Dankzij IP-camera's beveilig je je huis tegen inbrekers. Maar hoe veilig zijn die camera's zelf eigenlijk? Er zijn sites waar je 24 uur per dag beelden van onbeveiligde camera's kunt bekijken. En camera's die je netwerk overnemen, daar moet je al helemaal niet aan denken. Betrouwbare fabrikanten zijn zich bewust van deze gevaren, maar biedt dat genoeg veiligheid?

Martijn Vet

intro

Een inbraak in of rond het huis, vooral in de vakantietijd maken veel mensen zich er zorgen om. Je kunt het inbrekers lastiger maken door de schijn te wekken dat je thuis bent, bijvoorbeeld door de lampen op bepaalde tijden aan te laten springen. Maar je maakt het ze pas echt lastig door een beveiligingscamera te installeren. De nieuwste IP-camera's maken het je helemaal makkelijk. Deze camera's hebben verbinding met internet en met een app kun je de beelden bekijken. Die beelden worden ook opgeslagen, zodat je achteraf kunt zien wat er eventueel mis was. Bovendien kunnen ze waarschuwen bij onregelmatigheden. Geen dief die herkenbaar op camerabeeld wil verschijnen. Een heel slimme optie dus!

Maar zoals bij alles wat aan het internet hangt, zijn er ook zorgen om de veiligheid. Het laatste wat je wilt, is dat beelden van je huis voor de hele wereld openbaar zijn. Laat staan dat je wilt dat wildvreemden via jouw camera toegang hebben tot alles op je thuisnetwerk. Ook zijn er voorbeelden bekend van camera's die onderdeel werden van een botnet die een DDoS-aanval kan uitvoeren.

Geen enkele fabrikant kan 100 procent veiligheid garanderen, maar er zijn wel een paar zaken waar je op kunt letten. Camera's van onbekende merken die je op Chinese websites koopt, zijn lekker goedkoop, maar je kunt je afvragen hoe veilig ze zijn. Bij de betere merken camera's word je gedwongen een goed wachtwoord in te stellen. Ook zou een betrouwbare fabrikant moeten zorgen voor goede updates, zodat je daar als consument niet zelf op moet controleren. Ben je daarmee voldoende beschermd? Of wegen de eventuele privacy- en veiligheidsrisico's niet op tegen de veiligheid in en rond je huis die deze camera's bieden.

De stelling

 
Ik wil geen IP-camera

Ancilla vdL

ANCILLA
VAN DE LEEST

privacy-
adviseur

 

        

IMG 0303 Aad

 

AAD
MUNSTERMAN

producttester, 
journalist en 
helpdesk_
medewerker HCC

"Ik ben helemaal vóór inbraakpreventie, daarom vind ik het zo jammer dat er bijna geen mogelijkheden meer zijn om het op een écht veilige manier te regelen. Door camera's van private bedrijven aan te schaffen en de beelden op te slaan bij clouddiensten van Amerikaanse datareuzen, leveren we ons over aan die bedrijven en aan overheden.

Ons wordt aangepraat dat het een goed idee is om het hele land vol met camera's te hangen. Die camera's zijn van bedrijven die in de meeste gevallen gewoon samenwerken met de politie om actief een surveillance-netwerk in te richten. Dat terwijl er weinig bewijs is dat het daadwerkelijk terroristen heeft tegengehouden. En de Amerikaanse techbedrijven waar we onze data opslaan, gebruiken die data voor hun dagelijkse business en weten soms meer van ons dan wijzelf.

   

"Ik test veel hardware waaronder ook IP-camera's. Juist omdat ik weet hoe het in elkaar steekt, ben ik minder angstig.
Natuurlijk zijn er verhalen bekend van gehackte camera's. Ik zou dan ook altijd aanraden een camera te kopen van een fabrikant die een goede naam heeft. Wanneer je bij AliExpress iets heel goedkoop koopt van een onbekende fabrikant, kun je je afvragen hoe veilig het is.

Dat neemt niet weg dat mensen wel heel erg bang worden gemaakt door die negatieve berichten. Goede camerafabrikanten begrijpen nu echt wel dat ze zich geen privacy- en securityproblemen kunnen permitteren. Ze hebben dan ook het nodige gedaan aan de beveiliging. Vroeger moest je voor camera's standaard een poort openzetten om je camera lokaal te kunnen zien, 

“De vraag wie allemaal bij de data kan, wordt in de privacydiscussie te weinig gesteld”

 

“Juist omdat ik weet
hoe het in elkaar steekt,
ben ik minder angstig”

De vraag wie allemaal bij de data kan, wordt in de privacydiscussie te weinig gesteld. Je hebt natuurlijk hackers die het voor de lol doen en particuliere hackers die er belang bij hebben om zo'n camera te hacken. Maar je hebt ook hackers die voor een staat werken. Of dat nu 'de Russen', 'de Chinezen' of 'de Amerikanen' zijn. Anderzijds heb je overheden die toegang mogen krijgen tot data.

Ik zou graag zien dat Nederlandse bedrijven dezelfde soort producten ontwikkelen, waarbij je wel echt de garantie hebt dat de beelden oprecht beschermd blijven, zowel tegen particulieren als staatshackers als buitenlandse datareuzen. Het is raar dat we die mogelijkheden niet gebruiken en we ons overleveren aan Amerikaanse bedrijven. Daarmee schieten we onszelf ook economisch in de voet. Ik hoop dat er Nederlandse bedrijven op inspelen die wel het gemak van inbraakpreventie bieden, maar zonder achterdeurtjes die voor allerlei zaken worden gebruikt waarvan je niet weet wat ermee gebeurt."

 

met alle risico's van dien. Bij alle camera's die ik de laatste twee jaar binnenkrijg om te testen, is dat niet meer nodig. Het enige nadeel is dat je de fabrikant moet vertrouwen en een gebruikersaccount met een sterk wachtwoord moet aanmaken. Je kunt beelden opslaan in de cloud met een wachtwoord of op een sd-kaart. De laatste tijd zie je ook steeds vaker dat die kaarten worden versleuteld, zodat onbevoegden er zonder wachtwoord niets mee kunnen. Wordt de camera of de kaart gestolen, dan is die beveiligd met een wachtwoord.
Voor extra zekerheid is het aan te raden een tool als BitDefender Home Scanner te gebruiken. Dat gratis programma zoekt naar kwetsbare apparaten en wachtwoorden in je thuisnetwerk en biedt aanbevelingen voor beveiliging.
Ik heb zelf een oude webcam staan, maar heb de poort naar internet dichtgezet. Een aantal jaren geleden is de auto voor mijn deur gestolen en er is ook wel eens een zijruit kwijtgeraakt, dus een beetje extra veiligheid is me wel wat waard. Als alternatief kun je ook bewegingssensoren installeren, maar dan lever je in op herkenbaarheid. Zo'n camera werkt ook preventief: eventuele inbrekers zien een camera en dat schrikt af."