Een VPN brengt een aantal voordelen met zich mee. Lees hier welke dat zijn, hoe je een VPN gebruikt en waarop je moet letten bij de keuze van een VPN-aanbieder.
VPN
Het gebruik van een VPN-verbinding geeft een aantal mogelijkheden en zekerheden die er zonder VPN-verbinding niet zijn. De term VPN staat voor Virtual Private Network, een beveiligd privénetwerk binnen het internet. Bij een VPN wordt het internetverkeer versleuteld zodat andere internetgebruikers geen persoonlijke gegevens kunnen achterhalen. De versleuteling van je internetverkeer heeft als voordeel dat je veiliger kunt internetten, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je activiteiten worden afgetapt. In dit artikel lees je hoe een VPN-verbinding precies werkt en wat de voordelen zijn van het gebruik. Ook zie je hoe je een VPN zelf kunt gebruiken en waar je op moet letten bij het kiezen van een VPN-aanbieder.
Hoe werkt een VPN-verbinding precies?
Bij een VPN-verbinding verloopt het internetverkeer via een zogenaamde VPN-server. Het belangrijkste kenmerk van deze VPN-verbinding is dat alle communicatie van een apparaat (computer, smartphone, tablet etc) wordt versleuteld, zodat derden (waaronder de internetprovider) niet kunnen zien wat je verstuurt en ontvangt. De afbeelding hieronder geeft schematisch het verschil weer tussen een verbinding met het internet, zonder en met een een VPN-verbinding.
Waarom een VPN-verbinding?
Er zijn meerdere redenen denkbaar waarom je een VPN-verbinding en -abonnement wilt hebben. De meest voorkomende redenen zijn:
1. Bescherming bij een verbinding met een openbaar netwerk. Voor kwaadwillende hackers is het kinderlijk eenvoudig je data te onderscheppen op zulke netwerken.
2. Bescherming van je privacy. Het verzamelen van data over jouw persoon en interesses door commerciële en overheidsinstellingen wordt veel moeilijker gemaakt.
3. Geografische blokkades omzeilen.
1. Beschermen van data op publieke wifinetwerken
Op veel plekken zijn tegenwoordig vrij toegankelijke wifinetwerken beschikbaar, denk bijvoorbeeld aan cafés, hotels, de bibliotheek, stations en bussen. Een nadeel van deze netwerken is dat het voor kwaadwillende hackers, of kwaadwillende eigenaren van zo’n netwerk, eenvoudig is om je data te onderscheppen. Dit brengt potentieel grote gevaren met zich mee, zoals het stelen van inloggegevens van je bank of e-mail. Door een VPN-verbinding te gebruiken, wordt het internetverkeer versleuteld zodat deze niet langer door hackers ‘afgeluisterd’ kan worden.
2. Bescherming van privacy
Voor veel internetgebruikers wordt het beschermen van de eigen privacy een steeds groter aandachtspunt. Online word je namelijk gevolgd door allerlei bedrijven die op basis van de verzamelde gegevens een profiel van de gebruiker opslaan. Dit profiel wordt gebruikt om de gebruiker advertenties op maat te laten zien, er zijn hierbij diverse manieren om een gebruiker te herkennen. Naast de befaamde cookies wordt een internetgebruiker bijvoorbeeld ook herkend aan het unieke IP-adres van de internetverbinding. Omdat bij een VPN-verbinding het IP-adres wordt gedeeld met veel andere apparaten, wordt het nagenoeg onmogelijk om een specifieke gebruiker aan het IP-adres te koppelen. Met een VPN-verbinding is het zelfs voor internetproviders onmogelijk te zien welke online diensten worden gebruikt en welke websites worden bezocht. Met name in landen waar geen vrijheid van journalistiek of meningsuiting heerst, is dit een groot voordeel.
