Apple heeft op 15 oktober de nieuwe iPad mini met 8,3inch Liquid Retina-display aangekondigd. Deze compacte iPad mini heeft een A17 Pro-chip en is verkrijgbaar in vier kleuren. Lees hier alles over de nieuwe Apple iPad mini, inclusief de prijzen en verkrijgbaarheid.

Quinten Jochems

De iPad mini is een 195,4 x 134,8 x 6,3 mm (L x B x H) dunne rechthoekige iPad. Het scherm is 8,3inch groot met een resolutie van 2266 x 1488 pixels bij 326 ppi, en het heeft een helderheid van 500 nits. Het wifimodel weegt 293 gram en het model met wifi en 5G weegt 297 gram.

A17 Pro-chip
De A17 Pro-chip belooft betere prestaties bij een vermindert energieverbruik. Deze chip is op verschillende punten verbeterd ten opzichte van de A15 Bionic-chip in de vorige iPad mini. Zo levert A17 Pro dankzij de 6core CPU met twee performance cores en vier efficiency-cores 30% snellere CPU-prestaties [1]. De grafische prestaties zijn verbeterd door de 5core GPU van de A17 Pro-chip, die 25% sneller is ten opzichte van de vorige generatie [1]. Zo kun je er nu apps van de professionele, grafische en medische sector er op gebruiken, veel sneller foto’s op bewerken en AR er mee bekijken. Verder zien games er beter uit dankzij ray tracing met hardware-acceleratie dat vier keer sneller is dan softwarematige ray tracing met ondersteuning voor dynamic caching en mesh shading met hardware-acceleratie.

Snellere verbindingen
Dankzij de snellere draadloze en bekabelde verbindingen op iPad mini krijg je onderweg meer gedaan. De nieuwe iPad mini is geschikt voor Wi-Fi 6e die tot twee keer sneller is dan de vorige generatie [2]. Daardoor kun je sneller bestanden downloaden, online gamen en films streamen. Met de Wi Fi + Cellular-modellen met 5G kun je ook op plekken zonder wifi je bestanden uit de cloud ophalen en een back-up van je gegevens uploaden. De 5G-modellen van de nieuwe iPad mini werken met e sim, wat veiliger is dan een gewone simkaart en de mogelijkheid biedt om snel je abonnement te activeren of over te zetten. Je kunt dan ook verschillende abonnementen op hetzelfde apparaat gebruiken. Nog een voordeel van een e-sim is dat je zonder een fysieke simkaart een nieuw abonnement kunt aanschaffen.
Ten slotte is de usb-c-poort 2x sneller dan de vorige generatie met een doorvoersnelheid tot 10 gbps.

Cameramogelijkheden
De camera’s en het formaat van de iPad mini zijn handig voor als je onderweg wilt werken. Met de 12MP groothoekcamera aan de achterkant maak je foto’s die door slimme HDR 4 nog meer details bevatten. Met behulp van de 16-core Neural Engine en AI kan de iPad automatisch documenten herkennen, rechtstreeks in de Camera-app. Voor het wegwerken van schaduwen op het document maakt de iPad mini gebruik van True Tone Flash.

Apple Pencil Pro
Met de Apple Pencil Pro kun je de iPad mini als een schetsboek gebruiken. Als je in de Pencil Pro knijpt, merkt hij door sensoren merkt de Apple Pencil Pro dat je erin knijpt. Dan krijg je een toolpalet te zien, zodat je snel van verschillende functies kun veranderen. Op het moment dat je knijpt, twee keer tikt of een slimme vorm gebruikt, laat de haptic engine je een klein tikje ter bevestiging voelen. Verder kun je met een draaibeweging precies met het tekengereedschap werken. Zodra je je Apple Pencil Pro draait, verandert de stand van je pen of kwast. En met de Apple Pencil hover zie je van tevoren waar de punt op het display neerkomt. Met Zoek mijn vind je je Apple Pencil Pro snel terug. En wil je hem pairen, opladen of opbergen, dan klik je hem magnetisch vast aan de zijkant van deze iPad mini. De iPad mini is trouwens ook geschikt voor de voordeligere Apple Pencil (ook met usb-c).

