Huawei brengt uitstekende en mooie smartwatches uit die ook nog eens een heel lange batterijduur hebben. Lees hier de review van de Huawei Watch GT 5 46mm die vooral bedoeld is voor workouts en gezondheidsmetingen.

Aad Munsterman

Al jaren zijn wij gecharmeerd van de smartwatches die Huawei uitbrengt. Zo biedt de heel mooie Watch GT 4-serie veel functionaliteit, zijn de metingen verbeterd en is de batterijduur top. Tel daar het mooie kwalitatieve ontwerp van deze smartwatch bij op, en de GT 4 is een echte aanrader.
Bovendien ben je met een Huawei-smartwatch niet gebonden aan het ecosysteem van bijvoorbeeld Apple of Samsung. Deze slimme horloges werken namelijk zowel in combinatie met Android als iOS en er is een zeer brede keuze uit varianten en modellen.
We bekijken het GT 5 46mm-model, een mooi, sportief en degelijk horloge primair voor workouts en gezondheidsmetingen. Andere varianten zijn de 41mm GT 5, de 46mm GT 5 Pro, de Ultimate met de naam Fairway Green en de D2 is aangekondigd met een geavanceerd bloeddrukbeheersysteem.

Ontwerp Huawei Watch GT 5
Dit 46mm model zal, naar verwachting, het meest populaire model worden vanwege de degelijke behuizing en gunstige prijs. Het testmodel, de blauwe variant met uniek vormgegeven bijpassende band met stiksels, zorgt voor een extra sportieve uitstraling. De roestvrijstalen behuizing heeft 8 vlakken met een rand met kleuren die matchen met de band. Andere opties zijn bruin en zwart. Het beeld wordt weergegeven via een 1,43inch groot amoled-scherm met 416 x 416 pixels een geeft een helder en goed leesbaar beeld. Via een draai- en drukknop vindt de bediening plaats. De behuizing kan 5 ATM (50m) onder water verdragen en voldoet aan de IP69K-normering, zodat het onder alle extreme omstandigheden gebruikt kan worden. Het 41mm-model heeft een kleiner scherm en accu, is voor de smallere pols en heeft een minder sportieve maar elegantere look.

Techniek
De besturing vindt plaats via Harmony OS met eigen App-store en werkt met Android- en iOS-telefoons. 7 sensoren bieden de input voor de workouts en de gezondheidsmetingen. Draadloze communicatie is beschikbaar via NFC, Wi-Fi 3, BT5.2 en meerdere GPS-systemen. Een luidspreker en microfoon is geïntegreerd in het apparaat. De goed verstaanbare stem van het horloge is in het Engels. Op de telefoon wordt met de Huawei Health-app gecommuniceerd, in onze test is dat iOS. De accuduur is bij normaal gebruik ongeveer anderhalve week en zakt tot zo'n 5 dagen bij Always-On geactiveerd. Het opladen van 0% naar 100% gaat in 70 minuten via een draadloze Qi-adapter.
Omdat de integratie met Android en iOS op een lager niveau ligt, moet wel rekening gehouden worden met feit dat minder functionaliteit beschikbaar is. Denk daarbij aan beschikbaarheid van bepaalde apps en smartintegratie, zoals die van Google, en NFC-betalingen.

GT 5 t.o.v. GT 4
Verbeterpunten ten opzichte van de GT 4 zijn de langere batterijduur, geavanceerdere en nauwkeuriger gezondheidsmetingen, snellere processor, nieuwe varianten en modellen, laatste versies software en verbeterde GPS-nauwkeurigheid. Leuk is dat van een workout, waarbij GPS wordt gebruikt, via Dynamisch Tracking een versnelde video kan worden gemaakt met de route en plattegrond (à la Google Maps) als ondergrond. Het gaat bij dit horloge dus primair om brede ondersteuning van workouts en gezondheidsmeting in combinatie met een sportieve uitstraling. Health+ is een optioneel abonnement voor een persoonlijke gezondheidspartner om je prestaties verder te analyseren en optimaliseren.

Conclusie
De Huawei GT 5 46mm is een mooie degelijke horloge met een sportieve uitstraling, heel lange accuduur en is te gebruiken in combinatie met een Android- of iOS-smartphone. Doordat er wordt gebruikgemaakt van Harmony OS met eigen app-store, is de app-ondersteuning minder dan van smartphones met directe integratie met Android of iOS.

 4 sterren

Huawei GT 5 46mm
Adviesprijs: € 249,99

+ mooie sportieve uitstraling
+ hoog beschermingsniveau
+ lange accuduur
- minder functioneel (apps)
- updatebeleid onduidelijk

Copy of Vili Blue Product Image Front EN PNG 800PX 20240611