3. Geografische blokkades omzeilen
Veel online diensten en content zijn alleen toegankelijk voor bezoekers uit bepaalde landen. Denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse tv-zenders (zoals Uitzending gemist van NPO, RTL XL, Ziggo Go), buitenlandse tv-zenders, bepaalde video’s op Youtube en veel andere diensten. Deze diensten zijn dan alleen in het betreffende land te gebruiken, de overige landen worden dan op basis van het IP-adres geblokkeerd. Door een VPN-server met een IP-adres van een willekeurig land te gebruiken, kan de betreffende dienst de daadwerkelijke locatie niet achterhalen. Maakt de VPN-dienst bijvoorbeeld gebruik van een Nederlands IP-adres, dan kun je alsnog van de Nederlandse tv-zenders genieten terwijl deze normaal gesproken voor buitenlandse bezoekers worden geblokkeerd.
VPN-verbinding tot stand brengen
Het opzetten en gebruiken van een VPN-verbinding is eenvoudiger dan dat het klinkt. Bij een abonnement van een VPN-provider wordt altijd software geleverd voor verschillende besturingssystemen (zoals Windows, Android, Mac). Deze software zorgt ervoor dat met één klik op de knop verbinding wordt gemaakt met een VPN-server naar keuze. Ondanks dat elke VPN-provider eigen software heeft, komen ze in de basis met elkaar overeen. Zo vind je de volgende opties altijd wel terug:
- een lijst met servers en bijbehorende locaties, zodat gemakkelijk een geografische locatie kan worden gekozen.
- een 'Verbind'-knop voor het opzetten van een VPN-verbinding.
- een instellingenmenu waarmee indien gewenst een ander VPN-protocol geselecteerd kan worden. Er is vaak ook een optie voor het automatisch tot stand brengen van de VPN-verbinding bij het opstarten van het apparaat.
Onderstaande afbeelding laat zien hoe de software van NordVPN eruit ziet op Windows.
Ook is het mogelijk om zonder software van een VPN-provider verbinding te maken met een VPN-server. Hiervoor zul je in de instellingen van jouw apparaat moeten duiken en de nodige gegevens moeten invullen. Over het instellen van een VPN-verbinding op Windows lees je hier meer.
Groot aanbod van aanbieders
Het aanbod van VPN-providers is erg groot, het is dan ook lastig om een keuze te maken (zeker als je niet weet waar je op moet letten). De pagina https://vpndiensten.nl/vpn-aanbieders/ geeft een goed beeld van de verschillende VPN-providers met informatie en reviews. Let bij het kiezen van een abonnement op de volgende punten:
- heeft de provider software ontwikkeld voor de apparaten waarop je gebruik wilt maken van een VPN-verbinding?
- het maximaal aantal apparaten dat tegelijkertijd een VPN-verbinding mag opzetten. Om tegelijkertijd een smartphone, pc, tablet en laptop te verbinden, is een abonnement met vier gelijktijdige VPN-verbindingen nodig. Voor het besparen van kosten kan een abonnement eventueel met een kennis worden gedeeld.
- staan er servers in de landen waar je ze nodig hebt? Je hebt bijvoorbeeld een server in Nederland nodig als je online naar Nederlandse televisie wilt kijken. Als je veel reist, is het ook handig dat er een VPN-server in de buurt staat van de plekken waar je komt. Een server in de buurt is in de regel sneller dan een server aan de andere kant van de wereld.
- de kwaliteit van de VPN-verbinding, een trage internetverbinding roept immers frustraties op.
Daarnaast kunnen er natuurlijk nog andere persoonlijke eisen aan een VPN-provider worden gesteld, zoals de mogelijkheid om torrents te kunnen downloaden. Zoek goed uit of dit mogelijk is met de VPN-provider die jij wilt gaan gebruiken. Veel VPN-providers bieden gelukkig de mogelijkheid om de dienst een aantal dagen gratis uit te proberen, zodat je kan onderzoeken of de betreffende dienst aansluit op je wensen.