Je tv, je alarmsysteem, je wasmachine... Als het aan fabrikanten van elektronica ligt, is straks alles in je huis verbonden met internet. Handig en misschien zelfs onvermijdelijk. Of moeten we vrezen dat hackers onze thermostaat ontregelen of de gesprekken die onze kinderen met hun slimme speelgoed voeren op internet gooien?

Martijn Vet

picture iot

Hoeveel apparaten zijn bij jou thuis verbonden met internet? Grote kans dat je er bij het tellen een of twee over het hoofd ziet. De tijd dat één computer met een browser het enige online apparaat was, is voor de meeste mensen toch echt voorbij. De laptop, de smartphone, de tablet en de printer sloten zich langzaam maar zeker aan op het draadloze netwerk. Dat was nog steeds redelijk overzichtelijk, maar nu de tv, het draadloze muzieksysteem, slimme verlichting en de smart thermostaat zich in steeds meer huishoudens melden, raak je de tel snel kwijt.

Al die apparaten maken ons leven een stuk makkelijker. Vanaf je smartphone je muziek of je verlichting bedienen, probeer het een keer en je wilt niet anders meer. De thermostaat alvast een graadje hoger zetten op weg naar huis of op je vakantieadres in de gaten houden of er inbrekers voor je huis staan? Het is wel zo'n veilig idee.

Wat minder veilig is, is dat al die apparaten potentieel ook misbruikt kunnen worden. Veel goedkope apparaten zijn slecht beveiligd en van verschillende webcams en barbiepoppen is al bekend dat ze gemakkelijk te hacken zijn. Nog een probleem: als het internet uitvalt, blijken ineens een heleboel apparaten in huis niet meer (goed) te werken. En hebben we eigenlijk wel connected koffiezetapparaten, wasmachines en tandenborstels nodig?

De stelling

Ik wil zo min mogelijk apparaten met internet verbonden hebben

DTZ Adri Wischmann 2

 

 Adri Wischmann

innovatie-expert en spreker
over Internet of Things

        

Portretfoto Michiel 2018 2

 

Michiel Papenhove

freelance muzikant,
columnist en
software-developer

"Ik vind het een gemiste kans om het niet te doen. Natuurlijk begrijp ik wel dat er terughoudendheid is, maar mensen worden ook nogal bang gemaakt. Vliegt je huis in brand als je slimme thermostaat wordt gehackt? Dat is natuurlijk nogal overdreven. Je kunt dat vergelijken met de ontwikkelingen rond zelfrijdende auto's: ieder ongeluk wordt uitgelicht terwijl auto's met bestuurders tienduizenden ongelukken per dag veroorzaken.
Dat neemt niet weg dat er veel goedkope en slecht beveiligde apparaten zijn. Fabrikanten willen steeds sneller producten op de markt brengen. Niet iedereen weet hoe je die van een sterk wachtwoord voorziet en hoe je een firewall instelt. Ik denk wel dat die beveiliging de komende tijd beter zal worden. Tien jaar geleden waren routers standaard ook onbeveiligd, nu is dat wel anders. Ik verwacht ook dat mensen de komende tijd vaker de goedkope producten links laten liggen. 
Als ze in Nederland beschikbaar komen, zullen 

   

"Voor mijn werk moet ik een aantal computers aan het internet hangen, maar als ik het kan vermijden, houd ik apparaten liever online.
Ik werk zelf al ruim twintig jaar als computerprogrammeur en ben al heel wat keren gestuit op problemen met software. Heel vaak leverden deze problemen lekken op in systemen die het voor kwaadwillenden mogelijk maakten toegang te krijgen. Van webapplicaties tot bedrijfskritieke applicaties, allemaal bleken ze wel gaten in de beveiliging te bevatten die in veel gevallen grote problemen zouden kunnen opleveren. Dit probleem ben ik zowel bij kleine bedrijven als bij grote overheden tegengekomen. 
Het is ook nogal complex om bij het ontwikkelen van software alle aspecten te overzien. Het kán wel, maar het schrijven van gedegen software is aanzienlijk duurder dan het schrijven van gebrekkige software omdat er veel meer aandacht aan de initiële architectuur en het uitvoerig testen van de programmatuur besteed moet worden.

Ik denk wel dat die 
beveiliging de komende tijd 
beter zal worden

 

Security is een onderwerp dat
helaas door veel bedrijven en
instanties onderschat wordt

smart speakers de komende tijd hard gaan. Wat connected koelkasten en wasmachines betreft: daar wordt veel over gepraat, maar die producten worden waarschijnlijk helemaal niet mainstream. Veel handiger zijn toepassingen als een alarm dat je waarschuwt als zich ongewenst bezoek bij je huis ophoudt of een systeem dat met een stemcommando een film opstart en direct de verlichting aanpast.
Het klopt dat we ons afhankelijk maken van internet, maar het punt dat we makkelijk zonder dit soort voorzieningen kunnen, zijn we al voorbij. Bij het ontwerp van producten wordt er trouwens steeds meer rekening mee gehouden dat er niet direct problemen ontstaan als ze niet verbonden zijn met internet. Zo kun je je thermostaat ook gewoon bedienen als hij offline is."

 

Security is een onderwerp dat helaas door veel bedrijven en instanties onderschat wordt en daarom wordt er vaak gekozen voor het betalen van minder geld boven het leveren van veiligheid.
De laatste reden dat er bij mij in huis zo min mogelijk apparaten aan het internet hangen, is dat ik het vaak gewoonweg overbodig vind. Van sommige toepassingen vraag ik me werkelijk af wat de toegevoegde waarde van internet connectivity is behalve 'omdat het kan'. Mijn thermostaat hoeft bijvoorbeeld niet aan internet omdat de huidige werking prima is en ik het fijner vind om het apparaat eenmalig te programmeren. Zodra ik hem aan internet koppel, zet ik mogelijk de deur open voor kwaadwillenden die mijn huis eenvoudig in een soort van sauna kunnen veranderen."