Samsung introduceerde vandaag de nieuwe opvouwbare Galaxy Z Fold6 en de Galaxy Z Flip6. Lees hier wat deze opvallende smartphones meer bieden en zeker op het vlak van Galaxy AI.

Samsung introduceerde vandaag tijdens Galaxy Unpacked in Parijs de nieuwe Galaxy Z Fold6 en de Galaxy Z Flip6. Samsung zet volop in op AI en doet dat sinds de Galaxy S24-serie met Galaxy AI [1]. De vandaag aangekondigde Samsung Galaxy Z Fold6 en Z Flip6 moeten zorgen voor meer AI-mogelijkheden en nieuwe manieren van communiceren, produceren en creëren, mede dankzij het grote scherm van de Z Fold, het FlexWindow van de Z Flip en de iconische FlexMode. Overigens kondigde Samsung vandaag ook de Galaxy Buds3 en de Galaxy Buds3 Pro aan.

In dit artikel ga ik vooral in op de (nieuwe) functies die de Galaxy Z Fold6 en de Galaxy Z Flip6 bieden. 

Scharnier, steviger en sterker
Vorige week kon ik al 'spelen' met de opvouwbare modellen oftewel foldables op het hoofdkantoor van Samsung. Daar viel al op dat het de dunste en lichtste Galaxy Z-serie is, met een mooi symmetrisch ontwerp en een strakke, rechte rand. Ook zijn ze steviger gebouwd: de scharnier met dubbele rail heeft een versterkte vouwrand, waardoor externe schokken beter worden verdeeld. Verder verbeteren en versterken nieuwe lagen op het hoofdscherm de vouw. De Z-serie is bovendien uitgerust met sterker Armor Aluminium [2] en Corning Gorilla Glass Victus 2 [3].

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Samsung Galaxy Z Fold6 open met S pen online

Processor en koelsysteem
Zowel de Galaxy Z Fold6 als de Flip6 zijn uitgerust met het Snapdragon 8 Gen 3 Mobile Platform for Galaxy [4]. Dit is volgens Samsung de meest geavanceerde mobiele Snapdragon-processor voor de beste CPU-, GPU- en NPU-prestaties in zijn klasse. De Z Fold6 heeft een verbeterd koelsysteem met een grotere vapor chamber en de Galaxy Z Flip6 heeft nu voor het eerst ook een vapor chamber.

Galaxy Z Fold6 schermen en geheugen
De AI op de Galaxy Z Fold6 maakt optimaal gebruik van het grote scherm voor nog meer productiviteit. Het hoofdscherm is een 7,6inch Dynamic AMOLED 2X-scherm met een Infinity Flex Display (2160 x 1856 pixels, 20.9:18), 374 ppi en 120Hz adaptive refresh rate (1~120Hz). De Fold6 heeft natuurlijk een coverscherm met een 6,3inch HD+-scherm (Dynamic AMOLED 2X Display, 2376 x 968 pixels, 22.1:9, 410 ppi en 120Hz adaptive refresh rate (1~120Hz). Hij heeft een gewicht van 239 gram. 

Er zijn 3 versies, allemaal met 12GB werkgeheugen maar de verschillende groottes qua interne opslag: 256 GB, 512 GB en 1 TB.

* Note Assist [5] zorgt voor vertalingen, samenvattingen en automatische opmaak van notities. Met de transcriptiefunctie worden transcripties, vertalingen en samenvattingen van spraakopnamen rechtstreeks in Notes mogelijk.
* Teksten in PDF-bestanden kunnen worden vertaald en als overlay worden weergegeven wanneer het bestand wordt geopend met PDF overlay translation in Notes [6] en ondersteunt zelfs tekst in afbeeldingen en grafieken.
* Het nieuwe Composer [7] voor Samsung Keyboard genereert tekst op basis van simpele trefwoorden voor e-mails en sociale media-apps. Voor sociale media creëert Composer tekst in de eigen stijl van gebruikers door eerdere berichten te analyseren. Daarnaast wordt de S Pen-ervaring [8] verder uitgebreid met Galaxy AI op het scherm van de Galaxy Z Fold6.
* Wanneer een gebruiker schetst of tekent, genereert Sketch to image [9] opties voor afbeeldingen.

Google Gemini
De nieuwste Google Gemini-app [10], de persoonlijke AI-assistent, is volledig geïntegreerd in de nieuwe Z-serie. Door simpelweg over de hoek van het scherm te vegen of ‘Hey Google’ te zeggen, kunnen gebruikers de Gemini-overlay activeren en hulp krijgen bij het schrijven, leren of plannen.
Gemini is geïntegreerd met verschillende Google-apps. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig de juiste reisroute met Google Maps plannen op basis van realtime vlucht- en hotelinformatie. Ook kunnen gebruikers vragen stellen in de Gemini-overlay om meer informatie te ontvangen over een YouTube-video die zij kijken. Circle to Search [11] geeft direct zoekresultaten wanneer gebruikers meer informatie willen ontvangen over bijvoorbeeld een bepaalde artiest in een video.

