Het beeld spat er vanaf als je naar de Philips 55OLED809 tv (2024) kijkt. Lees in onze review van deze W-OLED-tv hoe de Philips 55OLED809 het er verder vanaf brengt.
Aad Munsterman en Rob Coenraads
Philips kwam in 2024 met de nieuwe 55OLED809, een zogeheten W-OLED-tv. In dit artikel lees je eerst wat W-OLED inhoudt en vervolgens lees je de review van de Philips 55OLED809 (2024).
W-OLED
W-OLED staat voor White-OLED en is een specifieke type OLED-technologie die veel gebruikt wordt in televisies en monitoren. Hoe werkt W-OLED?
1. Witte subpixel: in tegenstelling tot RGB OLED, waar elke pixel bestaat uit rode, groene en blauwe subpixels, heeft een W-OLED-pixel een extra witte subpixel. Deze witte subpixel dient als basisverlichting.
2. Kleurfilters: over deze witte subpixel liggen kleurfilters die het licht filteren tot de gewenste kleur. Door de intensiteit van de witte subpixel en de kleurfilters aan te passen, kunnen alle kleuren worden weergegeven.
Voordelen van W-OLED:
• Technologie: dit leidt tot een betere helderheid en energie-efficiëntie, wat vooral nuttig is voor grotere schermen zoals televisies.
• Diepzwart: omdat elke pixel individueel kan worden uitgeschakeld, levert W-OLED een perfect zwart op. Dit resulteert in een hoog contrast en levendige kleuren.
• Breed kleurbereik: W-OLED-schermen kunnen een breed scala aan kleuren weergeven, wat zorgt voor een natuurgetrouwe beeldweergave.
• Snelle responstijd: W-OLED-pixels reageren snel op veranderingen in het beeldsignaal, waardoor bewegingsonscherpte wordt verminderd.
Philips 55OLED809 (2024)
Deze 4K W-OLED-tv valt op door het heldere en levensechte beeld, specifiek bij SDR-beeld dat uitgezonden wordt door de reguliere tv-zenders. Bovendien beschikt Philips 55OLED809 (2024) over veel functionaliteit, waaronder Ambilight waardoor het beeld nog groter lijkt en meeslepender wordt. Naast 55 inch is deze tv ook te koop in de formaten van 42, 48, 65 en 77 inch.
Design
De 809-tv is strak in het zwart uitgevoerd met een minimale rand en dun scherm. Op de achterkant bevinden zich de aansluitingen en de Ambilight-leds die opzij en naar boven uitstralen. Deze verlichting synchroniseert standaard goed met het beeld, maar er zijn ook andere instellingen mogelijk. De aansluitingen bestaan uit 4x HDMI waaronder 2.1/ARC/120Hz, 2.1/120Hz en 2x 2.0, 2x usb3/500Ma, CI-slot, antenne, netwerk, optische audio en 3.5mm jack voor een hoofdtelefoon. De voet is trapeziumvormig en de draaibare standaard bij dit 55inch model maakt het draaien van het scherm mogelijk. Zo kun je overigens ook gemakkelijk een kabel aansluiten op de achterkant van de tv.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)
De tv wordt bediend met een strak vormgegeven goed werkende afstandsbediening met verlichting en usb-c-poort voor het opladen.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)
Het geluid komt uit 2.1 speakers aan de achterzijde en klinken goed voor standaardweergave, maar voor hoge kwaliteit en surround wordt een externe set aanbevolen, zoals bij (bijna) alle tv's. Zie verder bij Audio.
Techniek
Deze tv beschikt over een mooie verversingssnelheid van 144 Hz, zodat het beeld vloeiend wordt weergegeven. Qua HDR beschikt hij over Dolby Vision, HDR10+, HDR10 en HLG.
De tv is voorzien van de P5 AI Perfect Picture Engine en biedt daarbij veel beeldverbeteringstechnieken voor zowel SDR als HDR. Opvallend is het heldere beeld dat naar eigen wens kan worden aangepast. Het hoogste niveau is kristalhelder, maar kan worden gedempt als dat te veel van het goede is. SDR-beeld, gebruikt bij standaard tv-uitzendingen, wordt flink verbeterd en komt daarmee sterk in de buurt van HDR-beeld. Voor gaming zijn goedwerkende voorzieningen beschikbaar op HDMI-1 en-2 en is er een nieuwe gamebalk aanwezig.
De kijkhoek is prima en upscaling werkt goed vanaf HD-resolutie.
Ambilight
Van Ambilight moet je houden en persoonlijk vind ik (Rob Coenraads) het echt iets toevoegen. Deze tv heeft aan 3 zijden Ambilight, alleen de onderkant niet. Die voegt ook niet veel toe en bij Ambilight TV gaf men ook aan dat het kostentechnisch ook wel scheelt als er maar drie zijden met Ambilight zijn uitgevoerd. Heb je eenmaal gekozen voor Ambilight, dan willen veel mensen ook niet meer wat anders. Zeker als er veel kleuren in een film of serie zitten, is het absoluut een meerwaarde. Daarnaast kun je Ambilight ook gebruiken als je de tv gebruikt voor het afspelen van muziek, zodat je (woon)kamer mooi verlicht wordt.
Google TV en streamen
Op deze tv is Google TV aanwezig met heel veel apps. Voor Android-gebruikers is dit smart-tv-platform heel herkenbaar en vind je bijvoorbeeld veel streaming apps in de Play Store. Ook kun je gemakkelijk beeld en geluid instellen. Verder kan er met ChromeCast en AirPlay2 gemakkelijk gestreamd worden.
Audio
Zoals hierboven al genoemd, bevelen we eigenlijk externe speakers aan voor een betere audioweergave bij bijvoorbeeld films, series en gaming. Voor het 'gewone' tv-kijken voldoet het 2.1-kanaals-speakersysteem met in totaal 70 watt aan vermogen wel. Dat is verdeeld over vier drivers en een subwoofer; er is ondersteuning van zowel Dolby Atmos als DTS:X. Er zijn meerdere geluidsinstellingen zoals Standaard, Entertainment en Game. Prettig en handig is de AI Sound-modus: deze 'kijkt' naar de inhoud op het scherm en stelt onder andere de EQ en de dialogen automatisch af.
Conclusie
De Philips 55OLED809 (2024) is een complete tv die zeker bij standaard tv-uitzendingen door helder beeld en kleur zijn meerwaarde toont. Daarnaast beschikt hij over veel nuttige functies. Wij kunnen je deze tv moeiteloos aanraden, hoewel de adviesprijs vrij hoog is; wellicht is hij ergens te koop met een mooie aanbieding.
Philips OLED TV 55OLED809 (2024)
Adviesprijs: € 1999,-
+ helder en levensecht beeld
+ veel nuttige functionaliteit
- prijs
- bij soundbar maar 1 gaming poort