De Nothing Phone (3a) Pro combineert een opvallend design met degelijke prestaties, slimme software en een goede camera. Een complete midrange-smartphone die qua prijs en specificaties moeilijk te negeren is.
Quinten Jochems
Nothing is een vrij nieuw techbedrijf uit Londen, opgericht in 2020. Ze begonnen ooit met oordoppen, maar inmiddels zijn ze vooral bekend voor hun smartphones. Na de Nothing Phone (1) en (2), zijn we nu beland bij de Nothing Phone (3a) en Nothing Phone (3a) Pro. Opvallend: de ‘gewone’ Phone (3) is er (nog) niet. De (3a) Pro is dus eigenlijk een betaalbare versie van een toestel dat nog niet eens uit is.
Ontwerp
De Nothing Phone (3a) Pro is verkrijgbaar in twee kleuren: zwart en grijs. Voor deze review hebben we het zwarte model getest. Buiten de kleurt zijn de toestellen inhoudelijk hetzelfde. Wat meteen opvalt, is het unieke ontwerp van de achterkant. De smartphone heeft een glazen achterzijde met daaronder een decoratieve laag die het grootste deel van de interne componenten bedekt, zonder ze echt te tonen. Dit geeft het toestel een moderne, sci-fi look die meteen in het oog springt.
Het meest opvallende van deze smartphone is de Glyph Interface: een set led-lichtjes op de achterkant die visuele feedback geven bij meldingen, inkomende oproepen, timers en het geluidsvolume. Ook kunnen de Glyphs reageren op muziek, al werkt dat iets minder nauwkeurig dan gehoopt: het ritme wordt niet altijd goed gevolgd. De Glyph-lichten zijn stijlvol verwerkt rondom het grote, cirkelvormige camera-eiland. Dat eiland is nogal groot door de periscooplens, wat ervoor zorgt dat het toestel iets zwaarder aan de bovenkant voelt. Gelukkig ligt hij nog steeds prettig in de hand, zeker als je je vinger onder het camera-eiland houdt voor extra steun. Met afmetingen van 163,52 mm hoog, 77,50 mm breed en 8,39 mm dik is het een niet te grote en niet te kleine smartphone die dankzij het afgeronde ontwerp wel verrassend comfortabel in de hand ligt. De bouwkwaliteit voelt stevig aan, al is het frame van plastic gemaakt. Ook aan de verpakking is veel aandacht besteed. De doos is strak vormgegeven in wit, met richeltjes dat het camerasysteem symboliseert. Bij het openen van de verpakking word je begroet met een korte, vriendelijke boodschap waarin Nothing je bedankt voor je aankoop en je veel plezier wenst met het toestel. Zelfs de plastic bescherming rond de smartphone is doordacht: daarop staat duidelijk aangegeven wat elke knop doet en waar je alles kunt vinden.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)
In de doos van de Nothing Phone (3a) Pro vind je, naast de smartphone zelf, een 100 cm lange usb-c naar usb-c-kabel, een simkaartpin en een veiligheidsgids. Het is jammer dat een fysieke handleiding ontbreekt. Gelukkig kun je de digitale versie eenvoudig vinden online of door de QR-code op de voorkant van de veiligheidsgids te scannen. De Nothing Phone (3a) Pro is IP64-gecertificeerd. Dat betekent dat hij volledig stofdicht is en bestand tegen spatwater onder elke hoek. Dompelen in water is dus geen goed idee, maar regen of een paar spetters hoeft geen probleem te zijn. Aan de onderkant van het toestel zit een usb-c-poort, samen met een speaker en de simkaartsleuf. Wat ontbreekt is een 3.5mm koptelefoonaansluiting, iets wat inmiddels bij veel smartphones ontbreekt. Aan de zijkanten vind je zoals verwacht de aan-uitknop en volumetoetsen, maar ook een extra knop: de Essential Key. Deze geeft je toegang tot een exclusieve AI-functie van Nothing, maar daar vertellen we later meer over. Zowel aan de boven- als onderzijde van het toestel is een microfoon geplaatst. De audiokwaliteit van de speakers en microfoons is prima: ze springen er niet uit in termen van geluidskwaliteit, maar voor telefoongesprekken en spraakberichten zijn ze goed genoeg.
Scherm
De Nothing Phone (3a) Pro is uitgerust met een 6,77inch FHD+ amoled-scherm. Het display biedt een 10-bit kleurdiepte en heeft HDR10+-ondersteuning, wat zorgt voor een mooi contrast en algemeen fijn scherm. Met een resolutie van 1080 x 2392 pixels en een verversingssnelheid van 120 Hz levert het scherm een vloeiende ervaring, alhoewel bij het opstarten het ietsjes hapert in de eerste paar seconden. De Nothing Phone (3a) Pro heeft een maximale piekhelderheid van 3000 nits, terwijl het scherm onder normale omstandigheden een helderheid van 800 nits biedt, die kan oplopen tot 1300 nits in direct zonlicht. Het display is beschermd door Panda Glass, maar ondanks deze bescherming ontstaat er al snel krasjes op het scherm. Deze krasjes zijn alleen goed zichtbaar wanneer het scherm uit is, maar het blijft toch een teleurstelling dat ze zo snel verschijnen.