Galaxy AI
Galaxy AI maakt ook makkelijke communicatie mogelijk op de Z Fold6. Interpreter [12] maakt optimaal gebruik van de twee schermen in de nieuwe gespreksmodus. Hiermee kunnen mensen eenvoudig vertalingen op het hoofd- en coverscherm bekijken, wat natuurlijke live gesprekken mogelijk maakt. Live Translate [13], dat telefoongesprekken in Samsungs telefoon-app in realtime vertaalt, komt nu ook beschikbaar in een aantal populaire apps van derden.

Van vastleggen tot bewerken tot bekijken kun je met de AI-gestuurde ProVisual Engine op de Galaxy Z Fold6. Met de geavanceerde bewerkingsopties van Photo Assist [14] creëren gebruikers moeiteloos professionele content. Dankzij de krachtige chipset van de Galaxy Z Fold6 en de 1,6 keer grotere vapor chamber, kunnen gebruikers langer gamen, zonder prestatieverlies. De levendige graphics met Ray Tracing komen op het scherm met een helderheid van 2.600 nits [15] van het 7,6inch scherm.

Galaxy Z Flip6 scherm
De Galaxy Z Flip6 is vooral bedoeld voor onderweg en biedt nieuwe mogelijkheden voor personalisatie. Het hoofdscherm is 6,7-inch FHD+ groot (Dynamic AMOLED 2X, 120Hz adaptive refresh rate (1~120Hz) en een Infinity Flex Display (2640 x 1080 pixels, 22:9), terwijl het coverscherm een 3,4inch Super AMOLED 60Hz Display is met 720 x 748 pixels en 306 PPI.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Samsung Galaxy Z Flip6 groen

* Met het 3,4-inch Super AMOLED FlexWindow [16] hebben gebruikers al toegang tot AI-functies zonder het toestel te openen. Wanneer zij onderweg zijn, kunnen sms-berichten met één hand worden beantwoord. Suggested Replies analyseert de laatste berichten om een passend antwoord voor te stellen.
* Met FlexWindow krijgen gebruikers meldingen en updates van Samsung Health en kunnen zij het volgende nummer selecteren op de muziekwidget. FlexWindow biedt meer Widgets dan ooit, en gebruikers kunnen nu de informatie van meerdere Widgets tegelijkertijd inzien.

De Flip kan op verschillende manieren worden gepersonaliseerd. Het AI-gestuurde Photo Ambient kan wallpapers in realtime aanpassen op basis van de tijd en het weer. Ook kan eenvoudig een algemene look en feel worden gecreëerd met suggesties voor schermindelingen, zoals het verplaatsen van de klok en het aanpassen van de framekleur om te zorgen dat ze bij de achtergrondafbeelding passen. Ook FlexCam ontgrendelt nieuwe creatieve mogelijkheden. Met het nieuwe Auto Zoom vindt FlexCam automatisch het beste kader voor een foto. Het detecteert het onderwerp, zoomt in en uit en past vervolgens het nodige aan – volledig handsfree.

Nightography is uitgebreid met video HDR, voor heldere video’s, zelfs bij weinig licht, en werkt nu bovendien met populaire social media-apps. De functie voor nachtopnamen - is nu ook beschikbaar in Instagram Story, zodat gebruikers ‘s nachts geweldige foto’s kunnen maken en ze rechtstreeks vanuit de app in hun Story kunnen plaatsen.

Batterijduur
Al deze creatieve mogelijkheden kunnen worden gebruikt zonder zorgen over de batterij. Door verschillende hardware- en software-optimalisaties gaat de accu langer mee .

Software- en beveiligingsupdates en beveiliging
De Galaxy Z Fold6 en de Flip6 worden beveiligd door Samsung Knox, het meerlaagse beveiligingsplatform van Samsung Galaxy. Via de Galaxy AI-instellingen hebben gebruikers de volledige controle over hoe AI de gegevens gebruikt.
Daarnaast zijn de toestellen ontworpen om lang mee te gaan en bieden zeven generaties aan OS-upgrades en zeven jaar aan beveiligingsupdates , zodat gebruikers toegang hebben tot de laatste software nog langer kunnen genieten van hun foldables.

Prijzen, kleuren en beschikbaarheid

De Galaxy Z Fold6- en Z Flip6-series zijn vanaf vandaag, 10 juli, beschikbaar voor pre-order en worden vanaf 19 juli geleverd. De toestellen zijn beschikbaar vanaf 24 juli.
De Galaxy Z Fold6 is verkrijgbaar in de kleuren Silver Shadow, Pink en Navy, en de Galaxy Z Flip6 is ook verkrijgbaar in de kleuren Silver Shadow, Yellow, Blue en Mint . Wanneer gebruikers online bestellen op Samsung.com, krijgen zij toegang tot exclusieve kleuren als Crafted Black en White voor de Galaxy Z en Peach voor de Galaxy Z Flip6.

