Ook de nieuwe OnePlus 13 wordt door OnePlus voorzien van een Hasselblad camera-eiland, want goede camera’s zijn een belangrijke aankoopreden voor smartphones. Lees deze review wat de OnePlus 13 met Android 15 (zo) goed maakt en waar hij minpunten scoort.

Quinten Jochems

OnePlus komt regelmatig met nieuwe telefoons uit en waarvan je de reviews dan op pcactive.nl kunt lezen, zoals de OnePlus 12. Lees hier de review van de logische opvolger van deze smartphone: de OnePlus 13. En eind deze week lees je op pcactive.nl de review van de OnePlus 13R.

Ontwerp
De OnePlus 13 is beschikbaar in drie kleuren: Midnight Ocean, Arctic Dawn en Black Eclipse. Wat deze telefoon uniek maakt, is dat met iedere kleur je een verschillend materiaal hebt op de achterkant. Met Midnight Ocean heb je een achterkant gemaakt van microvezel veganistisch leermateriaal wat voor een zachte achterkant zorgt en voor het gevoel van een premium design. Het voelt ook heel fijn om in je hand te hebben. Arctic Dawn geeft je een meer typische telefoongevoel, omdat het een glascoating heeft wat het een meer typisch gevoel en uiterlijk geeft. De Black Eclipse heeft een houtachtige achterkant dat gemaakt is met een black rosewood grain glass process. Dit proces geeft het gevoel van echt realistisch hout. De telefoons zijn 162,9mm hoog en 76,5mm breed. De dikte verschilt per kleur: beide Arctic Dawn en Black Eclipse zijn 8,5 mm, maar Midnight Ocean is 8,9 mm ‘dik’. De telefoons verschillen ook minimaal in gewicht: beide Arctic Dawn en Black Eclipse zijn 213 gram en Midnight Ocean is 210 gram.
Behalve de smartphone vind je in de doos een usb-c-kabel, simkaart-pin, veiligheidsgids en een handleiding. De OnePlus 13 beschikt over zowel een IP68- als IP69-certificaat, zodat hij bestand is tegen onderdompeling in zoet water tot 1,5 meter diep gedurende 30 minuten en waterstralen tot 80º C. Verder beschikt de OnePlus 13 over een usb-c-poort en geen 3,5mm jack-aansluiting, maar die aparte koptelefoonaansluiting heb je steeds minder vaak nodig en de luidsprekers klinken goed…
Fijn is dat deze OnePlus over een fysieke alertslider beschikt: hiermee kun je via een schuifknop aan de linkerkant van je telefoon wisselen tussen de standen beltoon, trillen en volledig stil.

Scherm
De OnePlus 13 beschikt over een 6,82 inch Amoled-scherm wat vrij standaard is voor meeste telefoons. Het contrast van deze telefoon is goed en zwart is ook echt degelijk zwart, het beeld lijkt ook niet te bewerkt wat fijn is. Opvallend is het QHD+ (3168x1440 pixels) 120Hz ProXDR-scherm van DisplayMate een DisplayMate A++ rang heeft gekregen. In elke situatie die ik het heb gebruikt, heb ik nooit problemen gehad met het kijken op mijn scherm. Deze scherm beschikt een piekhelderheid van 1600 nits en 4500 nits als je HDR-content afspeelt.

Processor, geheugen en batterij
De prestaties van de OnePlus 13 zijn uitstekend met de Snapdragon 8 Elite chipset en 16 GB aan werkgeheugen dat je kan uitbreiden tot 28 GB werkgeheugen door 12 GB van je interne opslag te gebruiken.

(tekst gaat verder onder de afbeelding) 

OnePlus 13 Werkgeheugen

Deze combinatie zorgt ervoor dat je vrijwel nooit haperingen krijgt tijdens het gamen, zelfs tijdens het checken met zwaardere grafische instellingen merkte ik amper wat op tijdens het gamen. Tijdens het gamen heb je ook de optie om in de ingebouwde game-engine je batterijmodus te veranderen. Zodoende ‘verbruikt’ je smartphone minder batterij en juist meer batterij voor betere prestaties tijdens het gamen. Ook heb je de optie om Kampioenschapsmodus aan te zetten: hierdoor wordt alles ‘uitgezet' behalve het spel en dit moet dan zorgen voor optimale prestaties. Dat betekent wel dat je Kampioenschapsmodus uit moet zetten om uit het spel te gaan. De OnePlus 13 beschikt over een silicon nanostack-batterij, wat voor een 6000mAh batterij zorgt. Dit betekent dat je batterij lang tijd meegaat: met normaal houdt hij het bijna 2 dagen vol. Met de optionele 100W oplader laad je overigens deze telefoon belachelijk snel op. Ook kun je de OnePlus 13 via 50W draadloos AIRVOOC opladen, maar ook deze zit niet in de doos.

