Onlangs presenteerde Samsung met de Galaxy S24 FE de goedkoopste versie in de Galaxy S24-serie. Deze nieuwe Samsung Galaxy-smartphone belooft naast nieuwe Galaxy AI-functies betere prestaties op het gebied van gaming en foto’s, een verbeterd scherm en een betere batterij dan de S23 FE.

Quinten Jochems

Samsung is ook in Nederland en België heel populair als het gaat om smartphones en biedt voor veel verschillende gebruikers allerlei smartphones. Zo is de Galaxy A-serie bedoeld als je niet (al) teveel geld wilt besteden aan een smartphone en de S-serie als je veel ‘eisen’ aan een smartphone stelt, bijvoorbeeld zo goed mogelijke camera’s. De letters FE staan voor Fan Edition en Samsung wil hiermee een grotere doelgroep bereiken die dan toch voor een Galaxy S-model gaan. Zo verschenen al eerder de Samsung Galaxy S23 FE en de Samsung Galaxy Tab S9 FE en nu belooft Samsung met de nieuwe Samsung Galaxy S24 FE naast nieuwe Galaxy AI-functies (1) betere prestaties dan de Samsung Galaxy S23 FE. Deze zijn onder andere op het gebied van gaming, foto’s, een verbeterd scherm (2) en een betere batterij.

Foto’s maken met behulp van Galaxy AI
Een van de vele Galaxy AI-functies is het helpen bij het maken van foto’s. Als een foto heel erg donker is, heb je met de Galaxy ProVisual Engine de optie om je foto’s helder te maken. Je kunt ook inzoomen zonder dat je concessies maakt over de kwaliteit van de foto zelf. Met Super HDR (High Dynamic Resolution) verbeter je jouw gemaakte foto’s door de lichte kleuren nog lichter te maken en in het algemeen kleuren rijker maken.

Foto’s bewerken met Photo Assist
Met Generative Edit (3) zet je foto’s opnieuw in elkaar door bijvoorbeeld objecten te verplaatsen of te verwijderen. Met Portrait Studio (4) kun je je foto’s omzetten met gebruik van AI naar cartoons, strips of schetsen. Daarnaast is er ook de functie Edit Suggestions (5) waarmee je kleine foutjes in een klik meteen kunt verwijderen. Met Instant Slow-mo (6) zet je elk filmpje die je maakt in slow-mo, ook al waren ze niet oorspronkelijk opgenomen in slow-motion

Beter gamen op de Samsung Galaxy S24 FE
Met de Vapor chamber die 1,1x groter is dan de Samsung Galaxy S23 (7) voor betere koeling en het grotere 120 Hz en 6,7inch adaptieve Dynamic amoled 2X-beeldscherm. Dit is het grootste beeldscherm ooit gebruikt in de FE-serie en het beschikt ook over een Vision Booster dat de kleuren en contrast optimaliseert om ook buiten in de zon het scherm goed te kunnen zien. De grootte van de batterij is van 4000 mAh naar 4700 mAh (8) gegaan, zodat je langer kunt gamen.

Algemene Galaxy AI-Functies
Met Circle Search (9) kun je iets direct omcirkelen door je Home-knop ingedrukt te houden en iets te omcirkelen om het eenvoudig te googlen. Een andere functie is Interpreter (10) die direct persoonlijke gesprekken, lezingen of andere soorten presentaties vertaald, zelfs offline. De Live Translate (11) functie vermindert de taalbarrière bij telefoongesprekken door alles live te vertalen. Een schrijffunctie is ook toegevoegd met de Composer-functie die je tekstsuggesties voor e-mails en ondersteunde socialmedia-apps geeft op basis van steekwoorden. Met Note Assist transformeer jij je notities, want met Note Assist (12) kun je direct transcripties, vertalingen en samenvattingen van stemopnames maken. Verder kan tekst van pdf-bestanden ook vertaald worden en over bestaande tekst gelegd worden met behulp van PDF overlay translation.

