Samsung presenteert deze week op de IFA nieuwe energiezuinige producten. Lees hier meer over de BESPOKE AI-wasmachine, de Bespoke AI was-droogcombinatie en de Bespoke-vaatwasser.

De komende dagen vindt in Berlijn de IFA plaats, de grootste consumentenelektronicabeurs van Europa. Samsung is daar al vele jaren heel opvallend aanwezig, met onder andere een persconferentie en een grote expohal in de Cube. Natuurlijk worden daar ook nieuwe producten gepresenteerd, onder andere energiezuinige huishoudelijke apparaten voor Europa. In dit artikel lees je meer over de BESPOKE AI wasmachine met A-55% extra energie-efficiëntie[1], een Bespoke AI was-droogcombinatie met een A-classificatie voor het hele was-droogproces [2] en een A-10% Bespoke vaatwasser [3].

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Samsung Bespoke AI wasmachine product

BESPOKE AI wasmachine
Samsungs meest opvallende energiezuinige apparaat op IFA 2024 is de BESPOKE AI wasmachine. Dit model, dat overigens pas volgend jaar op de markt komt [4], verbruikt tot 55% minder energie dan nodig is voor een A-classificatie [5]. Net als het A-40%-model, dat eerder dit jaar werd gelanceerd, gebruikt ook dit model Samsungs technologieën voor extra energiebesparing.
De belangrijkste van deze technologieën is Bubble Shot, dat zeepwater door de circulatiepomp trekt en het bovenop de kleding in de trommel sproeit. De was raakt zo makkelijker doorweekt en het wasmiddel dringt gelijkmatig in de kleding door. Dit wordt gecombineerd met Ecobubble en algoritmen voor extra energie-efficiëntie.
Een andere opvallende toevoeging aan de BESPOKE AI wasmachine, is AI Home [6]. Dit 7inch brede LCD-touchscreen is een bedieningsscherm waarmee gebruikers snel hun wasprogramma kunnen selecteren en advies op maat kunnen krijgen [7].

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Samsung Bespoke AI wasdroog combi online

Bespoke AI was-droogcombinatie
Op IFA zal ook de Bespoke AI was-droogcombinatie te zien zijn, die ook pas volgend jaar op de Europese markt verschijnt. Dit model is een wasmachine en droger in één, waardoor gebruikers de was niet naar de droger hoeven te verplaatsen na het wassen. De combo onderscheidt zich met een A-classificatie voor de volledige was- en droogcyclus [8], met een A-20% voor wassen [9].
Vooral de droogefficiëntie is verbeterd. Met Heatpump Drying droogt kleding snel, voorzichtig en effectief bij lage temperaturen. Daarnaast zorgen speciaal ontworpen luchtkanalen voor betere luchtcirculatie, waardoor warmte-energie efficiënter wordt hergebruikt.
Ook dit model is voorzien van de Bubble Shot-technologie, wat zorgt voor een energiezuinige wascyclus. De volledige wascyclus van de combo is 20% zuiniger dan de minimale eisen voor energieklasse A.

Bespoke vaatwasser
Ook de Bespoke vaatwasser [10] met extra energie-efficiëntie wordt gepresenteerd op IFA 2024. Dit model ziet er volgens Samsung stijlvol uit met de Kitchen Fit Sliding Door [11], die mooi aansluit op het keukenmeubilair, maar bespaart ook tot 10% meer energie dan nodig is voor een A-label.
WaterJet Clean en het Active Fan Dry-systeem zorgen voor een opvallende verbetering in efficiëntie. WaterJet Clean zorgt voor intensieve reiniging vanuit elke hoek, met de draaiende dubbele wasarmen van de All-in-one Sump-module [12]. Het unieke waterstromingssysteem gebruikt slechts 7,9 liter [13] water ― veel minder dan traditionele modellen [14] ― zonder dat dit invloed heeft op de prestaties.
Het Active Fan Dry-systeem [15] zorgt voor een betere luchtcirculatie, wat het energieverbruik verlaagt. Twee ventilatoren blazen zachte lucht langs de wanden van de trommel tijdens het drogen. Deze lucht helpt het vocht sneller te verdampen, waardoor er minder opgeslagen warmte nodig is van het spoelwater en de hoeveelheid energie voor het verwarmen van het spoelwater afneemt.

