Een tijdje terug bracht Google de nieuwste versie van Android, 8.0 oftewel Android Oreo, uit. Zijn er veel (smaak)veranderingen?

Rob Dekkers

 

Android 1Google kwam in 2016 met Android 7.0 (Nougat), maar lang niet elk toestel beschikt al over deze versie. Dat weerhoudt Google er niet van om Android 8.0 (Oreo) uit te rollen. Als eerste kregen diverse Google Pixel- en Nexus-toestellen Oreo en daarna zijn de belangrijkste toestellen van onder meer Samsung, Huawei, Sony, LG en Motorola/Lenovo aan de beurt. Android Oreo brengt geen heel grote veranderingen met zich mee zoals bij vorige updates, Google heeft zich vooral gericht op de sterke punten van Android en die verbetert. Hier vind je de belangrijkste vernieuwingen.

Slimmer en handiger

Allereerst is deze Android-versie slimmer en handiger. In 2016 maakte Google multitasken in Android al gemakkelijk dankzij de splitscreenmodus, waarmee je op je smartphone twee apps tegelijk in beeld kunt brengen. Nu laat Picture-in-picture je appen, surfen en je e-mails lezen, terwijl je in een vierkantje naar je favoriete video’s via bijvoorbeeld YouTube kijkt of een Skype-videogesprek voert.

Met Android Instant Apps heb je toegang tot apps zonder dat je ze eerst hoeft te downloaden. De Notification Dots (meldingsstipjes) zijn ook slimmer geworden. Bij sommige apps zie je al een stipje (met eventueel een cijfer) als er een nieuwe notificatie oftewel melding is, in Oreo kun je door op het meldingsstipje te drukken, snel zien wat er nieuw is en swipe je ze weg als je klaar bent.

Notification dots          Notification dots open

Slim in Android Oreo is ook de functie Autofill, waarmee met jouw toestemming de inloggegevens van al je favoriete apps worden onthouden en automatisch worden ingevuld als je een app opent. Android 2

Handig als je bijvoorbeeld overstapt naar een nieuw toestel, zodat je niet (overal) opnieuw hoeft in te loggen. Wellicht heb je al een wachtwoordbeheerder als LastPass die je helpt met het invullen van wachtwoorden, die kun je nu koppelen aan je smartphone.

Het Knippen en plakken is bovendien slimmer geworden: selecteer je tekst of een afbeelding, dan geeft Google meteen een suggestie voor een app. En merkt Android dat het om een adres gaat, dan wordt gevraagd of je het in Google Maps wil openen. Gaat het om een naam, dan word je doorgestuurd naar je Contacten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veiliger

5 Secure 2Google trekt zich veel aan van de kritiek dat Android niet veilig zou zijn, hoewel voor bijna iedereen Android veilig genoeg is; Google claimt dat het elke dag 58 miljard geïnstalleerde apps scant. Daarom komt het met Google Play Protect, waarmee het zijn besturingssysteem minder kwetsbaar wil maken; het moet beschikbaar komen op alle Android-apparaten met versie 4.2 of nieuwer. Eigenlijk kun je Google Play Protect beschouwen als een beveiligingspakket, waarin overigens al bestaande diensten ook zijn geïntegreerd en verbeterd. Het detecteert en verwijdert schadelijke apps: niet alleen worden automatisch alle apps in de Play Store gescand op eventueel aanwezige malafide code, maar ook de apps op je toestel. Er is dus meer controle bij het installeren en updaten van apps; ook komt er hierbij duidelijk zichtbaar een logo van Play Protect te staan.

Verder is je toestel beter beschermd tegen apps uit onbekende bronnen. Hoefde je eerst maar één keer toestemming geven om die altijd te kunnen downloaden, nu moet dat elke keer opnieuw. Daarnaast zie je in de Instellingen-app duidelijk de beveiligingsstatus van je toestel. Ten slotte kun je via Find my device (Vind mijn apparaat) makkelijk je toestel op afstand vinden, vergrendelen of wissen.

Sneller

3 Fast 2Met Android Oreo moet je smartphone veel sneller opstarten, volgens Google kan dat op sommige toestellen zelfs tweemaal zo snel. Helaas hebben we dat nog niet kunnen testen. Wel zijn er veel kleine verbeteringen op de achtergrond die Android versnellen, zoals bij het opstarten en gebruiken van apps.

 

 

Zuiniger

Door slimmer om te gaan met apps die je weinig gebruikt, houd je met Android Oreo meer batterijduur over en bespaar je geheugen. Met background limits beperk je namelijk het accuverbruik van apps op de achtergrond. Merkt Android dat je een bepaalde app nog maar zelden gebruikt, dan wordt de app op de achtergrond uitgeschakeld. Wellicht denk je dat één app niet veel verschil maakt, maar vaak zijn er veel apps die op de achtergrond gewoon actief zijn en dus stroom verbruiken. Android onderzoekt of een app op de achtergrond muziek afspeelt of verbonden is met apparaten of met andere apps en extra opties verzorgt. Indien niet, dan wordt de app ‘afgesloten’. Daarnaast mogen apps niet meer zomaar de hele tijd proberen je locatie te bepalen op de achtergrond en dat scheelt ook batterijduur.

Emoji band

Speelser

Google vervangt de befaamde ‘blobmoji’ door een set van bijna tweeduizend nieuw ontworpen emoji, inclusief ruim 60 nieuwe waaronder een t-rex en een vrouw met een hijab. Deze emoji moeten herkenbaarder zijn en betere ondersteuning bieden voor andere huidskleuren en genders.

Emoji new

Tot slot

4 Powerful 2Oreo zal nog meer ondersteuning gaan bieden, zoals voor Bluetooth 5.0 dat voor stabielere verbindingen op langere afstand en betere audiokwaliteit moet zorgen. Overigens zullen pas in 2018 de eerste smartphones hiermee uitgerust worden. Ook worden downloadbare lettertypes ondersteund, zodat appontwikkelaars hun eigen lettertype kunnen meeleveren in hun app.

Zoals gezegd brengt Google met deze Android-update geen grote veranderingen op het gebied van design. Wel zijn er significante verbeteringen qua veiligheid, slimheid en snelheid en die pakken allemaal goed uit. Helaas zal het (vermoedelijk) nog wel even duren voordat je Android Oreo op je smartphone hebt, als deze Android-versie al beschikbaar komt voor je slimme telefoon.