Duurzaam en software-updates
De Samsung Galaxy S24 FE is voor een groot deel gemaakt uit gerecyclede materialen, waaronder gerecycled plastic, aluminium, glas en aardmetalen in interne en externe onderdelen. (13) De Samsung Galaxy S24 FE krijgt ook liefst 7 generaties Android-upgrades en zeven jaar beveiligingsupdates (14). Verder is de verpakkingsdoos 100% gemaakt van gerecycled papier (15).

(tekst gaat verder onder de tabel)

Productspecificaties  

Galaxy S24 FE productspecificaties

Scherm  

6,7-inch FHD+

Dynamic AMOLED 2X
120 Hz adaptieve vernieuwingsfrequentie (60/120 Hz)

Vision Booster

*Het scherm van de Galaxy S24 FE is diagonaal gemeten als volledige rechthoek 6,7 inch en 6,5 inch als rekening wordt gehouden met de afgeronde hoeken; het feitelijke weergavegebied is kleiner vanwege de afgeronde hoeken en de camera-uitsparing.

Afmetingen en gewicht  

77,3 x 162,0 x 8,0 mm, 213 g 

*Het gewicht van het apparaat kan per markt verschillen.

Camera  

12MP ultrabrede camera

  • F2,2, FOV 123˚  


50MP brede camera

  • OIS F1.8, FOV 84˚  

8MP telefoto camera

  • 3x optische zoom, OIS F2.4, FOV 32˚  

10MP camera aan de voorkant  

  • F2,4, FOV 80˚  

Processor 

Exynos 2400e (4 nm)

Geheugen en opslag 

8 + 128 GB

8 + 256 GB

*Opslagmogelijkheden en beschikbaarheid kunnen per provider, land of regio verschillen. De werkelijke beschikbaarheid van opslagruimte kan variëren afhankelijk van vooraf geïnstalleerde software.

Batterij  

4.700 mAh  

* Gemiddelde waarde zoals getest onder laboratoriumomstandigheden door een externe partij. De gemiddelde waarde is het geschatte rekenkundig gemiddelde, rekening houdend met de verschillen in batterijcapaciteit van de batterijsamples die zijn getest volgens de IEC 61960-norm. De opgegeven (minimale) capaciteit is 4.565 mAh. De werkelijke levensduur van de batterij kan variëren afhankelijk van de netwerkomgeving, gebruikspatronen en andere factoren. 

Opladen*  

Bedraad opladen*: Tot 50% opladen in ongeveer 30 minuten met 25W-adapter** en 3A USB-C-kabel*** 

Snel draadloos opladen**** 

Wireless PowerShare***** 

*Bedraad opladen compatibel met QC2.0 en PD. 

**25W-stroomadapter apart verkrijgbaar. Gebruik alleen door Samsung goedgekeurde opladers en kabels. 

*** Resultaten van interne Samsung laboratoriumtests, uitgevoerd met 25W-reisadapter aangesloten op de nieuwe pre-release versie van de Galaxy S23 Ultra, waarbij het apparaat nog 0% stroom had, met alle diensten, functies en het scherm uitgeschakeld. De werkelijke oplaadsnelheid kan variëren afhankelijk van het werkelijke gebruik, de oplaadomstandigheden en andere factoren. 

****Draadloos opladen compatibel met WPC. 

*****Beperkt tot smartphones van Samsung of andere merken met Qi draadloos opladen, zoals Galaxy Z Fold 6, Z Flip6, S24 Ultra, S24+, S24, Z Fold5, Z Flip5,  S23 Ultra, S23+, S23, S23 FE, Z Fold4, Z Flip4,, S22 Ultra, S22+, S22, Z Fold3, Z Flip3, S21 Ultra, S21+, S21, S21 FE, Z Fold2, Note20 Ultra, Note20, S20+, S20, S20 FE, Z Flip 5G, Z Flip, Note10+, Note10, S10 5G, S10+, S10, S10e, S10 Lite, Fold, S9, S9+, S8, S8+, S8 Active, S7, S7 edge, S7 Active, S6, S6 edge, S6 Active, S6 edge+, Note9, Note8, Note FE en Note5. Alleen beschikbaar met bepaalde Samsung Galaxy wearables zoals Galaxy Buds3, Buds3 Pro, Buds FE, Buds2 Pro, Buds2, Buds Pro, Buds Live, Galaxy Watch Ultra, Watch6, Watch5, Watch 5 Pro, Watch4, Watch4 Classic, Watch3, Watch Active2, Watch Active, Gear Sport, Gear S3, Galaxy Watch en Galaxy Buds. Als de batterijspanning lager is dan 30%, werkt Wireless PowerShare mogelijk niet. Werkt mogelijk niet met bepaalde accessoires, hoesjes, apparaten van andere merken of sommige Samsung wearables. Tijdens PowerShare kan dit de gespreksontvangst of datadiensten beïnvloeden, afhankelijk van de netwerkomgeving. 

