In de belangrijkste keynote van het jaar heeft Apple uitgelegd hoe zij met generatieve kunstmatige intelligentie Apple devices gaan voorzien van veel nieuwe slimme functies die je helpen met het schrijven, samenvatten en het maken van afbeeldingen. Apple maakte daarin duidelijk hoe het precies zit met je privacy. Het bijzondere aan Apple’s aanpak is dat veel AI functies lokaal worden uitgevoerd en overal in het besturingssysteem beschikbaar komen.

Omdat het ook gebruik maakt van je persoonlijke data, die in je device bekend is, spreekt Apple voortaan over “Apple Intelligence, AI for the rest of us”. Die grote kennis over jou geeft Apple Intelligence een enorm groot voordeel t.o.v. andere AI systemen die helemaal afhankelijk zijn van wat jij in hun app ingeeft. Om gebruik te maken van Apple Intelligence hoef je meestal alleen maar een knop in te drukken. Die lokale verwerking zorgt voor meer snelheid en meer privacy maar stelt wel hoge eisen aan de mobiele processor. Die processors waren de laatste jaren al zo krachtig dat er nauwelijks software was die snelheid echt kon benutten. Daarom begrijp ik heel goed waarom Tim Cook Apple Intelligence ziet als “the next big step for Apple”.

Apple Afbeelding1

Apple Intelligence is “Apple’s next big step”

Je kunt Apple Intelligence eigenlijk het beste omschrijven als een assistent die je overal kan helpen om het gebruik van je smartphone gemakkelijker te maken. Het bijzondere daarbij is dat Apple bezig is om de privacy en veiligheid die gebruikers verwachten van de Apple devices ook online in de Cloud te gaan bieden. Voor een zo groot mogelijke privacy staat de AI chatbot functie standaard uit. Pas na activering kun je gebruik maken van de data uit je toestel waar alleen Apple als leverancier van de hard- en software over beschikt.

Met Apple Intelligence ga je niet zoals bij Google en ChatGPT naar een speciale app toe. Daardoor zal AI door veel meer mensen gebruikt gaan worden. Andere voordelen zijn een snelle werking en maximale privacy. Ook bij AI functies die alleen online in de cloud mogelijk zijn gaat Apple Intelligence met Private Cloud Compute zorgen voor een zo hoog mogelijke privacy. Apple gaat hierbij namelijk de opdrachten en antwoorden versleutelen en wordt er in de eigen Apple Silicon servers ook niets bewaard. Hierdoor kunnen beheerders die berichten ook niet inzien. Derde partijen mogen straks deze extra beveiligde cloudomgeving hierop controleren. Een ander voordeel van Apple’s Private Cloud Compute omgeving is dat die volledig draait op hernieuwbare energie.

Alleen met jouw toestemming maak je via deze cloudomgeving gebruik van ChatGPT en daarbij wordt je data nooit met OpenAI gedeeld. De data die Apple doorstuurt naar ChatGPT wordt namelijk geanonimiseerd en wordt daar ook niet bewaard of gebruikt voor andere doeleinden. Je modelnummer,  IP- en Mac adres worden door Apple afgeschermd zodat ChatGPT niet kan achterhalen wie je bent. Bijna niets wat Apple in de keynote heeft laten zien was bestaande functionaliteit van ChatGPT. Bij de meeste functies komt het neer op een door ontwikkeling van hun besturingssystemen met machine learning (iets wat Apple al jaren doet) en generative AI. In Apple’s Private Cloud omgeving biedt Apple met Swift Assist ook een slimmere programmeeromgeving voor ontwikkelaars.

Welke soorten Apple Intelligence functies komen er?
De verschillende functies van Apple Intelligence kun je verdelen in functies voor taal, afbeeldingen en acties via Siri.

Apple Afbeelding2

Apple Intelligence bevat heel veel nieuwe functies

Bij de taalfuncties gaat het om het beter begrijpen, verbeteren en genereren van tekst. Apple Intelligence gebruikt hiervoor ook ChatGPT. Deze schrijfhulpjes komen overal in het systeem beschikbaar waar je teksten kunt schrijven en zijn daardoor straks in elke app beschikbaar. De suggesties kun je allemaal tegelijk of één voor één accepteren. Ook kun je straks teksten gemakkelijk inkorten, vriendelijker maken of juist wat meer zakelijk laten klinken. Je selecteert daarvoor gewoon eerst de tekst om daarna een keuze te maken uit de Writing tools.

- In iOS 18 wordt het ook mogelijk om in de Notities app opnames te maken waarbij de gesproken tekst wordt uitgeschreven met daarbij ook een samenvatting. Zo kun je alles makkelijk terugvinden. Ook telefoongesprekken kun je zo vastleggen nadat de andere partij een melding heeft gehad dat het gesprek wordt opgenomen. Elk apparaat met iOS/iPadOS 18 kan straks in Safari een webpagina samenvatten. IOS 18 komt beschikbaar als gratis update voor iPhone Xs en nieuwere iPhones.

