Ruim 30% van de Nederlandse verkeersdeelnemers gebruikt zijn smartphone weleens niet-handsfree vanwege sociale druk. Samsung wil met zijn In-Traffic Reply-app de verkeersveiligheid vergroten: de app verstuurt voor automobilisten en fietsers automatisch de reactie ‘ik zit in het verkeer’.
Helaas gebruiken nog best veel mensen in het verkeer hun smartphone niet-handsfree. Zij voelen namelijk sociale druk om oproepen en berichten direct te beantwoorden, zoals blijkt uit onderzoek van PanelWizard*. Aangezien Samsung het merk is dat de meeste smartphones in Nederland verkoopt, verwerkt het sinds vorige week de zin ‘Stuur vast, smartphone los’ in alle communicatie over smartphones. Daarnaast brengt Samsung een app uit die automobilisten en fietsers helpt hun aandacht op de weg te houden. De In-Traffic Reply App verstuurt automatisch reacties bij oproepen en berichten in het verkeer. ‘Stuur vast, smartphone los’ wordt ondersteund door het ministerie van Infrastructuur & Milieu, Veilig Verkeer Nederland, ANWB, De Fietsersbond, Flitsmeister, RAI Vereniging, Team Alert, Nederland ICT en de Hogeschool van Utrecht.
Stuur vast, smartphone los
Na ‘Beat the Street’, een lesprogramma dat middelbare scholieren via Virtual Reality wijst op de gevaren in het verkeer, komt Samsung Nederland met twee nieuwe initiatieven om de verkeersveiligheid te vergroten. Samsung neemt de boodschap ‘Stuur vast, smartphone los’ in alle smartphonecampagnes op. Ook wil Samsung de sociale druk op automobilisten en fietsers wegnemen. Daarom heeft het de In-Traffic Reply App ontwikkeld. Deze app werkt eenvoudig. Via de activiteitensensor of gps weet de smartphone of iemand op de fiets of in de auto zit. Onderweg schakelt de app in, zodat automobilisten en fietsers automatisch reacties versturen bij inkomende oproepen of berichten. Ze kunnen daarbij kiezen voor een standaardreactie ‘ik zit in het verkeer, dus ik kan op dit moment niet antwoorden’, een grappige reactie met animatie of een eigen reactie.
Onderzoek smartphonegebruik in verkeer
De belangrijkste reseultaten uit het onderzoek naar smartphonegebruik in het verkeer
• Vooral appen in het verkeer is populair (31%). Bijna een kwart van de automobilisten (23,6%) en ruim een derde van de fietsers (34,4%) belt weleens niet-handsfree onderweg, terwijl sociale media weleens worden bekeken door 13,6% van de automobilisten en 13,4% van de fietsers.
• Sociale druk is de hoofdreden om in het verkeer de smartphone te pakken. 39,2% van de automobilisten en fietsers voelt druk om te laten weten waar zij zijn of hoe laat zij ergens aankomen. 29,9% voelt zich verplicht oproepen en berichten direct te beantwoorden.
• Verreweg de meeste contactmomenten onderweg zijn privé. Twee op de drie Nederlanders die hun smartphone onderweg gebruiken doet dat om hun partner (66,8%) iets te laten weten, gevolgd door gezinsleden (42%) en vrienden en kennissen (39,5%). Eén op de zes geeft aan ongeveer evenveel privé als zakelijk te bellen of te appen in het verkeer.
• Mannen gebruiken hun telefoon over het algemeen vaker in het verkeer dan vrouwen.
Geïnteresseerden die de bètaversie van de In-Traffic Reply App willen testen op hun Android-smartphone, melden zich aan via de speciale pagina Stuur vast, smartphone los. De app wordt na de officiële lancering in mei toegevoegd aan de Google Play-store.
*Onderzoek uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van Samsung onder 1.351 mensen in de leeftijd van 18 jaar en ouder met fietsen en/of zelf autorijden in hun top 2 van belangrijkste vervoerswijzen. Het online onderzoek vond plaats van 20 tot en met 23 maart 2017.