WhatsApp voegt vaak nieuwe functies toe om deze populaire chatapp te verbeteren. Nu heeft WhatsApp transcripties toegevoegd bij spraakberichten. Lees in dit artikel om te leren wat transcripties zijn en wat het voor je kan doen.
Quinten Jochems
WhatsApp is vaak bezig met het verbeteren van de app. Zo maakt WhatsApp het mogelijk om berichten simpeler en efficiënter terug te vinden door Lijsten toe te voegen. Nu hebben ze een functie toegevoegd die spraakberichten omzet naar tekst als je op een plek bent waar het niet uitkomt om naar te luisteren.
Wat zijn transcripties?
Soms appt iemand je met een spraakbericht die je dan moet afluisteren om te weten te komen wat die afzender je wil laten weten. Maar het kan zijn dat je dan net op een plek bent met veel lawaai of je bent op een plek waar je niet naar spraakberichten kunt luisteren, bijvoorbeeld tijdens een vergadering of in een bioscoop. Wat voor reden dan ook, het gaat nu niet veel meer uitmaken met de nieuwe transcriptiefunctie. Wat het doet, is spraakberichten omzetten (transcriberen) naar tekst, zodat je toch nog het gesprek kunt volgen. Wat deze functie nog beter maakt, is dat je apparaat deze teksten genereert, niet WhatsApp. Dat betekent dat deze berichten dus niet op WhatsApp zijn gegenereerd en dus niet opgeslagen worden op de servers van WhatsApp zelf; zo kan niemand van Whatsapp deze berichten teruglezen of horen.
Hoe zet je het aan?
De Transcriptie-functie zet je aan door naar Instellingen te gaan door op de drie bolletjes te klikken rechtsboven op je scherm. Dan klik je op Chats dat ongeveer midden op je scherm staat en dan te tikken op Transcripten van spraakberichten om een taal te kiezen. Als je deze stappen hebt gevolgd, zou dit als het goed is aan moeten staan. Vervolgens kun je door een spraakbericht lang ingedrukt te houden en daarna op Transcriberen te tikken, een transcriptie maken van het door jou gekozen spraakbericht. Dit proces is vrij kort, maar het ligt er natuurlijk ook aan hoe lang het spraakbericht is, dus op basis van de lengte heb je eventueel wat geduld nodig.
Beschikbaarheid Transcriptie-functie
Jammer genoeg is deze functie nog niet bij iedereen verkrijgbaar. Deze functie wordt de komende weken met een paar talen uitgerold en helaas, Nederlands is niet een van deze talen. De huidige talen die je kunt kiezen, zijn Engels, Portugees, Spaans en Russisch. De komende maanden worden er gelukkig wel meer talen toegevoegd, waaronder Nederlands, al is het niet bekend wanneer Nederlands wordt toegevoegd als een van de ondersteunde talen.