- In de mailapp worden je mails straks op elk device met iOS/iPadOS 18 met machine learning automatisch in categorieën ingedeeld zodat je inbox wat overzichtelijker wordt. Bevestigingen en betaalbewijzen worden bijvoorbeeld in de transactie categorie geplaatst. Marketingmails en kortingsbonnen worden bij de Promotions categorie ingedeeld. Ook plaatst de mail app tijdgevoelige mails boven in je mailbox. Belangrijke meldingen worden op een vergelijkbare manier bovenaan geplaatst. Verder kun je uitgebreide mails laten samenvatten en met Smart Reply via wat controlevragen een concept antwoord laten opstellen.

- De Foto’s app krijgt een hele grote update. De per dag uitgelichte foto’s staan in een nieuwe carrousel weergave.  Met een clean up tool kun je ongewenste objecten of personen verwijderen. Je omcirkelt eenvoudig wat je wil verwijderen waarna het wordt uitgewist en opgevuld met een bijpassende achtergrond. Verder kun je met veel meer woorden zoeken in je foto’s en video’s. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken op kleuren en namen van personen. Ook kun je heel gemakkelijk een herinnering filmpje maken met foto’s en muziek die passen bij een zin die je intypt. In een nieuwe Image Playground app kun je met een omschrijving mooie plaatjes genereren. Ook in de Berichten, Notities en Freeform app is straks die mogelijkheid aanwezig. Als je een bericht typt in de berichten app verschijnen er al suggesties om een bijpassende afbeelding te maken en is er een preview mogelijkheid met opties om de afbeelding weer te geven als illustratie, schets of animatie. Fotorealistische plaatjes waarmee je mensen kunt misleiden, zitten daar waarschijnlijk bewust niet bij als mogelijkheid. Ook ontwikkelaars van andere apps kunnen die Image Playground mogelijkheid in hun apps opnemen. In de Notities app kun je een ruwe schets omcirkelen om een bijpassende afbeelding te maken. Met Genmoji hoef je niet meer te zoeken naar een bijpassende emoji en kun je eindeloos veel kleine afbeeldingen bij je berichten maken. Je kunt zo ook een mini afbeelding maken van je vrienden. Afbeeldingen die je vaker wil gebruiken, kun je ook als sticker bewaren.

- Siri krijgt na 13 jaar met Apple Intelligence een grote vernieuwing. Als Siri straks in het echt zo goed gaat werken als in de demo dan is dat een enorme vooruitgang. Naast een nieuw uiterlijk begrijpt Siri dan namelijk veel beter wie en wat je bent. Siri kan nu ook al heel wat maar omdat je daarvoor wel moet weten hoe je dat precies moet vragen zijn er maar weinig mensen die gebruik maken van al die mogelijkheden. In het gesprek met Siri wordt straks ook rekening gehouden met je eerdere vragen en waar je op dat moment mee bezig bent. Zo kun je veel meer opdrachten uitvoeren. Later kun je ook opdrachten in meerdere apps laten uitvoeren.  Heel handig is dat Siri je straks met de informatie uit Apple’s kennisdatabase veel beter stap voor stap kan helpen als je iets op je iPhone, iPad of Mac wil doen. Dat alleen al is een enorme vooruitgang. Verder kun je met een dubbele tap op elk moment onderin het scherm snel een opdracht voor Siri typen.

Met een privacyvriendelijke koppeling naar ChatGPT kan Siri je ook beter helpen met externe informatie. Zo kun je zonder aanmelding en het installeren van een extra app veilig en gratis gebruik maken van de nieuwste ChatGPT-4o versie. Elke keer als je gebruik wil maken van ChatGPT moet je hier wel toestemming voor geven. Er is nog geen manier om die checkvraag uit te zetten. Wie al gebruik maakt van een betaalde ChatGPT Pro versie kan die account ook koppelen met hun Apple device voor extra mogelijkheden. Dan worden je gegevens wel bij ChatGPT bewaard en kan je data gebruikt worden voor trainingsdoeleinden. Een verschil met Microsoft, dat zelf ook betaalde versies van Copilot uitbrengt, lijkt te zijn dat het er op lijkt dat Apple dit niet zelf gaat doen maar zal overlaten aan OpenAI en andere AI aanbieders.

Wat heb je nodig voor Apple Intelligence?
Om gebruik te maken van Apple Intelligence heb je minimaal een iPhone 15 Pro of een iPad/Mac nodig met een M1 processor die beschikt over krachtige neurale processoren. De neural engines en de hoeveelheid RAM geheugen op oudere iPhones, iPads en Macs zijn namelijk niet krachtig genoeg om een soepele werking te garanderen. Ook zijn de modellen die lokaal draaien heel anders dan wat er online draait in Apple’s Private Cloud Compute omgeving.

Apple Afbeelding3

Alleen deze processors zijn volledig geschikt voor Apple Intelligence

Omdat Apple Intelligence alleen werkt op de snelste nieuwe processoren verwachten velen dat Apple het komende jaar een recordaantal  iPhones en iPads gaat verkopen. Apple werd hierdoor opnieuw het bedrijf met de hoogste beurswaarde. Ook verwacht men op termijn extra inkomsten voor Apple met betaalde plus AI diensten.

