AI lijkt alomtegenwoordig. Laten we eens kijken naar de meest vernieuwende AI-functies die worden toegevoegd aan je favoriete chat-apps.

Hoewel de meeste van ons al jaren dezelfde apps gebruiken, zijn er tal van kleine vernieuwingen die constant worden ingevoerd bij je favoriete apps. Meestal zijn deze niet zo revolutionair en betreft het slechts kleine aanpassingen. Met de opkomst van AI zou daar echter weleens verandering in kunnen komen. In navolging van Google beginnen nu ook WhatsApp en Messages automatische transcripties aan te bieden. AI wordt ook op verschillende andere manieren toegepast in tal van verschillende apps.

Laten we eens kijken naar de meest vernieuwende AI-functies die worden toegevoegd aan je favoriete communicatie-apps.

WhatsApp en Messages (iOS): spraak naar tekst met behulp van AI
Whatsapp en Messages bieden binnenkort de mogelijkheid om spraakberichten in tekst om te zetten, met behulp van AI.
Audio message transcription is een functie die al lang beschikbaar is op Google's Pixel-telefoons, en nu komt het ook naar iPhone. Audio message transcription in iOS 18 converteert automatisch audioberichten naar tekst, waardoor het gemakkelijker wordt voor gebruikers om spraakberichten te lezen en te begrijpen zonder ze te hoeven beluisteren.
Dit is vooral voordelig voor de toegankelijkheid, omdat het degenen die de voorkeur geven aan of behoefte hebben aan het verzenden van spraakberichten in staat stelt effectief te communiceren met degenen die het lastig vinden om ze te beluisteren. De transcriptie biedt een onmiddellijke samenvatting van het bericht, wat de algehele berichtenervaring verbetert.
Volgens een rapport van WABetaInfo introduceert de nieuwe bètaversie van WhatsApp ook een functie die transcripties biedt voor WhatsApp-spraakberichten. Wanneer je bijwerkt naar deze bètaversie, zie je mogelijk een pop-up die de beschikbaarheid van deze transcripties bevestigt. Bij het starten van de app na de update, moet je een taalpakket of spraakberichttranscriptie downloaden om deze functie in te schakelen. Momenteel ondersteunt het vijf talen: Engels, Spaans, Portugees, Russisch en Hindi.

Snapchat: My AI
AI is waarschijnlijk het verst geïntegreerd in Snapchat met zijn eigen AI-assistent, My AI, die doet denken aan Gemini of ChatGPT. Gebruikers kunnen My AI gebruiken om vragen te beantwoorden en content te genereren, maar de assistent begint ook steeds meer als een persoonlijke helper te fungeren. Zo kun je My AI vragen om een herinnering of alarm voor je in te stellen.
Daarnaast biedt My AI de mogelijkheid om een vriend uit te nodigen om samen een gesprek met de AI te voeren.
Het is duidelijk dat Snapchat hiermee aan het experimenteren is, en we verwachten dat ze steeds meer innovatieve toepassingen zullen vinden voor hun AI.

TikTok: tal van AI-toepassingen
TikTok is misschien strikt gezien geen chat-app, maar het biedt wel een chatfunctie en maakt uitgebreid gebruik van AI-toepassingen. Veel content op het platform is door AI gegenereerd of gemodificeerd. Denk aan de robotstemmen die je steeds vaker hoort bij video's, de verschillende face-apps die je gezicht vervormen en zelfs hele video's die door een programma gegenereerd zijn.
Daarnaast heeft TikTok een eigen chatbot genaamd Tako, die vooral voor ontspanning en vermaak is ontworpen. Tako maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om gebruikersvoorkeuren te begrijpen en gepersonaliseerde aanbevelingen te doen. Door het analyseren van gebruikersgedrag kan Tako relevante content, muziek, filters en effecten suggereren, waardoor de TikTok-ervaring wordt afgestemd op individuele interesses.

Telegram en Twitter/X: bots
Telegram en Twitter (nu bekend als X) hebben beiden een lange en soms controversiële geschiedenis van bot-gebruik, soms voor informatieve of recreatieve doeleinden, maar vaak komt er ook spam bij kijken.
Tegenwoordig worden deze bots steeds gesofisticeerder. Met de integratie van AI-apps als ChatGPT, ChatInsight AI en Crypto Bot, kunnen bots veel meer doen dan vroeger.
Bots op beide platforms kunnen automatisch tweets plaatsen, nieuws updaten en zelfs met gebruikers in gesprek gaan om hen van dienst te zijn. Hierdoor hebben sommige bots een veel betere functionaliteit dan de spambots waar veel gebruikers in het verleden mee geconfronteerd werden.

Meta AI: AI voor Instagram, Whatsapp en Messenger
Ook Meta kon natuurlijk niet achterblijven in de AI-hype. Hun Meta AI assistent biedt gelijkaardige functies binnen bijna alle apps. Het werkt in de eerste plaats als een assistent. Gebruikers kunnen binnen de chat de AI vragen om suggesties, hulp om plannen te maken, en het kan opzoekingswerk verrichten. Het werkt ook binnen een bestaande chat, zodat beide gesprekspartners het antwoord kunnen zien.
Het werkt om beelden te genereren, en het wordt ook toegepast op de Facebook-feed, bijvoorbeeld om meer informatie over een bepaalde post op te zoeken.
Deze AI is pas in april 2024 uitgerold, dus het is voor een deel nog in experimentele fase. Verwacht echter dat je er als Facebook-, Whatsapp- of Messenger-gebruiker nog veel meer van zult zien in de toekomst.

Verbeterde gebruiksvriendelijkheid
Hoewel AI natuurlijk steeds in het nieuws is, doen bijna alle techbedrijven er alles aan om ook hun gebruiksvriendelijkheid te verbeteren. Het toevoegen van AI en allerlei snufjes kan de aantrekkingskracht van een bepaald platform verhogen. Het spreekt echter voor zich dat het in de eerste plaats functioneel en handig voor de gebruiker moet zijn.
Platformen als Facebook en Instagram maken bijvoorbeeld gebruik van AI-gestuurde algoritmen om gepersonaliseerde inhoud en advertenties aan te bieden, waardoor de gebruikerservaring boeiender en relevanter wordt.
Op het gebied van digitale games hebben verbeteringen in UI en UX een revolutie teweeggebracht in de manier waarop gamers omgaan met hun favoriete games. Platformen als LeoVegas bieden intuïtieve interfaces en gepersonaliseerde game-aanbevelingen, wat zorgt voor een aangename gebruikerservaring.

Hoe zullen onze favoriete communicatie-apps er in 2030 uitzien?
In de afgelopen jaren hebben we aanzienlijke verbeteringen gezien in de functionaliteiten van onze favoriete chat-apps WhatsApp, iMessage en Snapchat. Met de opkomst van AI zijn er veel spannende mogelijkheden voor de toekomst van communicatie-apps.
Het is natuurlijk moeilijk te voorspellen welke toepassingen er het komende decennium nog zullen bedacht worden voor chat-apps. Eén ding staat nu echter al vast: we verwachten steeds meer AI in al onze chatgesprekken.
Aangezien de meeste moderne toestellen een aangepaste chipset zullen krijgen die ontworpen is om AI-toepassingen te ondersteunen, zou dit wel eens in een stroomversnelling terecht kunnen komen.

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met leovegas.nl

Chatapps

Foto van chatapps op een smartphone