Ben je toe aan een nieuwe smartphone, dan is een refurbished oftewel gereviseerd toestel een goede optie. Lees hier over de voordelen van zo’n gerenoveerde smartphone en over mijn bezoek aan Swappie.

Rob Coenraads

image00005

 

Vele duizenden iPhones
in het magazijn

 

In 2022 verscheepten smartphonefabrikanten volgens onderzoeksbureau IDC ruim 11% minder smartphones ten opzichte van 2021. Dat percentage staat gelijk aan zo’n 1,2 miljard smartphones, een ongekende daling. Dat was onder meer te wijten aan het onzekere economische klimaat, vooral veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Ook gaan smartphones steeds langer mee, dus waarom zou je een nieuw (en duurder?) toestel kopen? Bovendien wordt bij een aantal Android-smartphones de software-ondersteuning steeds beter: zo bieden Samsung en Google inmiddels liefst 7 jaar aan updates voor het Android-besturingssysteem en veiligheidsupdates voor een aantal smartphones. Tegelijkertijd zien we nog een trend: refurbished oftewel gereviseerde smartphones worden steeds meer verkocht.

Refurbished smartphones

In de IT-wereld is refurbished een bekend begrip en staat voor gereviseerde (gerenoveerde) die na gebruik door een (gecertificeerde) reparateur wordt nagekeken en indien nodig wordt hersteld. Hierbij wordt vooral gekeken naar de slijtagegevoelige componenten, zoals batterij, scherm en camera(’s). Batterijen van iPhones moeten bijvoorbeeld bij Swappie een minimale capaciteit van 80% hebben, anders worden ze vervangen. Opvallend is overigens dat sommige partijen claimen refurbished toestellen te verkopen, maar dat niet doen: zo noemt Rebuy zich bijvoorbeeld ‘marktleider in refurbished toestellen’, maar verkoopt in werkelijkheid toestellen die alleen zijn gecontroleerd. Daarom bracht ik een bezoek aan het hoofdkantoor en een fabriek van Swappie die zowel iPhones aan- en verkoopt en ook iPhones reviseert.

Android?

Inderdaad, alleen iPhones en geen Android-smartphones. Terwijl refurbished iPhones ons om de oren vliegen, worden Android-smartphones minder aangeboden bij partijen als Back Market en Rebuy. Dat kwam vooral omdat Apple zijn iPhones lang(er) ondersteunt en daardoor blijven deze ook langer redelijk waardevol. Zelfs na drie tot vier jaar kun je vaak nog honderden euro’s vangen voor een iPhone. Omdat sommige Android-smartphones echter nu ook lange software-ondersteuning bieden, wordt dat verschil in aanbod tussen iPhones en Android-smartphones wel kleiner.

Het refurbishen van iPhones is op de lange termijn winstgevend, ook al omdat het soms maanden tot jaren duurt voordat partijen hun laatste voorraden van een toestel verkopen. Bovendien zijn er natuurlijk talloze Android-smartphonefabrikanten en nog veel meer Android-toestellen en dus verschillende schermen, batterijen, camera’s et cetera, en dat maakt het ook vooralsnog niet aantrekkelijk om grootschalig in de markt van refurbished Android-smartphones te stappen. Maar wie weet…

Voordelen refurbished smartphones

Het kopen van een refurbished smartphone biedt jou als consument een aantal voordelen. Zo is ten eerste de prijs van zo’n toestel altijd lager dan wanneer je hem helemaal nieuw koopt. Hierbij moet je al snel denken aan zo’n 30% goedkoper, zonder dat je inlevert op prestaties. Die prestaties en dus kwaliteit is een tweede voordeel voor de consument: krassen daargelaten kun je de smartphone nog jarenlang gebruiken. Ten derde ben je natuurlijk goed bezig op het gebied van duurzaamheid als je een refurbished toestel koopt. Elke telefoon die van zo’n website komt, komt namelijk pas veel later op de e-afvalberg. Bovendien hoeft er geen nieuw toestel worden geproduceerd. Ook dat levert een flinke besparing op: volgens onderzoeksbureau Deloitte veroorzaakt de productie van een smartphone een CO2-uitstoot van 80 kg

image00007 2

 Op bezoek bij Swappie

Swappie is de grootste iPhone-refurbisher van Europa en ik bracht een bezoek aan hun hoofdkantoor in Helsinki. Daar sprak in o.a. met de COO Emma Lehikoinen die een groot voorstander is van het Right to repair: het verplicht stellen van de mogelijkheid voor reparaties van elektronische apparatuur, waaronder smartphones, ook als de garantie verlopen is. Eind april keurde het Europese Parlement een richtlijn hierover goed en binnen 2 jaar moeten alle lidstaten de regels omzetten in nationale wetgeving. Zij vertelde dat nu 10% van de verkochte smartphones refurbished is en men elk jaar 10% groei verwacht. Grote refurbished markten zijn India en Zuid-Amerika, terwijl de VS en Japan interessante markten zijn.

Geheime locatie

image00008 2Ook bezocht ik een operations center in Tallinn (Estland) waar aangekochte iPhones binnenkomen. Omdat daar gemiddeld 17.000 iPhones liggen, is de locatie geheim. Daar worden de iPhones voorzien van bijv. een nieuwe batterij of nieuw scherm. Eerst wordt een iPhone zo’n halfuur opgeladen, waarbij gekeken wordt naar de staat van de batterij, hoe vaak deze is opgeladen en hoeveel procent hij oplaadt. Vervolgens krijgt de iPhone een scanlabel, zodat hij makkelijk terug te vinden is in het magazijn.

Daarna wordt de iPhone in 52 stappen uitgebreid getest via speciale Swappie-software; ook wordt de buitenkant van de smartphone gecheckt. De batterij moet het vaakst vervangen worden en dat doet Swappie als de staat hiervan onder de 80% zit. Daarna zijn het de scherm en de camera die het meest vervangen moeten worden. Gemakkelijke reparaties gaan naar de afdeling normal repair, terwijl lastige reparaties veelal naar de micro-soldering training center gaan.

Logischerwijs wordt er ook goed gekeken naar beschadigingen op de buitenkant van een iPhone, want dat bepaalt ook de waarde van het toestel. De uiteindelijke verkoopwaarde wordt bepaald door de medewerker die de laatste check doet en hiervoor speciaal is opgeleid. 

Al met al was het Swappie-bezoek meer dan de moeite waard en gaf me veel kennis en inzicht in de refurbished markt.