In 2024 hebben Nederlandse consumenten bijna een miljard euro verloren aan verborgen wisselkosten. Dit wordt mede veroorzaakt door een gebrek aan kennis bij Nederlanders over internationale betalingen en het verwarrende, ingewikkelde taalgebruik van banken en financiële dienstverleners. Lees ook de tips voor slimmere internationale betalingen.
Uit een recent onderzoek in opdracht van internationaal betaalbedrijf Wise blijkt dat Nederlanders 973,43 miljoen euro aan verborgen kosten hebben betaald bij internationale betalingen. Het bedrag zal in 2025 naar verwachting verder oplopen met bijna zeventig miljoen euro. De bevindingen, afkomstig uit onafhankelijk onderzoek van Edgar, Dunn & Company (EDC) en onderzoek van instituut iVOX onder 2.000 respondenten, benadrukken de behoefte aan meer transparantie in de kosten van internationale betalingen en een beter bewustzijn over verborgen kosten bij de consument.
Verstoppen extra kosten
Nederlanders reizen veel, doen vaak internationaal zaken en investeringen of gaan studeren in het buitenland. Het uitvoeren van internationale betalingen is daardoor heel gebruikelijk onder Nederlanders: 51 procent doet dat minstens één keer per jaar en 17 procent zelfs maandelijks. In 2024 alleen al bedroeg de totale waarde van buitenlandse transacties door Nederlandse consumenten 48,5 miljard euro.
Toch heeft 55 procent weinig tot geen inzicht in de manier waarop internationale betalingen werken of wat ze werkelijk kosten, zoals bij pinbetalingen, geldopnames in vreemde valuta en overboekingen. Banken en andere aanbieders rekenen vaak vooraf transactiekosten aan, maar verstoppen extra kosten in bijvoorbeeld een ongunstige wisselkoers – zonder hierover transparant te communiceren richting hun klanten.
De helft van de Nederlanders is zich ervan bewust dat banken meer in rekening brengen dan de standaard wisselkoers. Maar 31 procent van degenen die minstens één keer per maand internationale betalingen doen, begrijpt de omvang van deze verborgen kosten niet volledig. Dit onderstreept de noodzaak van meer transparantie en duidelijke communicatie vanuit financiële dienstverleners.
Bijkomende kosten
Bij betalingen in het buitenland worden vaak bijkomende kosten in rekening gebracht, zonder consumenten hier duidelijk van op de hoogte te stellen. In Nederland voegen traditionele banken en andere betalingsproviders doorgaans een marge van 2,9% (bron: EDC) toe op internationale transacties. Deze verborgen kosten worden vaak verwerkt door hogere wisselkoersmarges aan te bieden. Daarbij is de aangeboden koers minder gunstig dan de werkelijke, gemiddelde wisselkoers en betaalt de consument uiteindelijk meer.
Een andere veel voorkomende manier om kosten te verbergen, zijn dynamische valutawisselkosten (DCC). Die doen zich voor wanneer een retailer of leverancier de optie geeft om de transactie in euro’s te verrekenen, in plaats van in de lokale valuta. Mensen denken dan vaak dat ze minder wisselkoerskosten betalen, maar meestal is dat het tegengestelde omdat er een slechtere wisselkoers gekozen wordt. Ten slotte kunnen geldopnames in het buitenland ook leiden tot extra kosten, met bijkomende kosten van zowel de thuisbank als de buitenlandse geldautomaataanbieder.
Behoefte aan meer transparantie in de financiële sector
Voor consumenten die duidelijk inzicht willen krijgen in de kosten waarvoor ze betalen bij internationale transacties, blijft het complexe taalgebruik van banken een grote barrière. Slechts drie op de tien Nederlanders vindt dat banken begrijpelijk communiceren over hun internationale kosten. De overige bijna zeventig procent geeft aan dat banken hierover weinig tot niet duidelijk in hun taalgebruik zijn. Dit heeft gevolgen voor de praktijk: 42 procent van degenen die minstens één internationale betaling per jaar doen, is verrast door onverwachte transactiekosten.
“Nederlanders leiden vaak een internationaal leven – of ze nu reizen, studeren of zakendoen in het buitenland. Toch profiteren banken en betaalproviders op een oneerlijke manier van verborgen kosten en onduidelijke prijsstructuren, ten koste van hun consumenten. Zij moeten precies weten wat ze betalen om weloverwogen financiële beslissingen te kunnen nemen. De oplossing ligt in scherpere regelgeving. We hebben hoge verwachtingen van de nieuwe Europese regels waarmee men nu bezig is. Deze hervormingen moeten zorgen voor volledige transparantie bij banken en betaalproviders, zodat uiteindelijk meer geld terechtkomt waar het hoort: bij de Nederlandse consument”, aldus Magali Van Bulck, hoofd EMEA-beleid bij Wise.
Meer transparantie creëert ook kansen voor innovatieve alternatieven: 59 procent van de Nederlanders overweegt over te stappen naar een aanbieder met lagere, transparantere kosten en een op de zes gebruikt al opties zoals multi-valutakaarten van nieuwe (fintech) spelers.
Tips voor slimmere internationale betalingen
Om onnodige kosten te vermijden bij het uitgeven of versturen van geld in andere valuta, raadt Van Bulck de volgende stappen aan:
• Controleer alle kosten van je bank: controleer zowel de transactiekosten als de wisselkoersen, voordat je een internationale overboeking doet. Het verschil in wisselkoersen kan een grote invloed hebben op het bedrag dat je daadwerkelijk betaalt. Hoe dichter de transactiekosten bij de koers liggen die je via Google of Reuters vindt, hoe beter.
• Vergelijken is winnen: betalen met je betaalpas is niet altijd de beste optie in het buitenland. Vergelijk daarom verschillende betaalmethoden om de meest transparante en betaalbare optie te vinden.
• Betaal in lokale valuta: wanneer je in het buitenland bent, kies er dan voor om zoveel mogelijk in de lokale valuta te betalen om dynamische wisselkosten (DCC) te vermijden, die banken en andere providers gebruiken om je kosten aan te rekenen.
• Gebruik kosteneffectieve en transparante tools: overweeg een multi-valutakaart, zoals die van Wise, waarmee je geld kunt bewaren, uitgeven en omwisselen tegen de gemiddelde wisselkoers. Hierdoor betaal je geen verborgen kosten en krijg je volledige transparantie.
Transparantie, snelheid en flexibiliteit voor Nederlandse klanten
Met Wise Account kunnen mensen en bedrijven meer dan veertig valuta aanhouden en omwisselen tegen de middenkoers – dezelfde koers die te vinden is via Google en zonder verborgen kosten. Ze kunnen ook rendement maken op hun geld in euro, dollar en Britse pond via het product Assets. De middenkoers: de gemiddelde marktwisselkoers is het midden tussen de aankoop- en verkoopkoersen op de valutamarkten in de wereld.
Onderzoek iVOX
Online survey door onderzoeksbureau iVOX van 21 tot 26 februari 2025 onder 2.000 Nederlanders die representatief zijn naar taal, geslacht, leeftijd en graad.
De gegevens over verborgen kosten voor 2025 van Edgar, Dunn and Company werden berekend op basis van de wisselkoersmarge die de grootste banken in Nederland bieden wanneer hun klanten geld uit het land verplaatsen. De gegevens zijn in euro (omgerekend aan de hand van de gemiddelde wisselkoers voor USD/EUR voor 2024), uitgedrukt in miljoenen en geprojecteerd op basis van de verwachte bbp-groei van Nederland.