Een domeinnaam kopen is in Nederland geen heel lastige opgave. Toch zijn er nog veel ondernemende mensen met een idee (waar ze "iets mee moeten") die niet helemaal weten hoe dit in zijn werking gaat. Speciaal voor deze mensen en andere gegadigden, schreven onze experts dit artikel om uit te leggen hoe je voor een dubbeltje op de eerste rang kunt zitten.

Stap 1. Vergelijk hostingaanbieders en domeinnaamregistrars
Je eerste stap bij het registreren van een domeinnaam, is het vergelijken van diverse hostingaanbieders en domeinnaamregistrars, nog voordat je een domeinnaamcheck doet. Met een simpele zoekopdracht in Google begin je hier mee. In de zoekresultaten kom je een aantal grote namen tegen. SIDN staat daar ook tussen, dat is de beheerder van de .nl extensie.

U kunt Hostnet domeinnaam checken, of bij een internationale partij zoals one.com. Uit ons onderzoek blijkt dat Hostnet één van de beste partijen in Nederland is om een ​​domeinnaam bij te registreren. Dit komt door de gunstige prijzen en de goede Nederlandstalige klantenservice die geboden wordt.

Stap 2. Leg je gewenste domeinnaam vast
De volgende stap is het vastleggen van je gewenste domeinnaam. Dit doe je door bij de domeinregistrar naar keuze, in dit geval Hostnet, te controleren of de gewenste naam, inclusief extensie, nog beschikbaar is. Vul simpelweg je domeinnaam in in het daarvoor bestemde veld en wacht af of de registrar meldt dat de domeinnaam beschikbaar is.

Mocht je gewenste domeinnaam in eerste instantie niet beschikbaar zijn, dan kan het lonen te gaan voor je gewenste domeinnaam, maar met een andere extensie. In plaats van een .nl extensie, ga je bijvoorbeeld voor de .com of andersom.

Vergelijk dus de beschikbare extensies en besluit uiteindelijk om er een vast te leggen. Volg vervolgens de instructies op het beeldscherm om je bestelling te bevestigen en af te ronden. 

Stap 3. Koppel hosting aan je domeinnaam
Het mooie is nog dat je zonder programmeerkennis aan de slag kunt. Koppel simpelweg een hostingpakket aan je domeinnaam en begin gelijk met het ontwerpen van je website, zonder enige technische knowhow te hebben. Het bouwen van een website met het razendpopulaire WordPress is ook een optie, maar niet heel eenvoudig.

De meeste zogenoemde drag-and-drop builders stellen je dankzij AI in staat om zonder codering diverse elementen binnen je website aan elkaar te koppelen en hier functies achter te hangen. Hier komt bij dat je toegang hebt tot een gratis tekstverwerker en afbeeldingeneditor.

Ten slotte
Kortom, er is weinig reden om niet direct te beginnen met het ontwerpen van je eigen website als je het ons vraagt. Zet gewoon even een goede, sterke kop koffie, kruip achter de laptop of pc en begin met het controleren van de beschikbaarheid van je gewenste domeinnaam. Registreer deze vervolgens, koppel de boel aan elkaar en voor je het weet is je eigen website online.