Processor, geheugen en batterij
De Nothing Phone (3a) Pro heeft de Qualcomm Snapdragon 7s Gen 3 processor met 8 cores tot 2.5 GHz, waarvan 1 een Prime Core is, 3 Performance Cores zijn en 4 Efficiency Cores zijn. Als GPU heeft de Nothing Phone (3a) Pro de Qualcomm Adreno en voor de NPU heeft het de Qualcomm hexagon en de Qualcomm AI engine. Verder beschikt de Nothing Phone (3a) Pro over 12GB RAM en 256GB aan opslaggeheugen. Het werkgeheugen (RAM) kun je uitbreiden tot maximaal 20 GB door 8 GB van je opslaggeheugen te gebruiken Deze combinatie zorgde ervoor dat ik vrijwel elk spel kon spelen, weliswaar niet op de hoogste, meest grafisch intensieve instellingen, maar voor dit prijspunt is het nog steeds erg netjes.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)
Tijdens het gamen heb je toegang tot de game-modus waarin je verschillende instellingen kunt aanpassen om je prestaties te verbeteren en om afleidingen te verminderen. Je hebt een grote knop om de prestatiemodus aan te zetten, wat verschillende functies van de smartphone uitzet om meer kracht te kunnen gebruiken tijdens het gamen. Verder heb je daaronder de optie om oproepen volledig uit te zetten of aan te laten en ook heb je de optie om meldingen uit te zetten in dat venster. Je kunt ook de helderheid vergrendelen, zodat die niet wordt aangepast door de adaptieve helderheids-functie. Als laatste heb je de optie om snel een schermopname te maken. Deze functie gebruikte ik niet zo snel, maar het hielp wel bij de grafisch intensieve spellen.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)
De Nothing Phone (3a) Pro heeft een 5000mAh batterij waarmee je makkelijk de dag mee doorkomt: na zo’n 6 tot 8 uur gebruik heb je rond 20% van je batterij over, alhoewel dit natuurlijk wel afhangt hoeveel en hoe intensief je je deze smartphone gebruikt. De Nothing Phone (3a) Pro beschikt over 50W snelladen waarmee je binnen 1 uur de batterij volledig weer kunt opladen. Daar zit alleen 1 maar achter: als je dit wilt, moet je zelf een 50W oplader kopen, want Nothing verkoopt alleen maar opladers die tot 45W kunnen snelladen. Dus als je de snellader koopt van Nothing zelf, krijg je nooit de optimale oplaadsnelheid. Als je dus zo snel mogelijk wilt opladen, moet je kijken naar een ander merk oplader. Dit is vooral irritant omdat je ook meldingen krijgt dat je niet zo snel oplaadt als het kan op de smartphone zelf.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)
Camera’s
Het camera-eiland van de Nothing Phone (3a) beschikt over drie camera’s: een 50MP hoofdcamera, een 50MP periscooplens en een 8 MP groothoekcamera. De foto’s die je maakt met deze camera zijn erg mooi, maar dat verwacht je ook sinds je er in principe
€ 120,- extra voor bijbetaald. Het heeft wel wat mindere kanten. De groothoekcamera is het zwakste onderdeel van het camera-eiland en terug te zien in de foto’s die je maakt: ze zijn niet erg gedetailleerd en dat is natuurlijk wel heel jammer. Aan de andere kant maak je met zowel de 50MP hoofdcamera en 50MP periscooplens prachtige foto’s. We beginnen eerst met de 50MP Hoofdcamera, deze camera heeft een brandpuntafstand 24 mm en heeft een 1/1,56” sensor. Hiermee maak je de meeste foto’s en di foto’s zijn ook degelijk mooi.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)
De 50MP Periscooplens beschikt over een brandpuntafstand van 70 mm en heeft een sensor van 1/1,95”. Met deze camera kun je heel goed zoomen: tot 3x voor optisch zoomen, 6x voor Lossless zoomen en tot 60x voor ultra zoomen, maar bij 60x verlies je wel veel details. Een mooi middelpunt is 6x lossless zoomen: daarmee kreeg ik de beste foto’s. Met de periscooplens kun je goede portretfoto’s maken, maar naar mijn ervaring en mening maak je mooiere foto’s met de macro-functie. Niettemin zijn ze beiden gewoon mooi en ligt dit puur aan voorkeur.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)
Als laatste hebben we de 8MP groothoeklens met een brandpuntafstand van 15mm en een sensor van 1/4” en een gezichtsveld van 120°. Zoals eerder benoemd is dit wel het teleurstellende onderdeel van het camera-eiland. Het fotografeert de details aan de zijkanten van de foto’s niet zo goed en dat is erg jammer.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)
Als laatste is de 50MP selfiecamera aan de beurt die je normaal gesproken aan de voorkant van je smartphone vindt. Het heeft een brandpuntafstand van 24mm en een sensor van 1/2,76” en beschikt ook over een handige functie: 4k 30fps anti-shake video. Als je een video maakt met de selfiecamera, wordt de video met deze functie automatisch stabieler. Hieronder vind je een vergelijking met de selfiecamera en de hoofdcamera. Je merkt al meteen op dat de selfie-camera echt een stuk minder gedetailleerd is: het is goed genoeg voor selfies, maar de hoofdcamera gebruiken voor selfies blijft de beste optie.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)
Communicatie
De Nothing Phone (3a) Pro beschikt over 5G internet en verder ook NFC waarmee je bijvoorbeeld aankopen kunt betalen met je smartphone. De smartphone beschikt over een dual-simkaartsleuf, maar ook over eSIM zodat je helemaal geen simkaart in de smartphone hoeft te doen. Jammer genoeg kun je geen sd-kaart in de dual-simkaart poort doen. Verder heeft het Bluetooth 5.4 en Wi-Fi 6.
