Samsung ShotControl is een nieuwe AI-trainingstool die het Nederlandse 3x3-basketbalteam met betere prestaties op weg naar Olympisch goud moet helpen. Samsung ShotControl is het resultaat van een samenwerking tussen Samsung, de Nederlandse Basketball Bond (NBB) en Cheil Benelux.

Na SmartSuit in 2018 en FastFrame in 2021 introduceert Samsung de derde technologische innovatie in de sportwereld. Samsung ShotControl wordt toegepast bij 3x3-basketball dat bekendstaat als de meest intense vorm van basketball, waarbij alles draait om de laatste drie minuten. ShotControl ondersteunt de Nederlandse 3x3-basketbalteams om optimaal te presteren tijdens deze kritieke laatste fase van de wedstrijd. 

Samsung ShotControl meet de veldpositie, de ellebooghoek tijdens de worp, hit- of misschot, en zelfs de hartslag van de atleten om vermoeidheidsniveaus te monitoren. Alle gegevens zijn zichtbaar op de Samsung Galaxy Z Fold. Met deze uitgebreide dataset kunnen coaches en atleten hun sterke en zwakke punten identificeren, de inzichten gebruiken om gericht te trainen, en zo de prestaties van de atleten gericht verbeteren. Samsung ShotControl, een op machine learning gebaseerde tool, bevindt zich in een continu ontwikkelingsproces. Binnen de tool bevinden zich geavanceerde heatmaps waarmee de positie en precisie van schoten kunnen worden geanalyseerd.

Olympische Zomerspelen 2024
Sinds maart 2024 verzamelt Samsung ShotControl data van zowel het Nederlandse mannen- als vrouwenteam in 3x3-basketball, ter ondersteuning op weg naar de Olympische Zomerspelen van 2024 en andere belangrijke toernooien zoals het EK en WK. Het Nederlandse mannenteam heeft zich succesvol gekwalificeerd en zal deelnemen aan de Spelen in Parijs.

Ontwikkeling van Samsung ShotControl
Samsung ShotControl is ontstaan uit gesprekken met de coaches van de 3x3-basketbalteams, waarbij de uitdagingen binnen de sport centraal stonden. Aron Roye, bondscoach van TeamNL 3x3-basketball, zegt: “De eerste resultaten van Samsung ShotControl bieden nu al inzichten die we kunnen implementeren richting Parijs. Enerzijds bevestigen deze inzichten onze verwachtingen, anderzijds onthullen ze verrassende uitkomsten die interessante scoringsmogelijkheden van spelers in specifieke fasen van de wedstrijd blootleggen." Nederlandse basketballer Worthy de Jong vult aan: “Dit is pas het begin. In de toekomst zal Samsung ShotControl ons nog meer mogelijkheden bieden om onze positie in het internationale 3x3 landschap te versterken.”

Samsung Shotcontrol online 3 onderaan