Camera’s
OnePlus werkt niet voor niets samen met gerenommeerde cameramerk Hasselblad, want het camera-eiland van de OnePlus 13 is uitstekend en de kwaliteit is terug te zien in de foto’s. Het camera-eiland beschikt over 3 verschillende 50 MP-camera’s: allereerst beschikt het over een 1/14inch 50 MP Sony LYT-808 hoofdcamera waarmee je prachtige foto’s van vrijwel alles maakt. Deze camera zorgt ervoor dat alles er netjes uitziet.

(tekst gaat verder onder de afbeelding) 

OnePlus 13 Hoofdcamera

Ook beschikt het over een 120 graden groothoekcamera, waarmee je grote landschappen of een grote groep mensen mee kan fotograferen zonder details te verliezen.

(tekst gaat verder onder de afbeelding) 

OnePlus 13 Groothoekcamera online

Als laatste beschikt de OnePlus 13 over een Triprism Telephoto Lens. Bij telefoons met een Single Prism Design gaat het licht eerst door een prisma wat voor een langere brandpuntafstand zorgt. Met de Triprism Telephoto Lens gaat licht door drie prisma’s heen wat voor een nog langere brandpuntafstand zorgt. Dat betekent dat de OnePlus 13 een brandpuntafstand van 73 mm (3x) kan behalen met minder ruimte, omdat de Triprism Telephoto Lens 24% kleiner is en 30% lichter is. Zo kun je er prachtige foto’s mee maken.

(tekst gaat verder onder de afbeelding) 

OnePlus 13 Telelens

Communicatie
De OnePlus 13 beschikt over 5G internet en beschikt verder ook over NFC waarmee je bijvoorbeeld aankopen met je telefoon kunt betalen. Verder is de OnePlus 13 voorzien van bluetooth 5.4 en Wi-Fi 7.

Software en updatebeleid
De OnePlus 13 gebruikt Android 15 als besturingssysteem en krijgt vier jaar OS-updates en 6 jaar aan beveiligingsupdates. De telefoon is niet goedkoop en dan is 4 jaar lang OS-updates aan de magere kant, ook gezien de concurrentie van Samsung- en Google-smartphones.
Op de OnePlus 13 zit ook de eigen OnePlus-schil met hun eigen OxygenOS die gebouwd is voor AI. Zo heb je bijvoorbeeld voor de camera 4 verschillende opties om je foto’s met AI te verscherpen op verschillende manieren. Ook beschikt het over AI-functies in samenwerking met Gemini zoals Circle to search: houd je je navigatiebalk ingedrukt, dan kun je iets omcirkelen op je scherm en dan wordt het opgezocht op Google.

Prijzen en beschikbaarheid
De Oneplus 13 is vanaf 7 januari beschikbaar van een adviesprijs van € 999,- met een opslagconfiguratie van 256 GB of voor een adviesprijs van € 1149,- voor 512 GB. Beide beschikken over 16 GB aan werkgeheugen dat je kunt uitbreiden naar 28 GB met je interne opslag. De OnePlus 13 is op OnePlus.com beschikbaar, maar ook bij Coolblue, MediaMarkt, Bol, Vanden Borre, Fnac, Mobiel.nl, KPN, Telenet en Proximus in de kleuren: Midnight Ocean, Arctic Dawn en Black Eclipse

Conclusie
De OnePlus 13 is een uitstekende telefoon voor vrijwel iedere gebruiker dankzij een premium design en gevoel, uitstekende camera's, uitstekend scherm, hij laadt heel snel op en scoort goede prestaties tijdens het gamen. Als echt verbeterpunt zien we graag meer jaren aan Android-updates.

4 en half sterren

Pluspunten
+ premium design en gevoel
+ uitstekende camera
+ uitstekend scherm
+ laadt heel snel op
+ goede prestaties tijdens gamen

Minpunt
- minder updatebeleid