Mensen met een smartphone maken aan de lopende band foto’s en filmpjes. Wegens de forse bestandsomvang is het nog een hele uitdaging om het beeldmateriaal veilig op te slaan. De nieuwste NAS van QNAP helpt je hierbij. Dit betaalbare model heeft namelijk plek voor vier of zelfs zes harde schijven. Lees in dit artikel wat je allemaal met dit innovatieve apparaat kunt doen.

Een NAS is een centraal opslagstation dat met het thuisnetwerk is verbonden. Je kunt de opgeslagen bestanden vervolgens overal ter wereld bereiken, mits er internet beschikbaar is. Dat kan bijvoorbeeld vanuit een browser op een laptop of met een app op een smartphone. Op die manier heb je dus in feite altijd en overal al jouw persoonlijke foto’s, video’s en documenten op zak. QNAP staat bekend om zijn uitgebreide en gebruiksvriendelijke arsenaal aan (mobiele) apps.

Bestanden veilig opslaan
Je kunt met een NAS alle data veilig opslaan. In feite creëer je met dit netwerkstation jouw persoonlijke cloud. Afhankelijk van welke versie je kiest, plaats je vier (TS-432X) of zes (TS-632X) opslagdragers in de behuizing. Je gebruikt hiervoor normale harde schijven van 2,5 of 3,5 inch. Daarnaast kun je ook snelle ssd’s plaatsen. In tegenstelling tot een computer of laptop zijn de opslagdragers in deze NAS beveiligd tegen schijfuitval. Gaat er onverhoopt een harde schijf of ssd kapot, dan kun je de data weer herstellen. Dat werkt via de breed gewaardeerde RAID-standaard. Wees dus niet bang dat je na een crash dierbare foto’s verliest. Het plaatsen van opslagdragers is trouwens een fluitje van een cent. De voorzijde telt namelijk vier of zes zogeheten hot swappele-modules. Met behulp van twee usb-poorten kun je ook nog externe opslagdragers aansluiten. De usb-poort aan de voorzijde is makkelijk te bereiken.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

QNAP TS 632X
De TS-632X heeft aan de voorkant plek voor maar liefst zes harde schijven of ssd’s

Toekomstbestendige NAS
Een goede NAS gaat járenlang mee. Een voorwaarde is dat de technische specificaties op orde zijn. Dat zit bij deze kersverse producten van QNAP wel goed. Zo staat een rappe quadcore-processor met een maximale kloksnelheid van 2 GHz aan het roer. Vanwege de aanwezige rekenkracht ervaar je nergens wachttijden. Kortom, je haalt die gedigitaliseerde VHS-video uit de jaren ’80, 4K-film en ieder ander bestand vrijwel meteen tevoorschijn. Mooi meegenomen is de aanwezige geheugenmodule van 4 GB. Hierdoor kun je meerdere taken tegelijk doen. Overigens kun je op een later moment zo nodig upgraden naar maximaal 16 GB RAM. Een pluspunt is dat deze NAS met de snelste bekabelde netwerken communiceert. Het apparaat bevat naast twee 2,5Gbit-aansluitingen immers ook een razendsnelle 10Gbit-poort. De TS-632X heeft er zelfs twee! Gunstig voor wie regelmatig grote hoeveelheden data overzet, zoals zakelijke gebruikers in een (thuis)kantoor. Bovendien kun je zo een vliegensvlugge downloadserver inrichten.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

QNAP TS 432X
Dankzij de goede rekenprestaties en snelle netwerkverbindingen ben je met deze nieuwe NAS van QNAP volledig voorbereid op de toekomst

Veelzijdig besturingssysteem
QNAP heeft op hardware- én softwaregebied zijn zaakjes uitstekend voor elkaar. Aan de hand van het Nederlandstalige besturingssysteem QTS kun je de NAS stap voor stap configureren. Dat is niet moeilijk en bovendien kun je hiervoor elke computer gebruiken, zoals een Windows-pc, Mac of Linux-machine. Je bedient de NAS vanuit je favoriete browser. Zodra je de configuratie hebt doorlopen, verschijnt er een overzichtelijk bureaublad. Bepaal zelf welke apps je wilt installeren. Je bekijkt in het App Center een uitgebreid aanbod met beschikbare toepassingen. De fabrikant brengt regelmatig updates en upgrades van QTS uit. Je bent hierdoor verzekerd van een veilige en up-to-date werkomgeving.

Meer dan alleen dataopslag
Naast het veilig back-uppen van jouw bestanden kun je veel meer met deze nieuwe producten van QNAP doen. Heb je thuis of op kantoor bijvoorbeeld beveiligingscamera’s hangen, dan bewaar je hiervan alle opnames. Wegens de ruime opslagcapaciteit is de QNAP TS-432X of TS-632X daar bij uitstek voor geschikt. Een voorwaarde is wel dat de gebruikte videowaakhonden met een NAS kunnen communiceren. Dankzij de tijdlijn in de app Surveillance Station zie je precies wat er allemaal in en rondom jouw woning of bedrijfspand gebeurt. Je kunt zelfs van meerdere camera’s livebeelden opvragen. Een andere mogelijkheid is om een eigen mediaserver met films, series en muziek in te richten. Deze centraal opgeslagen mediabestanden stream je vervolgens naar elke computer, tablet of smart-tv binnen jouw thuisnetwerk. Tot slot kunnen technische gebruikers onder meer een webserver en virtuele machine optuigen. De mogelijkheden van deze moderne NAS zijn dus legio!

QNAP TS-432X of TS-632X kopen?
Interesse in een nieuwe NAS? QNAP richt zich met zijn recent verschenen TS-432X en TS-632X op consumenten en zakelijke gebruikers die grote hoeveelheden data veilig willen opslaan. De apparaten zijn veelzijdig, gebruiksvriendelijk én betaalbaar. Koppel deze NAS met een netwerkkabel aan een router of switch en ga meteen aan de slag.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met QNAP