Nieuwe functies in iPadOS 18
iPadOS 18 bevat nieuwe functies voor je iPad. iPadOS bevat frameworks als Core ML, waardoor ontwikkelaars de Neural Engine kunnen benutten voor de AI-features in hun eigen apps.
• De Rekenmachine-app bevat een nieuwe manier om met de Apple Pencil wiskundige formules op te lossen. De Rekenmachine bevat een eenvoudige en wetenschappelijke rekenmachine met een nieuwe geschiedenis- en omrekenfeature. Met de nieuwe feature wiskundenotities kun je wiskundige formules typen die dan worden opgelost. Als je ze opschrijft, verschijnt de oplossing in je eigen handschrift. Je kunt ook variabelen maken en gebruiken, en een vergelijking toevoegen die je dan kunt omzetten in een grafiek. In de Notities-app kun je direct bij je wiskundenotities, en in al je andere notities heb je alle wiskundefuncties bij de hand.
• Tekst die je met Apple Pencil in de Notities-app hebt geschreven, zet je met Smart Script eenvoudig om in leesbare tekst. Verder heb je met Smart Script allerlei nieuwe manieren om je handgeschreven tekst te bewerken. Je kunt onder meer witruimte toevoegen en getypte tekst kopiëren en in je eigen handschrift plakken. Terwijl je schrijft met Apple Pencil, wordt je handgeschreven tekst automatisch omgezet in beter leesbare tekst die op je eigen handschrift lijkt.
• Dankzij de nieuwe features Audio-opname en Transcriptie kan de iPad een gesprek opnemen en daar een transcriptie van maken. Die transcriptie wordt dan gesynchroniseerd met de audio, zodat je specifieke moment kunt terugvinden om terug te luisteren.
• De iPad krijgt extra aanpassingsmogelijkheden voor het beginscherm, zo kun je de appsymbolen en widgets nu overal neerzetten. Het symbool en de widget van een app kun je wat donkerder maken of een iets andere kleur geven, en je kunt beide ook groter laten weergeven. De vormgeving van het bedieningspaneel is veranderd, zodat je makkelijker komt bij regelaars die je vaak gebruikt. Bovendien kun je de regelaars nu groeperen, en het is ook mogelijk om regelaars van niet-Apple apps in het bedieningspaneel te zetten.
• De Foto’s-app is uitgebreid met nieuwe zoekmogelijkheden. De app heeft nu een aanpasbare indeling die het grotere display van iPad beter benut. Voortaan worden je foto’s op thema gesorteerd, zonder dat je ze zelf in albums zet.
• Berichten krijgt een aantal updates waarmee je jezelf op nieuwe manieren kunt uiten en contact kunt onderhouden. Denk aan animatie-effecten voor je tekst, tapbacks en de mogelijkheid om een concept te schrijven die je dan op een later tijdstip kunt instellen om automatisch te sturen.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

iPad mIni Rekenmachine in notities

De iPad mini rekenmachine in notities

Apple Intelligence
De power van de A17 Pro-chip maakt de iPad mini geschikt voor Apple Intelligence, al is deze nog niet verkrijgbaar in de EU. Apple Intelligence benut de kracht van Apple silicon die door Apple ontworpen generatieve modellen gebruikt om taal en afbeeldingen te begrijpen en te genereren. Ook kan het acties uitvoeren in apps en alledaagse taken simpeler maken. De meeste modellen die Apple Intelligence gebruikt, draaien volledig op je apparaat. In het geval dat het nodig is, kan Private Cloud Compute de rekencapaciteit verdelen en gedeeltelijk vergroten. Dan worden de berekeningen dan deels op je apparaat uitgevoerd en deels op servers met Apple silicon waarop grotere modellen draaien.
• Met Schrijfhulp kun je je eigen teksten laten herschrijven en controleren, ook kun je er een samenvatting van laten maken.
• Siri is dieper in het systeem geïntegreerd en heeft een compleet nieuw ontwerp, waardoor de rand van je iPad-scherm oplicht wanneer Siri actief is. Dankzij een verbeterd taalbegrip gaat het communicatie tussen jou en Siri simpeler. Siri kun je nu ook volgen als je hapert of je verspreekt. Siri onthoudt nu ook contexten van een vraag voor eventuele volgende vragen. Siri begrijpt je ook als je nu je vraag typt.
• In de Foto’s-app kun je nu met behulp van AI een nieuwe functie gebruiken genaamd terugblik om een filmpje samenstellen door een beschrijving te typen. De nieuwe feature ruim verwijdert storende achtergrondobjecten via AI zonder je foto’s te veranderen.

