Door zelf je computer te bouwen, kun je geld besparen en precies de configuratie kiezen die bij je past. Maar wie doet in 2018 nog moeite om zijn computer onderdeel voor onderdeel samen te stellen en zelf met de schroevendraaier aan de slag te gaan?

Martijn Vet

opening 2

In veel huishoudens speelt de pc nog hooguit een bijrol. Veel mensen vinden laptops handiger en zelfs met een tablet of grote smartphone kun je al aardig uit de voeten. Wil je dan toch een desktopcomputer kopen, dan heb je voor weinig geld een prima model, waar alle onderdelen zorgvuldig voor je in zijn gezet en waarbij je zeker weet dat alles goed samenwerkt.

Toch heeft het zelf samenstellen (en bouwen) van een computer nog altijd zijn voordelen. Zeker als je behoefte hebt aan een wat geavanceerder systeem, kun je flink op de kosten besparen als je zelf met beleid je onderdelen kiest. Als gamer, muzikant of liefhebber van videobewerking heb je waarschijnlijk je specifieke wensen voor een systeem.

Nog een voordeel van zelf aan de slag gaan: wil je na verloop van tijd een nieuwe videokaart, processor of SSD in je computer zetten, dan hoef je niet een compleet nieuwe machine te kopen. Hoe goed een kant-en-klare pc ook in elkaar zit en hoe goed de onderdelen ook samenwerken, het is lastig en vaak zelfs onmogelijk om zo'n systeem te upgraden. Bovendien zijn er voedingen en moederborden los te koop die kwalitatief veel beter zijn dan de exemplaren die grote fabrikanten in hun machines stoppen.

Loont het de moeite om zelf je computer te bouwen, of is het toch vooral gedoe?

De stelling

 
Ik bouw zelf de beste computer

Jan Boerema pasfoto

 

 Jan Boerema

secretaris
HCC Testbank

        

Marcel Debets pasfoto2

 

Marcel Debets

zelfstandig journalist en
content-
manager

"Ik heb al heel wat computers gebouwd. De laptop en de tablet hebben de desktopcomputer wel wat naar de achtergrond verdrongen, maar desktops blijven verkocht worden en er zijn nog altijd best goede redenen om er zelf één samen te stellen. Gamers willen toch vaak een bepaalde processor of, ook heel belangrijk, een specifieke videokaart. Ook wat koeling betreft, is er veel keuze. Heb je een zware processor die hard moet werken, dan is goede (water)koeling belangrijk. Naast gamers zijn er ook nog wel andere groepen die zo hun eigen wensen hebben. Mensen die veel muziek streamen of hun pc als muziekstudio gebruiken, willen graag een extra goede geluidskaart. Ik bouw ook wel eens computers voor mensen die alleen maar internetten of tekstverwerken. Dan kun je er een heel eenvoudig moederbord inzetten en

   

"Mijn liefde voor computers is begonnen met de Commodore 64, waarop ik heb leren programmeren. Begin jaren 90 werd de pc populair en was ik redacteur van één van de grote computerbladen. In die tijd was het vrij normaal dat je je eigen computers in elkaar zette, al was het maar omdat we de losse onderdelen moesten testen. Vanaf toen heb ik bijna twintig jaar lang mijn eigen computers gebouwd, altijd precies met de processor, moederbord, videokaart en schijven die ik erin wilde hebben. Ongeveer tien jaar geleden kreeg ik, mede door mijn slechte ervaringen met Windows Vista, interesse in Apple-producten. Inmiddels werk ik al jaren naar volle tevredenheid met een MacBook Pro. Aan dat apparaat valt niks te sleutelen. Ik zou niet eens weten hoe hij open moet en hoe ik bijvoorbeeld het toetsenbord zou moeten

Ik vind het juist een kick
om het zelf te doen en dan
te zien dat hij werkt

 

Ik geloof niet dat
zelfbouwers veel kosten
besparen

eventueel zo'n computer nog van een dvd-speler of -brander voorzien. Je kunt dit soort computers ook in een relatief kleine kast kwijt. Er zijn nog best veel mensen, vaak ouderen, die liever rustig achter een desktop werken dan een laptop of tablet gebruiken. Natuurlijk is het gezien de portokosten handig om zo veel mogelijk onderdelen tegelijk bij één winkel te bestellen, maar het loont de moeite uit te kijken naar speciale aanbiedingen. Bij een flinke gaming-pc kun je op die manier zeker wel zo'n 200 tot 300 euro besparen en dan heb je helemaal jouw perfecte configuratie. Voor mezelf pc's bouwen, doe ik vooral omdat het een hobby is. Natuurlijk kun je een complete computer ook samenstellen op internet en dan krijg je hem compleet afgeleverd. Ik vind het juist een kick om het zelf te doen en dan te zien dat hij werkt. Ik denk dat voor veel hobbyisten daar de lol in zit."

 

verwisselen. Het prettige is dat je weet wat je koopt en dat de hard- en software op elkaar zijn afgestemd. Ik geloof niet dat zelfbouwers veel kosten besparen. In de praktijk kocht ik toch meestal de duurste onderdelen: de grootste harde schijf, het snelste moederbord, de krachtigste processor enzovoort. Vaak verving ik tussendoor de processor nog als er een snellere was, ook al had ik die voor mijn werk echt niet per se nodig. Het grappige is dat ik wel weer begonnen ben met het helemaal zelf opkalefateren van een systeem. Ik maak en produceer muziek en heb speciaal voor mijn thuisstudio pas een oude Mac Pro uit 2010 gekocht. Zit ik toch weer met insteekkaarten te werken en het geheugen, de ssd en de grafische kaart te vervangen. Voor heel specifieke toepassingen is zelf bouwen dus nog altijd wel een goed idee."