field 1 knop


Op de speaker zitten een aantal knoppen, te beginnen met helemaal links de aan-uitknop en daarnaast de bluetooth-knop. Deze laatste gebruik je om de speaker te verbinden met bijvoorbeeld je smartphone. Dit is overigens alleen nodig als je hem de eerste keer verbindt, daarna staat hij in je instellingen bij bluetooth. Op de box zit ook een pauze-knop; de muziek wordt (natuurlijk) gepauzeerd als je (handsfree) wordt gebeld. Met de plus- en minknoppen zet je het geluid harder of zachter. Als laatste knop heb je de ULT-knop waarmee je de bass versterkt. Als je muziek luistert en je klikt hier op, is er wel een kleine onderbreking in het nummer, maar dit is verder niet storend. Grappig detail van deze ULT-knop is dat deze vanuit verschillende perspectieven verschillende kleuren laat zien. Aan de achterkant van de box bevindt zich nog een vakje waarachter je de ULT Field 1 dankzij een usb-c-poort. Verder is de box stof-, water- en ook schokbestendig met een IP67-bescherming.

Geluid
De Sony ULT Field 1 heeft met een tweeter en een woofer in totaal 2 speakers; de tweeter-unit heeft een doorsnede van zo'n 16 mm, terwijl de woofer-unit circa 83 x 42 mm groot is. De speakers zorgen voor een goede geluidservaring, ook op een niet al te hard volume. Wil je de box gebruiken met nog meer bass, klik dan op de ULT-knop voor ULT POWER SOUND en luister naar je muziek met veel bas.

Sony app

App
Om de geluidsinstellingen van je box aan te passen, moet je de Sony Music Center-app downloaden en installeren. In deze app kun je verschillende muziekapps zoals Spotify openen en kun je in de app afspeellijsten maken met je favoriete nummers. Ga in de app naar instellingen en kies vervolgens Geluid. Wil je de equaliser gebruiken? Zet dan Sound Effect op Custom en daarna kun je gebruikmaken van de equaliser. Aan de binnenkant van de doos staat overigens ook een QR-code die je leidt naar een online handleiding en daar wordt ook gezegd dat je de app moet downloaden.

equaliser


Batterij
Zoals er al eerder werd gezegd gaat de batterij 12 uur mee: dat geldt wel voor als je de volume op 25 zet en ook de ULT POWER SOUND aan hebt staan. Hij gaat zo'n 3 uur mee als je het volume op 50 (maximaal) zet en wederom de ULT POWER SOUND aan. Het stroomverbruik van de box is ongeveer 7,5 W. Een usb-c-kabel wordt bij de box geleverd, maar er is in tegenstelling tot de grotere ULT Field 7 geen AUX-aansluiting.

Verschillen met de ULT Field 7
Dat laatste gezegd hebbende, dit zijn nog meer verschillen tussen de Field 1 en Field 7: die laatste beschikt over twee ULT SOUND-standen (Deep Bass en Attack Bass) en de Field 1 heeft alleen de POWER SOUND aan en uit. Verder heeft de Field 7 wel Sound Field Optimisation, verlichting en is hij met 6,3 kilo bijna 10 keer zwaarder.

Conclusie
Al met al is het een goede box die ondanks zijn formaat goed presteert. De geluidskwaliteit was goed en in de app kun je met de equaliser het geluid aanpassen naar hoe jij het wilt. Hij is lekker klein, licht en heeft hij een strap die hem heel handig maakt als je hem ergens mee naartoe wilt nemen. Ook is de speaker water-, stof- en schokbestendig. Kortom voor Sony-begrippen is dit een relatief goedkope speaker, maar het is zeker een goede koop.

4 sterren

Product: Sony ULT Field 1
Adviesprijs: 139 euro

+ goede geluidskwaliteit
+ erg handzaam want compact en licht
+ 12 uur batterijduur

- app kan uitgebreider
- geen powerbank-functie