Lees hier de reviews van 2 ultieme LG UltraGear gaming-monitoren, namelijk de LG UltraGear 32GS95UE-B en de Curved 34GS95QE-B. Game on met LG!

Aad Munsterman

Aan gaming-monitoren worden specifieke wensen en eisen gesteld, waaronder een lekker groot helder scherm met rijke kleuren in combinatie met een zo hoog mogelijke resolutie, snelle variabele beeldverversing en responsetijden. Dit alles om het spel optimaal te kunnen spelen met ongestoorde weergave. Naast allerlei technische specificaties die van belang zijn, is er ook nog een ander aspect waarmee de gamer intens in het spel wordt getrokken: de breedte en kromming van het scherm, zodat je omgeven wordt door het beeld en daarmee de buitenwereld vergeet. Lees hier hoe goed de LG UltraGear 32GS95UE-B en de Curved 34GS95QE-B als gaming-monitor zijn. Voor optimaal resultaat met deze monitors je wel een systeem nodig met een krachtige grafische controller.

OLED en HDR
Deze LG-monitoren maken gebruik van OLED en HDR voor een zo helder mogelijk beeld met natuurlijke kleuren. OLED staat voor Organic Light-Emitting Diode en daarbij bestaat het scherm uit miljoenen kleine lampjes (diodes) die elk apart aan- of uitgezet kunnen worden. Als het lampje uit is, dan is het beeld daar pikzwart. Zodra aan wordt er, afhankelijk van de aansturing, een kleur zichtbaar met een bepaalde intensiteit. De voordelen van OLED zijn diepzwart, hoge helderheid met levendige kleuren, uitstekende kijkhoeken, zeer snelle responstijd en het geheel kan in een dun en licht scherm worden gevat. In deze monitoren gebruikt LG de WOLED-variant: een witte pixel is toegevoegd voor helderder beeld, bredere kleurdekking en het verkleinen van de kans op inbranding.
Naast SDR (Standard Dynamic Range) dat voor standaard tv-uitzendingen wordt gebruikt, is er HDR (High Dynamic Range) voor beter beeld. HDR is een techniek waarbij extra informatie aan het video-signaal wordt toegevoegd, waarmee het beeld geoptimaliseerd wordt voor extra helderheid en contrast. Het voordeel van HDR is een meer realistisch beeld waardoor meer details zichtbaar zijn bij hoger contrast en waardoor het soms zelfs op 3D lijkt. Er zijn verschillende HDR-standaarden waarvan HDR10 de meest populaire is in de gaming-wereld. Beide monitoren ondersteunen HDR10 en zijn compatibel met DisplayHDR 400 True Black. Dat is een specifieke certificering voor OLED-schermen waarbij minimale eisen worden gesteld waaraan een monitor moet voldoen zoal piekhelderheid, kleurdekking en helderheid.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

ultragear brandpage highlight 08 3 1 32gs95ue d

LG UltraGear 32GS95UE-B Gaming Monitor 32 inch-4K WOLED
De  LG UltraGear 32GS95UE-B is eenvoudig en strak vormgegeven in zwart kunststof met een zeshoekige voet en aansluitingen en RGB-verlichting aan de achterzijde van het vlakke matte antireflectie-beeldscherm. In de smalle rand is een 32inch OLED-scherm gevat met een UHD-resolutie van 3840 x 2160 pixels en unieke dual-mode beeldverversing van 240 Hz bij 4K en 480 Hz bij full-hd, te activeren via een switch aan de onderrand. De pixel-responsetijd is supersnel. Het contrast is oneindig en de SDR-helderheid is standaard 275 nits met opties tot verhoging en 450 nits met piek tot 1200 nits voor HDR. Het kleurenbereik is een mooie 100% sRGB en 96,9% DCI-P3. Het geluid wordt weergeven door 2x 10 watt luidsprekers die tegen het scherm aanstralen (Pixel Sound) en klinken verrassend goed.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

ultragear brandpage highlight 08 3 2 34gs95qe 39gs95qe d

 

LG Curved 34GS95QE-B Gaming Monitor 34 inch-QHD
Opvallend bij de LG Curved 34GS95QE-B met 21:9 beeldformaat is de kromming van het scherm waarmee een meer intense beleving wordt bereikt. Het is voorzien van een breed 34” scherm met WQHD-resolutie (3400 x 1440 pixels) en 800R-kromming. De beeldverversing is 240 Hz met zeer snelle pixelresponsetijd. Het contrast is oneindig en de SDR-helderheid is standaard 230 nits met opties tot verhoging en 430 nits met piek tot 600 nits voor HDR. Het kleurenbereik is een 100% sRGB en 96,9% DCI-P3. Deze monitor heeft geen luidsprekers.

Techniek
De achterliggende techniek van beide schermen is nagenoeg gelijk. Het beeld kan binnenkomen via 2x HDMI2.1 en 1x DisplayPort1.4 en er is een usb-hub ingebouwd met twee usb-a/5Gbps uitgangen. De beeldverwerking is uitgebreid met HDR-techniek HDR10, waarbij het scherm voldoet aan de HDR True Black 400-certificering. Dynamische beeldsynchronisatie (VRR) wordt verzorgd door AMD Premium FreeSync en Nvidia G-Sync compatible-mode waarmee het trekken en scheuren van het beeld wordt voorkomen.
De On-Screen Display (OSD)-bediening werkt via een mini-joystickje in het midden/achter van het scherm en werkt vrij vlot. Er is een breed scala aan instellingen beschikbaar om elk gamer tevreden te stellen. Optioneel kan de Windows OSC (OnScreen Control) worden geïnstalleerd voor bediening van de instellingen vanaf het scherm. LG Calibration en Dual Controller zijn andere beschikbare hulpprogramma’s. De monitor heeft diverse voorzieningen om inbranden te voorkomen; inbranden kan alleen voorkomen als langdurig hetzelfde beeld wordt weergegeven op dezelfde plek.

Ergonomie
De monitors staan op een zeer stevige voet met arm die het draaien van de monitor toestaat. De monitor kan verder naadloos in hoogte worden verplaatst van 10,5 tot 22,5 cm vanaf het bureau voor het vlakke scherm en 2 cm meer voor de curved-monitor. Verder kan het scherm kantelen en roteren; optioneel is wandmontage mogelijk.

Conclusie
Het WOLED-beeld en de optionele HDR-verwerking zijn mooie technieken voor het weergeven van optimaal gaming-beeld zoals we dat ook kennen van de LG TV’s. Deze monitors hebben alles van wat een high-end gaming monitor verwacht mag worden en geeft dus prima testresultaten. Niet aanwezig zijn een snelle usb-c-aansluiting, Dolby Vision HDR en DisplayPort2.1. De adviesprijzen zijn aan de hoge kant, maar de straatprijzen zijn gunstiger.

4 en half sterren
LG UltraGear 32GS95UE-B
Adviesprijs: € 1399,-
+ subliem OLED-scherm
+ mooie uitgebreide gaming specificaties
- adviesprijs
- geen usb-c, Dolby Vision en DP2.1

PCA sterren 4 5 338

 

4 en half sterren
LG Curved 34GS95QE-B
Adviesprijs: € 1299,-
+ subliem OLED-scherm
+ mooie uitgebreide gaming specificaties
- adviesprijs
- geen usb-c, Dolby Vision en DP2.1

PCA sterren 4 5 338