Extra energiebesparing met SmartThings
De nieuwe productlijn ondersteunt ook de SmartThings AI Energy Mode [16]. Met apparaten die op SmartThings zijn aangesloten, kunnen gebruikers het dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse stroomverbruik checken. En als de geschatte maandelijkse energierekening hoger is dan gepland, kunnen gebruikers de AI Energy Mode inschakelen met de SmartThings-app. Met de AI Energy Mode-cycli bespaart de BESPOKE AI wasmachine tot wel 70% energie [17], aldus Samsung. De Bespoke AI was-droogcombinatie bespaart zo tot 60% energie bij het wassen en tot 30% bij het drogen [18]. En de vaatwasser verbruikt tot 21% minder energie met het Pots & Pans-programma [19].

[1] Op basis van interne tests van Samsung zijn de toepasselijke modellen in de WW9000F-serie 55% efficiënter dan vereist om de energie-efficiëntieklasse A te behalen volgens Verordening (EU) nr. 2019/2014.
[2] Gebaseerd op interne tests. De volledige bedrijfscyclus van wassen tot drogen van dit model is geclassificeerd als energie-efficiëntieklasse A, zoals gedefinieerd in EU-verordening 2019/2014. Niet beschikbaar in Benelux.
[3] Niet beschikbaar in Benelux. In Benelux is wel de volledig geïntegreerde vaatwasser reeds beschikbaar.
[4] De lancering is gepland in de eerste helft van 2025
[5] Op basis van interne tests van Samsung zijn de toepasselijke modellen in de WW9000F-serie 55% efficiënter dan vereist om de energie-efficiëntieklasse A te behalen volgens Verordening (EU) nr. 2019/2014.
[6] Dit betekent niet dat alle diensten die beschikbaar zijn op AI Home, ook daadwerkelijk AI zijn of informatie of uitkomsten genereren met behulp van AI. AI Smart Dial, AI Wash & Dry en Voice enabled with Bixby zijn toegankelijk via AI Home en maken gebruik van AI-algoritmen, die periodiek worden bijgewerkt om de nauwkeurigheid te verbeteren. AI-algoritmen kunnen onvolledige of onjuiste informatie genereren.
[7] Suggesties voor de wascyclus worden weergegeven op het bedieningspaneel of op een smartphone met de SmartThings-app. Komt volgend jaar op de Benelux markt.
[8] Gebaseerd op interne tests. De volledige bedrijfscyclus van wassen tot drogen van dit model is geclassificeerd als energie-efficiëntieklasse A, zoals gedefinieerd in EU-verordening 2019/2014.
[9] Gebaseerd op interne tests voor de energie-efficiëntie van wasmachines voor thuis volgens Verordening (EU) 2019/2016. Dit 18kg wasmachinemodel heeft 20 procent meer energie-efficiëntie (38,9 EEI) dan de conventionele energie-efficiëntieklasse A (52 EEI).
[10] Modelcode: DW60C*8*******.
[11] Kitchen Fit Sliding Model: DW60CG8**I00**. Gewichtsbereik van het custom panel: 4,5~12 kg (self adjusting).
[12] De opvangmodule verzamelt water tijdens de wascycli. De module huisvest verschillende filters en de hoofdpomp voor de watercirculatie en de waterafvoer.
[13] Alleen bij gebruik van het Eco-programma.
[14] Vergeleken met de DW60BG750*** verbruikt de DW60C*8******* 1,3 liter minder water tijdens de Eco-cyclus.
[15] Bij gebruik van Active Fan Dry kan de droogtijd langer zijn, omdat de temperatuur van het spoelwater lager is.
[16] Beschikbaar op Android- en iOS-apparaten. Een wifiverbinding en een Samsung-account zijn noodzakelijk.
[17] Gebaseerd op interne tests op het model WW11BB944AGB, onder normale gebruiksomstandigheden.
Resultaten: stroomverbruik zonder AI Energy Mode = 0,539 KWh. Stroomverbruik met AI Energy Mode = 0,145 KWh. Resultaten kunnen variëren afhankelijk van de werkelijke gebruiksomstandigheden.
[18] Gebaseerd op interne tests en geverifieerd door KATRI (Korea Apparel Testing Research Institute) met IEC 3kg op de AI Wash & Dry-cyclus met de AI Energy Mode AAN.
[19] Gebaseerd op interne tests, waarbij de watertemperaturen en cyclustijden van de fabrieksinstelling en de AI Energy-modus voor het programma ‘Pots & Pans’ zijn vergeleken. Dit programma dient mogelijk te worden gedownload via de SmartThings-app. Resultaten kunnen variëren, afhankelijk van de werkelijke gebruiksomstandigheden. De AI Energy-modus kan worden gebruikt met zes wascycli: Intensive, Express, Extra Silence, Pots & Pans, Plastic en Auto.