Smart homes waren ooit sciencefiction, maar tegenwoordig werkelijkheid. Steeds meer mensen automatiseren hun woning, wat bovendien een waardevolle upgrade is voor de toekomst. De meeste systemen maken je huis slimmer, energiezuiniger, comfortabeler en veiliger. De grote vraag altijd blijft: wat kost een smart home? Ga uit van tussen de € 1.500 en € 20.000.
Wat is een smart home?
Een smart home betekent een huis vol slimme apparaten die routinetaken automatisch uitvoeren. Sommige van deze apparaten zijn ingebouwd, zoals thermostaten en keukentoestellen. Andere hulpmiddelen voeg je eenvoudig toe, bijvoorbeeld slimme stekkers. Je bedient ze met spraakopdrachten, apps, timers of kunstmatige intelligentie.
Hoe richt je een smart home in?
Dat doe je op verschillende manieren, afhankelijk van je wensen en budget. Begin klein door stap voor stap apparaten toe te voegen, of kies ervoor om alles in één keer te installeren. Hoe je huis eruitziet, hoe je de ruimte benut, het aantal bewoners en de systemen die je kiest, bepalen samen hoe jouw smart home functioneert.
Is een smart home altijd duur?
Ben je bang dat het automatiseren van je woning veel geld kost? Dat is niet nodig! Een smart home hoeft echt niet duur te zijn. Iedereen kan een slim huis hebben, afhankelijk van wat je allemaal slim maakt en welke gadgets je kiest. Ga je voor nieuwe, slimme producten of upgrade je bestaande apparaten? Met de tweede optie bespaar je flink wat kosten.
Tip! Geld lenen is meestal goedkoper dan andere financieringsopties, zoals kopen op afbetaling. Een lening aanvragen doe je snel en eenvoudig op https://www.geld.nl/. Daar vergelijk je ook gemakkelijk de beste en goedkoopste opties.
Besparen met een smart home
Een smart home kost niet alleen geld, het bespaart je ook geld! Gebruik slimme systemen die apparaten, zoals je audio- en videoapparatuur, automatisch in- en uitschakelen. Dat gebeurt op basis van schema's, jouw aanwezigheid, en je gebruikspatronen.
Slimme stekkers zijn een betaalbare optie om je energiekosten te drukken. Dat geldt ook voor slimme thermostaten. Deze maken een energiezuinig schema om hun werking aan te passen als je weg bent.
Verder heb je misschien zonnepanelen. Zet grote apparaten zoals wasmachines aan als je een overschot aan stroom hebt en laad je elektrische auto op als de zon schijnt.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met geld.nl