De JBL Tour Pro 3 oordopjes moeten natuurlijk een betere geluidskwaliteit en betere ANC hebben dan de voorganger en al helemaal omdat ze 50 euro duurder zijn. Zijn de JBL Tour Pro 3 in-ears ook beter en wat is er nog meer verbeterd?
Bij de aankondiging van de nieuwe JBL Tour Pro 3 legde JBL de lat meteen hoog: "De nieuwe Tour PRO 3 zijn volgens JBL hun meest geavanceerde True Wireless Stereo (TWS) oordopjes. Dat komt dankzij de introductie van dual drivers, JBL Spatial 360 met Head Tracking, True Adaptive Noise Cancellation 2.0 en een Smart Charging Case.". Lees daarom onze review van de opvolger van de JBL Tour Pro 2 (kort gehad, opvallend waren de lange batterijduur en noise cancelling) of deze in-ears het kunnen waarmaken....
Design
De twee Tour Pro 3 oordopjes lijken veel op de Pro 2-versie met een strak premium design en 6,1 gram per in-ear, maar door de dubbele drivers zijn ze wel wat (16 mm) dikker. Ze zijn echter nog steeds lekker licht en soms heb je niet eens in de gaten dat je ze in hebt, wel zo prettig. Met het draagcomfort zit het dus ook goed en mede dankzij die dubbele drivers is de geluidskwaliteit beter.
Fijn dat JBL liefst 5 paar siliconentips meelevert en dankzij de ook meegeleverde tips van schuimrubber zal iedereen wel de juist geschikte tips voor zijn oren vinden. Die kun je dan overigens in de app JBL Headphones aangeven dat je die gebruikt voor de beste geluidsweergave.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)
Wel een opvallend verschil zit 'm in de case. Het scherm is namelijk best wel groter geworden, de case zelf overigens niet. Op het heldere kleurenscherm met touchbediening kun je onder andere duidelijk aflezen hoeveel batterij de oordopjes en case nog hebben, tijd en welk nummer er wordt afgespeeld.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)
Leuk is dat je zelf kunt bepalen welke schermafbeelding je op het scherm wilt hebben, zoals het logo van ....
(tekst gaat verder onder de afbeelding)
Handig is het feit dat je de case kunt aansluiten op een audio-apparaat zonder bluetooth dankzij de usb-c-poort onderop de case. Hierdoor zijn je oordopjes meteen en stabieler verbonden, want een betere verbinding dan bluetooth.
Meer functies: Auracast, Head Tracking en JBL Spatial 360
Afgelopen september toonde JBL tijdens de consumentenelektronicabeurs IFA in Berlijn mij al de mogelijkheden van Auracast. Beschikt een ander apparaat ook over Auracast-functionaliteit, dan deel je die content door middel van de Auracast-knop op het scherm van de case (die case heet trouwens ook niet voor niets Smart Charging Case). Voorbeeldje: stel je bent op Schiphol en je ziet een sportuitzending op een van de vele schermen die daar hangen. Als deze (binnenkort) ook over de Auracast-functionaliteit beschikt, kun je verbinding maken met dat scherm en het (live)verslag via je oordopjes horen. Toekomstmuziek? Ja, maar gaat wel een keer komen.
Daarnaast beschikt de JBL Tour PRO 3 over Head Tracking waarbij het geluid op een vaste plek blijft, ook al beweeg je je hoofd. Met Spatial 360 moet het (stereo)geluid als het ware overal om je heen horen, oftewel ruimtelijker...
ANC, Personi-fi en LDAC
Natuurlijk beschikt de JBL Tour PRO 3 over ANC en wel de True Adaptive Noise Cancellation 2.0. Hiervan wordt gezegd dat het liefst 50.000 keer per seconde de omgeving meet zich aanpast aan veranderingen in de omgeving. 6 microfoons en een windbestendig ontwerp moeten voor heldere en onvervormde gesprekken zorgen.