De komende maanden komen er meer Apple Intelligence functies
• Met image playground genereer je in een handomdraai afbeeldingen.
• Met Beeldpenseel in het Apple Pencil-toolpalet kun je een ruwe schets vernaderen in een volledig afgewerkte afbeelding.
• Er komt een nieuwe functie voor Emoji’s: zo kun je met een korte beschrijving of foto een originele Emoji oftewel Genmoji te genereren.
• Siri kan de informatie op je apparaat benutten om dingen te doen die helemaal op jou zijn aangescherpt. Zo weet Siri en snapt Siri ook wat er op het scherm staat en kunt daardoor actie ondernemen op basis van waar je mee bezig bent.
• ChatGPT is deels in iPadOS 18 geïntegreerd. Daardoor kun je in Siri en Schrijfhulp de kennis en het begrip van afbeeldingen en documenten van ChatGPT gebruiken zonder van apps te hoeven wisselen. Je privacy is goed beschermd is, want je IP-adres en al het andere data blijft verborgen en OpenAI slaat je vragen en verzoeken niet op. Alhoewel gebruik van ChatGPT gratis en hoef je ook geen account aan te maken, gelden deze regels niet als je al een account hebt en je er voor kiest om die te gebruiken.

iPad mini duurzaam
De iPad mini’s behuizing is volledig gemaakt uit gerecyclede aluminium en bevatten alle magneten gerecyclede zeldzame aardmetalen. Het verguldsel van meerdere printplaten is gemaakt van gerecycled goud en voor het solderen op meerdere printplaten is gerecycled tin gebruikt. De nieuwe iPad is vrij van kwik, broomhoudende vlamvertragers en pvc. De verpakking bestaat voor 100% uit vezels en in 2025 wilt Apple helemaal geen plastic meer gebruiken in verpakkingen.

Prijzen en verkrijgbaarheid
De nieuwe iPad mini is vanaf 15 oktober te bestellen op hun website, en in 29 landen en regio’s ook in de Apple Store-app verkrijgbaar. Vanaf woensdag 23 oktober kunnen klanten hun bestelling thuis verwachten en liggen er iPad mini’s bij Apple en erkende Apple resellers in de winkel.
• De nieuwe iPad mini is verkrijgbaar vanaf een basisprijs van € 609,- voor het wifi-model en het wifi + 5G-model is verkrijgbaar voor € 779,- in de kleuren blauw, paars, sterrenlicht en spacegrijs.
• De nieuwe iPad mini is verkrijgbaar met een opslagcapaciteit vanaf 128 GB. De nieuwe iPad mini is ook verkrijgbaar met 256 GB of 512 GB aan opslagruimte.
• Voor het onderwijs is de nieuwe iPad mini verkrijgbaar vanaf € 549,-. Voor meer informatie klik je op https://www.apple.com/nl-edu/store
• De Apple Pencil Pro is geschikt voor de nieuwe iPad mini en verkrijgbaar voor € 149,- en de Apple Pencil usb-c-versie is verkrijgbaar voor € 89,-
• De Smart Folio is verkrijgbaar in houtskoolgrijs, lichtviolet, denim en saliegroen en kost € 69,- .
• Als je je huidige iPad inruilt, kun je korting krijgen voor de iPad mini. Die korting krijg je dan online via de online Apple store, de Apple Store-app en alle Apple stores.
• AppleCare+ voor de iPad Mini geeft een paar rechten, waaronder een onbeperkt aantal schade¬¬voorvallen als gevolg van een ongelukje en batterijservice, verder krijg je ook onbeperkt steunen, zodat je vragen kunt stellen aan mensen die de iPad goed kenne.
• Wanneer je bij Apple Retail koopt, kun je gebruikmaken van Persoonlijke configuratie. Dan wordt je online begeleid door een specialist die helpt bij het configureren van je iPad Mini en krijg je tips over de nieuwe functies die de iPad Mini aanbied.

[1] Tests uitgevoerd door Apple in september 2024, waarbij gebruik is gemaakt van prototypen van iPad mini (A17 Pro) en productie-eenheden van iPad mini (6e generatie). Getest met Affinity Photo 2 v2.5.5.2636 en de ingebouwde benchmark, versie 25000. Tests zijn uitgevoerd met specifieke iPad-systemen en geven de prestaties van iPad mini bij benadering weer.
[2] Wi-Fi 6E is beschikbaar in landen en regio’s waar dit wordt ondersteund.
[3] De bètaversie van de eerste serie features komt deze maand uit als onderdeel van iPadOS 18.1. In de komende maanden volgen er meer features. Vanaf later dit jaar ondersteunt Apple Intelligence ook varianten van het Engels in Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, het VK en Zuid-Afrika. In de loop van volgend jaar wordt de ondersteuning onder meer uitgebreid met Chinees, Duits, Engels (India), Engels (Singapore), Frans, Italiaans, Japans, Koreaans, Portugees, Spaans en Vietnamees. In de EU is Apple Intelligence momenteel niet beschikbaar op iPad.

iPad Mini