Ik houd ’s nachts mijn smartphone aan op mijn nachtkastje naast me. Is dat veilig of moet ik hem op vliegtuigstand zetten of helemaal uit? En hoe zit dat eigenlijk als ik in bed nog een uur op mijn smartphone kijk, is dat schadelijk? Sjors. S
Quinten Jochems
Veel mensen leggen hun smartphones 's nachts naast hun neer of op hun nachtkastje, zodat ze gemakkelijk en snel hun telefoon kunnen pakken om te kijken of ze berichten hebben of als ze gebeld worden. Of het veilig is om je smartphone op het nachtkastje te leggen tijdens het slapen, leggen we verderop uit. We kijken eerst welke invloed het kijken op je smartphone heeft voor het slapen gaan. Zo kan het licht van slimme lampen je helpen met slapen, maar kan blauw licht je nachtrust verstoren.
Effect van blauw licht
Veel mensen kijken in de uren voor het slapen gaan en zelfs in bed nog regelmatig op hun smartphone. Smartphones kunnen echter blauw licht afgeven en dat kan de aanmaak van melatonine, het hormoon dat je slaap regelt, verstoren. Wanneer je vlak voor het slapen gaan wordt blootgesteld aan blauw licht, kan dit namelijk je hersenen het signaal geven dat het nog geen tijd is om te slapen. Hierdoor kun je langer wakker blijven en minder diep slapen.
Dit blijkt onder meer uit dit onderzoek van het RIVM, in samenwerking met het Amsterdam Medisch Centrum, het Nederlands Herseninstituut en Lifelines. Hierbij blijkt dat "veel Nederlanders lichtgevende schermen gebruiken in de avond en dat het gebruik het hoogst is onder adolescenten (13-18 jaar) en volwassenen. Vaak neemt het gebruik in de avond ook aanzienlijke tijd in beslag (meer dan twee uur). Dit onderzoek bevestigt eerdere bevindingen dat frequent of langdurig schermgebruik in de avond samenhangt met verstoorde slaap. Bewustwording van het gebruik is dan ook belangrijk, voornamelijk wanneer een computer, smartphone of tablet in het uur voor het slapen gaan wordt gebruikt."
Het is echter niet bewezen dat wanneer je je smartphone bijvoorbeeld op je nachtkastje of naast of onder je kussen (dat raden we je wel af, zie verderop) legt, dit blauwe licht radiogolven afgeeft. Je kunt je smartphone dus wel op je nachtkastje leggen en hoeft hem niet op vliegtuigstand of zelfs uit te zetten.
Blauw licht uitschakelen
Blauw licht kun je gelukkig verminderen door de functie Comfortabel scherm voor uw ogen aan te zetten. Dit doe je in het zoekvenster (dat verschijnt o.a. als je vanaf de onderkant van je scherm naar boven veegt) op je Android-smartphone ‘comfortabel scherm’ in te tikken. Druk vervolgens op Comfortabel scherm voor uw ogen waarna op de Samsung Galaxy S24 Ultra het volgende scherm verschijnt:
(tekst gaat verder onder de afbeelding)
Hier kun je dus het blauwe licht beperken en warmere kleuren gebruiken, zodat je ogen niet moe worden. Zodoende val je makkelijker in slaap.
Veiligheid en warmteproductie
Als je je telefoon 's nachts oplaadt, kan hij warm worden. Het opladen van een telefoon werkt namelijk door elektrische energie om te zetten in chemische energie die wordt opgeslagen in de batterij. Tijdens dit proces ontstaat warmte. Om oververhitting te voorkomen, hebben telefoons vaak koelsystemen, zoals metalen platen of warmteafvoerende materialen. Zo wordt de warmte verspreid en kun je de telefoon veilig gebruiken. Het plaatsen van de telefoon onder je kussen of te dicht bij beddengoed kan de warmteafvoer verstoren, wat in extreme gevallen brandgevaar kan opleveren tijdens het opladen van je telefoon. Als de telefoon te warm wordt, kan het in extreme gevallen zelfs ervoor zorgen dat de batterij van je telefoon explodeert. Dat wil je natuurlijk niet onder of naast je hoofd hebben als je lekker ligt te slapen. Zorg dus dat de telefoon voldoende ventilatie heeft.