AI was tijdens de CES in Las Vegas het toverwoord en als goede tweede kwam daar 'personaliseren' achteraan. Regelmatig niet terecht, maar voor het luisteren naar muziek snap ik het wel. Sowieso is niet alleen jouw muziekvoorkeur een kwestie van smaak, maar zeker ook hoe je naar muziek luistert: veel of juist minder bass, veel hoge tonen wel of niet, veel volume of juist niet, etc. Voor een gepersonaliseerd geluid moet de Personi-fi 3.0-gehoortest een op maat gemaakt geluidsprofiel bieden: dit JBL-algoritme meet en past nauwkeurig het individuele gehoorprofiel aan met behulp van 12 frequentiebanden voor EQ-compensatie en 14 warble-tonen. De aanpassingen worden afzonderlijk voor elk oor uitgevoerd.
Ten slotte levert de Hi-Res gecertificeerde draadloze audiocodec LDAC (alleen voor minimaal Android 8.0, niet voor iPhones) drie keer meer data dan de standaard Bluetooth-codecs, zodat het hoge-resolutiegeluid de audiokwaliteit verder verbetert.
Gebruik
Het 'installeren' van de oordopjes heb je niet zomaar 1,2,3 gedaan als je het tenminste goed aanpakt. Eenmaal gekoppeld kun je namelijk kiezen voor een gehoorgangtest (het woord zegt het al) waarop de ruisonderdrukking (ANC) wordt ingesteld voor het beste resultaat. Ook is er een pasvormtest, waarbij de in-ears zelf bepalen (jaja) of ze goed afsluiten. Ik raad het je aan om dat te doen. Verder kun je ook terecht in de gebruiksvriendelijke app om dit nog eens te testen (Controleer Mijn beste pasvorm). Sowieso is het goed om de app te bekijken voor een aantal instellingen: zo kun je de stemcommando's op de Nederlandse taal zetten.
Geluid
Mooi al die uitleg over de functies, features en meer, maar uiteindelijk draait het erom hoe de muziek klinkt: daarvoor koop je in bijna alle gevallen namelijk oordopjes. En ik ben enthousiast over wat ik hoor, ik geniet van de geluidskwaliteit en heldere audio waarbij ook de ANC goed zijn werk doet. Details zijn goed hoorbaar, de bass is niet overduidelijk aanwezig (dat is niet altijd het geval bij JBL) en de hoge tonen zijn helder en duidelijk, kortom goede audioweergave.
Op mijn vlucht naar de CES in Las Vegas gebruikte ik urenlang deze oordoppen, waarbij ik deze ook nog eens kon verbinden met het entertainmentsysteem van het vliegtuig. En dan blijken die vele functies en features wel degelijk een heel goede toegevoegde waarde, net als die handig case.
Accuduur
Ook niet geheel onbelangrijk is de accuduur bij in-ears en ook hier scoort de JBL Tour Pro 3 (heel) goed. Tijdens de testen kwam ik met ANC op zo'n 8,5 uur uit, zonder ANC de helft langer. En dan heb ik het wel over zonder gebruik van de case, want daarmee laad je de oordopjes nog eens drie keer mee op.
Prijs, kleuren en beschikbaarheid
De JBL Tour Pro 3 is op veel plekken te verkrijgen in de kleuren Black en Latte voor een adviesprijs van € 299,99, wat wel 50 euro hoger is dan de Tour Pro 2. Wel zien we dat deze op meer plekken verkrijgbaar is rond de 250 euro.
Conclusie
Met de Tour Pro 3 presenteert JBL stijlvolle draadloze oordoppen die hun mannetje staan in een flink concurrerende markt. Een adviesprijs van 299 euro is niet mis voor in-ears, maar dan heb je ook echt wat: goede geluidskwaliteit, uitstekende noise cancelling en een (super)handige case. Met de JBL Tour Pro 3 heb je een aanrader dus!
JBL Tour Pro 3
Adviesprijs: € 299,99
Pluspunten
+ goede audiokwaliteit
+ uitstekende ANC
+ superhandige case
+ veel goede handige functies
+ goede batterijduur
Minpunten
- grote case
- prijs 50 euro hoger