De prijzen zijn voor de Flip6: € 1199,- voor de 12GB RAM en 256GB opslag versie en € 1319,- voor de 12GB RAM en 512GB opslagversie.

De adviesprijzen voor de Fold6 zijn alsvolgt:

12GB werkgeheugen en 256GB opslaggeheugen: € 1999,-

12GB werkgeheugen en 512GB opslaggeheugen: € 2119,-

12GB werkgeheugen en 1TB opslaggeheugen: € 2359,-

Promoties Galaxy Z Flip6 en Fold6
• Bij aankoop van een Galaxy Z Flip6 ontvang je nu een Neon Flipsuit Case ter waarde van € 49,99 en tot € 100,00 extra inruilwaarde. Deze actie is geldig tot en met 28 juli 2024.
• Bij aankoop van een Galaxy Z Fold6 ontvang je nu een S Pen Case ter waarde van € 99,99 en tot € 100,00 extra inruilwaarde. Deze actie is geldig tot en met 28 juli 2024.

Samsung Care+ beschermt producten tegen schade door ongelukken en is tijdens de pre-order-periode een jaar lang gratis. 

[1] Inloggen op een Samsung-account is mogelijk vereist om bepaalde Samsung AI-functies te gebruiken. Samsung doet geen beloftes en toezeggingen en geeft geen garanties met betrekking tot de nauwkeurigheid, volledigheid of betrouwbaarheid van de output die door AI wordt geleverd. De beschikbaarheid van Galaxy AI-functies kan variëren per regio/land, de OS/One UI-versie, het apparaatmodel en de telefoonprovider. De beschikbaarheid van sommige functies kan variëren per apparaatmodel. De Galaxy AI-service kan beperkt zijn voor minderjarigen in bepaalde regio’s met leeftijdsbeperkingen voor AI-gebruik. Galaxy AI-functies worden gratis aangeboden tot eind 2025 op ondersteunde Samsung Galaxy-apparaten. Er kunnen andere voorwaarden gelden voor AI-functies die door derden worden aangeboden.

[2] Enhanced Armor Aluminium is verwerkt in het frame en de scharnierbehuizing van het apparaat. Het Armor Aluminium Frame omvat geen volume- en zijtoetsen.

[3] Corning® Gorilla® Glass Victus®2 is gebruikt in de voor- en achterkant van het apparaat.

[4] Snapdragon is een handelsmerk of geregistreerd handelsmerk van Qualcomm Incorporated. Producten van het merk Snapdragon zijn producten van Qualcomm Technologies, Inc. en/of haar dochterondernemingen.

[5] Functies voor Note Assist vereisen een netwerkverbinding en een Samsung Account-login. De beschikbaarheid van de dienst kan per taal verschillen. De functie voor spraakopname in de Samsung Notes-app wordt mogelijk in sommige landen niet ondersteund. De samenvattingsfunctie wordt geactiveerd wanneer een bepaald aantal tekens is bereikt en het aantal onder de tekenlimiet ligt. Audiobestanden moeten korter zijn dan drie uur om te worden verwerkt. De nauwkeurigheid van de resultaten is niet gegarandeerd.

[6] Werkt niet met PDF-bestanden die met een wachtwoord zijn beveiligd.

[7] Composer vereist een netwerkverbinding en Samsung Account-login. Beschikbaarheid van de dienst kan per taal verschillen. Nauwkeurigheid van resultaten is niet gegarandeerd.

[8] S Pen wordt apart verkocht.

[9] Voor Sketch to image is een netwerkverbinding en een login bij een Samsung Account vereist. Bij het opslaan wordt een zichtbaar watermerk over de uitvoer van de afbeelding gelegd om aan te geven dat de afbeelding door AI is gegenereerd. Er zijn maatregelen getroffen om duplicatie van gepatenteerde merk- en karaktercontent te voorkomen, maar het vermijden van duplicatie kan niet worden gegarandeerd. De nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de gegenereerde uitvoer is niet gegarandeerd.

[10] Voor de Google Gemini-app is inloggen met een Google-account vereist. De functionaliteit van het product kan afhankelijk zijn van de app- en apparaatinstellingen. Sommige functies zijn mogelijk niet compatibel met bepaalde apps. De beschikbaarheid van de dienst kan variëren per land, taal en apparaatmodel. De nauwkeurigheid van de resultaten wordt niet gegarandeerd.

