In de huidige tijd is een eigen website onmisbaar. Of je nu je hobby’s wilt delen met de wereld of je eigen bedrijf wilt promoten, generatieve AI maakt websitebouw eenvoudig, zelfs zonder technische kennis. Ontdek in dit artikel hoe AI-tools je helpen snel en gemakkelijk een persoonlijke website te creëren.

Je kunt tegenwoordig het nieuws niet meer lezen zonder berichten tegen te komen over kunstmatige intelligentie ofwel ‘artificial intelligence’ (AI). Een enquête onder ruim 1.000 werkende Nederlanders door hostingbedrijf STRATO wees uit dat al 28 procent van generatieve AI gebruikmaakt. OpenAI, het bedrijf achter de populaire AI-dienst ChatGPT, heeft onlangs bekendgemaakt dat maar liefst 200 miljoen mensen wekelijks de AI-chatbot raadplegen. Ook op het gebied van webdesign speelt AI een steeds grotere rol. 

Voordelen van generatieve AI voor websitebouw
AI biedt namelijk een aantal grote voordelen: het bespaart tijd en kosten, verhoogt de efficiëntie, en zorgt vooral bij teksten voor een consistente stijl en kwaliteit. Bovendien kan AI grote hoeveelheden content snel genereren en optimaliseren voor zoekmachines (SEO), waardoor een website hoger in de zoekresultaten verschijnt en je meer bezoekers aantrekt. Er moet wel bij gezegd worden dat de door AI-gecreëerde content ook echt meerwaarde moet hebben. Daarom blijft een menselijke kwaliteitscontrole noodzakelijk.

Populaire toepassingen
Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat van de 28 procent werkende Nederlanders die al AI-tools gebruiken, zij deze onder meer inzetten voor:

  • Teksten schrijven - 62 procent
  • Informatie zoeken - 52 procent
  • Nieuwe ideeën ontwikkelen - 35 procent
  • E-mails opstellen - 29 procent
  • Samenvattingen maken - 29 procent
  • Data analyseren - 22 procent
  • Afbeeldingen genereren - 20 procent
  • Zoekmachineoptimalisatie (SEO) - 18 procent

Gezien de veelzijdigheid van generatieve AI is het geen wonder dat steeds meer websites met behulp van generatieve AI worden gemaakt. Hier nemen we drie toepassingen met je door.

1.  Eerste stappen met een AI-websitemaker

Met behulp van een AI-websitemaker kun je een aantrekkelijke website maken zonder technische kennis. Dit is een systeem net als “klassieke” sitebuilders, maar dan uitgerust met AI-functies.

AI website generator

Wie weleens een Sinterklaasgedicht met ChatGPT heeft geschreven, weet dat de kwaliteit van het resultaat in sterke mate afhangt van de invoer. Een AI-websitemaker vormt geen uitzondering op deze regel. Hoe meer context en details je geeft, des te meer op maat gesneden de eerste versie van je website uitvalt. Een degelijke websitemaker met AI-functies helpt je om deze details te formuleren en stap voor stap invulling te geven aan de website.

Het eerste AI-ontwerp is voorzien van de gewenste pagina’s, passende afbeeldingen en teksten die rekening houden met de doelgroep. Laten we wel nuchter opmerken dat dit eerste resultaat nog geen volmaakte website is, maar eerder een eerste opzet die je verder kunt uitwerken.

Met behulp van de ingebouwde AI-functies kun je bijvoorbeeld de teksten herschrijven, uitbreiden en verfijnen. Als de afbeeldingen nog niet aan je voorstellingen voldoen, kun je in een paar tellen door AI unieke afbeeldingen laten genereren of gebruikmaken van professionele stockfoto’s.

Anders dan bij WordPress hoef je je over het beheer van de websitemaker geen zorgen te maken, veiligheid en updates worden geheel door de aanbieder verzorgd. Bij de AI-websitemaker van STRATO zijn bovendien een domeinnaam en gratis SSL-certificaat inbegrepen, zodat je over alle ingrediënten beschikt om met je eigen website aan de slag te gaan.

2.  WordPress met AI verkennen

Ook onder WordPress gebruikers worden AI-tools steeds populairder. Het is dan ook niet verrassend dat hostingproviders hier met handige AI-extensies op inspelen, die het meest gebruikte websitesysteem ter wereld nieuwe mogelijkheden geven.

WordPress installeren stap 5

Zo kun je ook bij WordPress - met ondersteuning van AI - in een paar stappen een website opzetten. Ben je met WordPress nog niet zo ervaren, is dat best een groot voordeel, aangezien er geen tijd verloren gaat met de zoektocht naar geschikte thema’s en plug-ins. Afhankelijk van de gewenste functies die je hebt aangekruist zijn deze namelijk al geïnstalleerd.

Nadat de AI-onboarding is doorlopen, kun je onmiddellijk beginnen met het uitwerken van de website. Hierbij is het mogelijk om eigen teksten en afbeeldingen toe te voegen, evenals kleuren, lettertypes en vormen naar persoonlijke voorkeur aan te passen en geheel nieuwe secties toe te voegen.

Bovendien kunnen ongewenste elementen, die door AI zijn klaargezet, worden verwijderd of vervangen. Het is aan te raden om ook te controleren of knoppen, kaarten en andere elementen naar behoren functioneren en correct zijn ingesteld.

WordPress, dat van origine een blogsysteem is, kan dankzij de ingebouwde AI in een handomdraai complete blogartikelen genereren. Dit is vooral te zien als hulpmiddel, bijvoorbeeld om boeiende SEO-teksten te schrijven die meer bezoekers naar je site brengen. Daarnaast kun je je artikelen en website verfraaien met originele AI-afbeeldingen.

Twijfel je tussen een AI-websitemaker en WordPress met AI-functies? De eerste is doorgaans eenvoudiger in gebruik, terwijl WordPress meer uitbreidingsopties en een steilere leercurve heeft, en ook beter geschikt is voor blogs. WordPress hosting van STRATO biedt bijvoorbeeld een krachtig pakket met AI-diensten om een professionele website te maken en naar behoefte uit te breiden. 

3.  Webshop met behulp van AI maken

Ook bij het online verkopen van producten kun je veel aan AI hebben. Om te beginnen voer je de belangrijkste details over je nieuwe webshop in, zoals je producten, branche, benodigde functies en doelen. AI zet een eerste ontwerp op en levert tevens content die je verder kunt aanpassen. Ook kun je productbeschrijvingen voor je webshop in een paar tellen laten genereren en je productpagina’s automatisch voor zoekmachines laten optimaliseren. Hierdoor start je zonder veel moeite een professionele webshop op, bijvoorbeeld met SmartWebshop of WordPress E-Commerce hosting.

Conclusie
AI-tools bieden grote voordelen bij het bouwen van je website en maken het proces eenvoudiger en toegankelijker. Zelfs zonder technische kennis kun je snel een professionele website creëren. Bovendien bieden deze tools je flexibiliteit: jij bepaalt hoeveel hulp je van AI wilt krijgen, van basisontwerp tot volledige creatie. Dit geeft je creatieve vrijheid en controle over het eindresultaat.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met strato.nl