Besturingssysteem  

Android 14

One UI 6.1 

Netwerk en connectiviteit  

 5G*, LTE**, Wi-Fi 6E***, Wi-Fi Direct Bluetooth® v 5.3 

*Vereist optimale 5G-netwerkverbinding, beschikbaar in bepaalde markten. Neem contact op met de provider voor beschikbaarheid en bijzonderheden. Download- en streamingsnelheden kunnen variëren afhankelijk van de contentprovider, serververbinding en andere factoren. 

**Beschikbaarheid van LTE-model varieert per markt en provider. De werkelijke snelheid kan variëren afhankelijk van de markt, de provider en de gebruikersomgeving. 

***De beschikbaarheid van Wi-Fi 6E-netwerken kan per markt, netwerkaanbieder en gebruikersomgeving verschillen. Vereist een optimale verbinding.Vereist een Wi-Fi 6E-router. 

Beveiliging  

Auto Blocker, Samsung Knox, Samsung Knox Vault, Samsung Knox Matrix, Passkey

Waterbestendigheid  

IP68  

* IP68-classificatie: Uitgevoerd onder laboratoriumtestomstandigheden. Waterbestendig tot 1,5 meter zoet water gedurende 30 minuten en beschermd tegen stof, vuil en zand. Spoel resten af/droogmaken indien nat. Niet aanbevolen voor gebruik op het strand of bij het zwembad. De water- en stofbestendigheid van het apparaat is niet permanent en kan na verloop van tijd afnemen. 

Gewicht, afmetingen, kleuren en adviesprijs
De Samsung Galaxy S24 FE weegt 213 gram en de afmetingen zijn 77,3 x 162,0 x 8,0 (B x H x D in mm). Verder komt de Samsung Galaxy S24 FE in Blue, Graphite, Mint en Yellow. (16) De adviesprijs voor de Samsung Galaxy S24 FE is € 749,00 voor 128GB opslagruimte of € 809,00 als je in totaal 256 GB aan opslagruimte wilt.

 (1) Inloggen op een Samsung-account kan vereist zijn voor het gebruik van bepaalde Samsung AI-functies. Samsung doet geen toezeggingen en geeft geen garanties of waarborgen ten aanzien van de nauwkeurigheid, volledigheid of betrouwbaarheid van de output van AI-functies. De beschikbaarheid van Galaxy AI-functies kan variëren afhankelijk van de regio of het land, de versie van het besturingssysteem/One UI, het apparaatmodel en de telefoonprovider. De beschikbaarheid van sommige functies kan per apparaatmodel verschillen. De Galaxy AI-service kan beperkt zijn voor minderjarigen in bepaalde regio's waar leeftijdsbeperkingen voor AI-gebruik gelden. Galaxy AI-functies zijn tot eind 2025 gratis beschikbaar op ondersteunde Samsung Galaxy-modellen. Voor AI-functies van derden kunnen afwijkende voorwaarden van toepassing zijn.

