Hoe belangrijk het is om je werk- en privé documenten goed op te slaan, is geen nieuwe informatie. Een crashende computer is voldoende om al je gegevens te doen verdwijnen. Een back-up, of liever nog meerdere back-ups, op wekelijkse basis laten uitvoeren is dan ook essentieel.
Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden als het gaat om het opslaan van je documenten, maar hoe doe je dit zo efficiënt mogelijk? Bij voorkeur zonder dat je energieverbruik er met je vandoor gaat?
Handmatige of automatische back-ups
De keuze tussen handmatig of geautomatiseerd een back-up uitvoeren is een persoonlijke beslissing en afhankelijk van verschillende factoren. Handmatig is iets meer werk, maar voordeliger dan een geautomatiseerde back-up. Een prima keus als je data niet aan veel verandering onderhevig is. Er is ook een ander verschil dat mee kan spelen in je beslissing. Geautomatiseerde back-ups verbruiken meer energie dan handmatige.
Systemen als NAS draaien constant en verbruiken hiermee veel stroom. Ze bieden wel continue bescherming, iets dat een externe harde schijf niet kan waarmaken. Automatische systeemback-ups maken een volledige kopie van je systeem, wat vraagt om grote opslag en verwerkingskracht.
Voor handmatige back-ups ligt dit anders. Een externe harde schijf verbruikt enkel stroom tijdens gebruik, dit is minimaal vergeleken bij een continu draaiend systeem zoals NAS. Een lokale back-up naar een tweede computer kan gemakkelijk tijdens werktijden, dan is het extra energieverbruik minimaal.
Vijf tips voor het uitvoeren van een efficiente back-up
- Welke soort back-up je kiest, voer het uit of laat het uitvoeren tijdens werktijd. Dit bespaart energie omdat alle apparatuur dan toch al ingeschakeld is.
- Als je voor externe opslag kiest, ga dan voor energiezuinige harde schijven of NAS systemen. Controleer of ze over een slaapstand beschikken zodat ze niet continu aanstaan.
- Wees kritisch in waar je een back-up van maakt. Zomaar alle data kopiëren is zonde van de ruimte. Gebruik software waarmee je dubbele data verwijdert en bestanden comprimeert.
- Kies bewust als je gaat voor opslag in een cloud. Kies voor een provider die gebruikt maakt van bijvoorbeeld groene energie, dit bespaart niet direct op jouw energierekening maar draagt wel bij aan een beter milieu.
- Zorg voor inzicht. Bekijk waar je energie verbruikt, voordat je gaat kijken hoe het minder kan.
Joris Kerkhof – Expert energie Independer geeft de tip mee: “Je kunt pas minderen als je weet waar je te veel verbruikt. Daarom is het belangrijk dat je goed inzicht hebt in je verbruik. Zonder inzicht in heb je geen controle over je verbruik!”
Of je nu kiest voor een externe harde schijf, opslag in de cloud of een energiezuinige NAS met een goede stand-by modus. Door slim te kiezen is het echt mogelijk om efficiënt om te gaan met je energieverbruik. Wat goed is voor de planeet, maar met de huidige energieprijzen zeker ook voor je portemonnee. Houd de regie over hoe je de back-ups instelt en controleer geregeld of alles het nog doet zoals jij het bedacht hebt. Dan kan geen crashende computer jou meer van de wijs brengen.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Independer