[11] Sequenties ingekort en gesimuleerd. Resultaten alleen ter illustratie. Resultaten kunnen variëren afhankelijk van visuele overeenkomsten. Vereist een internetverbinding. Gebruikers dienen Android mogelijk te updaten naar de nieuwste versie. Productfunctionaliteit kan afhankelijk zijn van uw app en apparaatinstellingen. Sommige functies zijn mogelijk niet compatibel met bepaalde apps. Beschikbaarheid van de dienst verschilt per land en taal. De nauwkeurigheid van de resultaten wordt niet gegarandeerd. Circle to Search is niet beschikbaar via FlexWindow.

[12] Voor Interpreter is inloggen op een Samsung-account vereist. Voor bepaalde talen is het downloaden van een taalpakket vereist. De beschikbaarheid van de dienst kan per taal verschillen. De nauwkeurigheid van de resultaten wordt niet gegarandeerd. Beschikbaarheid en ondersteunde functies kunnen per land, regio of provider verschillen. De beschikbaarheid van ondersteunde talen kan variëren.

[13] Live Translate vereist een netwerkverbinding en Samsung Account-login. Live Translate is alleen beschikbaar op de vooraf geïnstalleerde Samsung Phone-apps en sommige apps van derden. Ondersteuning kan per regio verschillen. Voor bepaalde talen is het downloaden van een taalpakket vereist. De beschikbaarheid van de dienst kan per taal verschillen. De nauwkeurigheid van de resultaten wordt niet gegarandeerd.

[14] Functies van Photo Assist vereisen een netwerkverbinding en een Samsung Account-aanmelding. Bewerken met Generative Edit resulteert in een verkleinde foto tot 12MP. Een zichtbaar watermerk wordt over de afbeelding gelegd bij het opslaan om aan te geven dat de afbeelding is gegenereerd door AI. De nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de gegenereerde uitvoer is niet gegarandeerd.

[15] Het scherm kan een maximale helderheid van maar liefst 2.600 nits bereiken, waardoor het contrast tussen donkere en lichte aspecten van digitale content wordt verbeterd en de beeldkwaliteit helderder wordt. De contrastverhouding van 5.000.000:1 zorgt voor een overtuigende mobiele ervaring.

[16] Diagonaal gemeten is het Cover Screen van de Galaxy Z Flip6 3,4 inch in de volledig rechthoek; het werkelijke zichtbare gebied is ongeveer 95% van het volledige rechthoekige gebied vanwege de afgeronde hoeken en de uitsparing onderin. De Cover van de Galaxy Z Flip6 is uitgerust met een nabijheidssensor en ondersteunt HBM. Het Cover Screen HBM van de Galaxy Z Flip6 heeft een piekhelderheid van 1.600 nits voor een helder en duidelijk scherm.

[17] Suggested Replies voor Chat Assist vereist een netwerkverbinding om berichten te ontvangen. Het kan antwoorden suggereren met of zonder netwerkverbinding zodra de berichten door het apparaat zijn ontvangen. Inloggen op Samsung-account is vereist. Alleen ondersteund vanaf het FlexWindow van de Galaxy Z Flip6. Beschikbaarheid van de dienst kan variëren per taal en app. De nauwkeurigheid van de resultaten wordt niet gegarandeerd.

[18] Voor Samsung Health is een netwerkverbinding en Samsung Health-login vereist. De beschikbaarheid van Samsung Health kan per land verschillen. Ondersteunde items kunnen per land verschillen.

[19] Photo Ambient vereist een netwerkverbinding en Samsung Account-login. De weergave van realtime weersomstandigheden kan vertraagd zijn, omdat de dienst afhankelijk is van lokale weersinformatie. Bepaalde binnen- en nachtfoto’s en foto’s met lage resolutie zijn mogelijk niet compatibel. De nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de gegenereerde uitvoer is niet gegarandeerd. De dienst is momenteel alleen beschikbaar op de Galaxy S24-reeks, de Z Flip6 en de Fold6.

[20] Auto Zoom is beperkt in omstandigheden met weinig licht. De Auto Zoom-modus wordt uitgeschakeld als de zoom handmatig wordt aangepast of als er wordt gewisseld tussen de camera aan de voor- en achterkant.

[21] De werkelijke accuduur verschilt per netwerkomgeving, de gebruikte functies en apps, de frequentie van gesprekken en berichten, het aantal keren dat de telefoon wordt opgeladen en vele andere factoren.

[22] Samsung Account-login vereist. Galaxy AI-instellingen die servertoegang verhinderen, beperken de functionaliteit van sommige AI-functies. Ongeacht de servertoegang slaat Samsung geen invoer- of uitvoergegevens van de gebruiker op.

[23] Galaxy Z Fold6 en Flip6 worden vanaf de wereldwijde lanceringsdatum ondersteund met zeven generaties OS-upgrades en zeven jaar aan beveiligingsupdates.