De eerste Apple Intelligence functies zijn als beta eind juli al voor ontwikkelaars beschikbaar gekomen. Om met zekerheid te kunnen voldoen aan de Digital Markets Act regelgeving en de op 1 augustus 2024 ingevoerde AI-verordening heeft Apple ervoor gekozen om Apple Intelligence in Europa voor de iPhone en iPad pas later in te voeren. Voor de Mac waar Apple in tegenstelling tot de iPhone en iPad niet door de EU als poortwachter is aangemerkt is er in Nederland gelukkig toch een manier om er mee kennis te maken. Bij Apple Intelligence op de Mac vermeldt Apple namelijk dat die alleen in China niet beschikbaar is. Europese ontwikkelaars kunnen daardoor al wel testen met Apple Intelligence door de beta van macOS Sequoia 15.1 te installeren op een Mac met minimaal een M1 processor. Na het wijzigen van de regio via Systeemstellingen>Algemeen>Taal en regio in Verenigde Staten en het toevoegen van Engels (VS) als primaire taal kunnen zij na het herstarten van de Mac via System Preferences>Apple Intelligence & Siri de taal voor Siri instellen op English (US). Na deze stappen kun je je via Join waitlist aanmelden voor Apple Intelligence en moet je wachten tot je toegang hebt gekregen. Als dit is geregeld zie je op je Mac onderstaand scherm.

Afbeelding4

Op de Mac kunnen Europese ontwikkelaars al wel kennismaken met Apple Intelligence.

Als je je apparaat en Siri instelt op Amerikaans Engels dan zou je verwachten dat we dit jaar ook al wat functies van Apple Intelligence  kunnen gaan gebruiken. Apple verwacht echter dat om met zekerheid te kunnen voldoen aan de Digital Markets Act regelgeving gebruikers in Europa zo nog geen gebruik kunnen gaan maken van Apple intelligence en we ook langer moeten wachten op iPhone mirroring op je Mac en Shareplay schermdeling. Omdat Apple Intelligence lokaal gaat werken met heel veel informatie die op het toestel beschikbaar is ontstaat er een groot privacyprobleem als Apple verplicht gaat worden dezelfde informatie ook beschikbaar te stellen aan andere AI partijen zoals bijv. Meta en Google wiens hoofdbusiness bestaat uit het te gelde maken van gebruikersdata die zij online verzamelen.

Door die berichten dat we hier weleens veel langer op die handige Apple Intelligence functies moeten wachten begrijp ik wel dat steeds meer mensen kritisch worden op de over regulatie die momenteel in de EU plaatsvindt.  Voor blinden en slechtzienden die veel baat kunnen hebben van Apple Intelligence is dit een flinke tegenvaller. Als Europa zo blijft doorgaan gaan we in Europa met AI steeds meer achterlopen.

Anderen zien de beslissing van Apple om Apple Intelligence voorlopig nog niet in Europa uit te brengen als een beetje terugpesten door Apple. “De EU maakt het ons lastig en dreigt met allerlei boetes. Dan moeten jullie maar even geduld hebben en zullen daar enkele functies van Apple Intelligence misschien wel helemaal niet beschikbaar komen”.

Volgens EU eurocommissaris Vestager wil Apple niet meewerken aan een eerlijke markt bij het toevoegen van nieuwe AI-toepassingen aan zijn producten. Hieruit klinkt m.i. een flinke mate van vooringenomenheid en begrijp ik gezien de miljarden boetes die zij graag binnen lijkt te halen heel goed dat Apple voor Apple Intelligence wat extra tijd neemt om dit te voorkomen.
De huidige Eurocommissaris lijkt alleen gefixeerd te zijn op maatregelen om concurrentie en uitwisselbaarheid te bevorderen zonder daarbij rekening te houden met een groot aantal Apple gebruikers die juist veiligheid en vertrouwelijkheid van hun data belangrijk vinden. Hoe Apple AI wil gaan toepassen is mijns inziens veruit de meest privacyvriendelijke manier. 

Mogelijk omdat Meta in navolging van Apple ook liet weten dat ze Europa voorlopig even over zouden slaan met veel grote nieuwe AI functies heeft de EU commissie afspraken over de AI regelgeving gemaakt met de Britse autoriteit voor Concurrentie, het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Federal Trade Commission. Hopelijk ontstaat hierdoor snel wat meer duidelijkheid voor Apple hoe Europa de AI regels voor een gelijk speelveld zal gaan toepassen zodat Apple Intelligence ook snel beschikbaar kan komen in Europa.

Wil je niet zo lang wachten? Heeft je iPhone, iPad of Mac geen processor die snel genoeg is voor Apple Intelligence en ben je nog niet toe aan een nieuw device? Dan is wellicht de gratis Copilot app van Microsoft een mooi gratis alternatief om slimmer in het Nederlands te zoeken. Sinds die app beschikbaar is waarin je gratis gebruik kunt maken van ChatGPT 4 ben ik Google veel minder gaan gebruiken. Andere voordelen zijn dat je nauwelijks advertenties ziet en vaak goed bruikbare antwoorden krijgt met handige bronvermeldingen.