Software en updatebeleid
De Nothing Phone (3a) Pro gebruikt Android 15 Als besturingssysteem en gebruikt hun eigen Nothing OS. Nothing OS is een heel fijn systeemschil met geen bloatware en heel veel vrijheid in het aanpassen van je smartphone. Vrijwel elk onderdeel dat ik wilde aanpassen op de smartphone, heb ik kunnen aanpassen en met widgets heb je nog meer aanpasmogelijkheden: zo heb ik bijvoorbeeld een weer- en schermgebruik-widget op mijn vergrendelscherm. Verder kun je ook bijvoorbeeld de cameraknop rechtsonder aanpassen naar een andere knop zoals een qr-codescanner, videocamera of zelfs een portemonnee-knop. Je kunt ook de klok aanpassen naar een ander design als je dat wilt, maar dat is alleen voor het vergrendelscherm. Je hebt toegang tot meer widgets en aanpassingsopties in de instellingen van de smartphone en op het startscherm
(tekst gaat verder onder de afbeelding)
[
Verder heb je nog meer aanpassingsopties door bijvoorbeeld met AI alle iconen van je apps naar een kleur om te zetten en het automatisch maken van mappen en sorteren van apps. Je kunt ook zelf een achtergrond maken met AI via de ingebouwde Wallpaper Studio.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)
Over AI gesproken: de Nothing Phone (3a) Pro heeft weinig met AI te maken behalve een exclusieve knop aan de zijkant van de smartphone: de Essential Key. Als je op die knop drukt, krijg je toegang tot de Essential Space. Als je op de Essential Key een keer drukt, maakt het een screenshot van je scherm en heb je de keuze om een notitie te typen. Als je hem twee keer indrukt, kun je een spraaknotitie ervan maken. Hiermee kun je bijvoorbeeld inplannen om concerttickets te kopen en dan kan de Essential Space automatisch een herinnering voor je maken die jou herinnert om deze concerttickets te kopen. In theorie klinkt dit als een hele coole functie die je veel zou gebruiken, maar in de praktijk gebruik ik die functie nooit: buiten dat eerdere voorbeeld biedt het niet heel veel meerwaarde. Ik hoop dat ze meer functies gaan toevoegen voor deze Essential Space, want het is wel een heel interessant idee, maar het is nu nog niet heel aantrekkelijk om te gebruiken. Buiten dat heeft het ook natuurlijk toegang tot Circle to Search.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)
De Nothing Phone (3a) Pro belooft overigens 3 jaar aan Android-updates en ook 6 jaar aan beveiligingsupdates
Prijzen en beschikbaarheid
De Nothing Phone (3a) Pro is nu beschikbaar voor een adviesprijs van € 479,- voor een configuratie van 12GB RAM en 256GB opslaggeheugen dat je kunt uitbreiden naar 20GB RAM met gebruik van je interne opslag.
Conclusie
De Nothing Phone (3a) Pro is een goede smartphone voor algemeen gebruik die vrijwel alles goed doet. Weliswaar niet alles, maar zeker goed genoeg. Ben jij iemand die niet vaak foto’s maakt, ga dan voor het jongere broertje de Nothing Phone (3a) voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Maak je wel graag veel foto’s en zoek je ook een smartphone met een goede camera met een redelijke prijs, dan is de Nothing Phone (3a) Pro een goede keuze.
Nothing Phone (3a) Pro
Adviesprijs: € 479,-
Pluspunten
+ mooie foto’s
+ mooi scherm
+ redelijke prestaties tijdens gamen
+ mooi design
+ veel vrijheid voor aanpassingen
Minpunten
- behoorlijk duurder dan de Nothing Phone (3a)
- scherm krast snel
- Essential key vrijwel nutteloos