(2) Diagonaal gemeten is het scherm van de Galaxy S24 FE 6.7 inches voor de volledige rechthoek, en 6.5 inches als men de ronde hoeken meerekent; het daadwerkelijke kijkgebied is kleiner door de ronde hoeken en het cameragat.
(3) Voor het gebruik van Generative Edit is een netwerkverbinding vereist en dien je ingelogd te zijn op je Samsung-account. Als je een foto bewerkt met Generative Edit, krijg je een foto in aangepast formaat tot 12 MP. Bij het opslaan wordt een zichtbaar watermerk over de afbeelding geplaatst om aan te geven dat de afbeelding door Galaxy AI is gegenereerd. De nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de gegenereerde resultaten worden niet gegarandeerd.
(4) Voor het gebruik van Portrait Studio is een netwerkverbinding vereist en dien je ingelogd te zijn op je Samsung-account. Ondersteunt JPG-, HEIC- (HEIF-), BMP- en PNG-bestanden. De achtergrond mag niet transparant zijn. Als je een foto bewerkt met Generative Portrait, krijg je een foto in aangepast formaat tot 12 MP. Bij het opslaan wordt een zichtbaar watermerk over de afbeelding geplaatst om aan te geven dat de afbeelding door Galaxy AI is gegenereerd. De nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de gegenereerde resultaten worden niet gegarandeerd.
(5) Edit Suggestion is compatibel met de formaten JPG, PNG, GIF en MP4. De bewerkingsresultaten en -kwaliteit kunnen variëren afhankelijk van de opname- of filmomstandigheden. De nauwkeurigheid van de resultaten wordt niet gegarandeerd.
(6) De Instant Slow-mo functie is beschikbaar in de Samsung Video Player en Samsung Gallery. Mogelijk niet beschikbaar voor bepaalde typen videobestanden. Nauwkeurigheid van resultaten niet gegarandeerd.
(7) Galaxy S24 FE vergeleken met Galaxy S23 FE.
(8) Galaxy S24 FE vergeleken met Galaxy S23 FE (4.500 mAh).
(9) De resultaten kunnen variëren afhankelijk van de visuele overeenkomsten. Internetverbinding vereist. Gebruikers moeten Android mogelijk bijwerken naar de nieuwste versie. De functionaliteit van het product kan afhankelijk zijn van de instellingen van je app en apparaat. Sommige functies zijn mogelijk niet compatibel met bepaalde apps. De beschikbaarheid van de service verschilt per land en taal. De nauwkeurigheid van de resultaten wordt niet gegarandeerd.
(10) Inloggen op een Samsung-account is vereist voor Interpreter. Voor bepaalde talen moet je mogelijk een taalpakket downloaden. De beschikbaarheid van de service kan per taal verschillen. De nauwkeurigheid van de resultaten wordt niet gegarandeerd. Beschikbaarheid en ondersteunde functies kunnen per land, regio of provider verschillen. Beschikbaarheid van ondersteunde talen kan verschillen.
(11) Voor de Live Translate-functie voor Call Assist is geen netwerkverbinding vereist. Voor gesprekken is een netwerkverbinding vereist om Live Translate te activeren. Inloggen bij een Samsung-account vereist. Live Translate is alleen beschikbaar op vooraf geïnstalleerde Samsung Phone-apps en sommige apps van derden. De beschikbaarheid van de service kan per taal of regio verschillen. Voor bepaalde talen moet je mogelijk een taalpakket downloaden. De nauwkeurigheid van de resultaten wordt niet gegarandeerd.
(12) Voor Note Assist is een netwerkverbinding en inloggen op een Samsung-account vereist. Aantal tekens is beperkt. De beschikbaarheid van de service kan per taal verschillen. De nauwkeurigheid van de resultaten wordt niet gegarandeerd.
(13) De Galaxy S24 FE bevat componenten die minimaal 10% aan gerecycled plastic bevatten dat afkomstig is uit weggegooide visnetten, watertonnen, PET-flessen en PBT-afval. Daarnaast bevat het pre-consumer gerecycled aluminium (minimaal 30%) en glas dat afkomstig is van materialen die zijn ontstaan als bijproduct van fabricage (minimaal 20%). Verder bevatten bepaalde componenten 100% gerecyclde zeldzame aardmetalen (neodymium en praseodymium) die zijn gewonnen van magneten die zijn weggeggooid tijdens het fabricageproces of van producten die aan het einde van hun levensduur waren.
(15) Galaxy S24 FE wordt vanaf de wereldwijde introductiedatum ondersteund met zeven generaties OS-upgrades en zeven jaar beveiligingsupdates.
(16) Voor de volgende verpakkingsonderdelen is 100% gerecycled papier gebruikt: de doos van de verpakkingseenheid, de beschermhoes, de doos van de handleiding, het kussen van de handleiding en de DLC band.

Samsung Galaxy S24 FE alle kleuren