Zonder dat je het wellicht in de gaten hebt, verbruiken bepaalde huishoudelijke apparaten veel energie. Lees hier hoe je dit in toom houdt via onze tips.
Het is natuurlijk sterk afhankelijk van de mate van gebruik, maar zeker is dat onze huishoudelijke apparatuur veel (te veel) energie vraagt. Sommige apparaten blijven 24 uur per dag aan, zoals je verwarmingsketel en je NAS. Maar er genoeg huishoudelijke apparaten waarop je toch veel energie kunt besparen gedurende het jaar. Hoe? Door gewoon je verstand te gebruiken.
Neem afscheid van je oude apparatuur
Hoe ouder de apparatuur, hoe meer energie ze vragen. Zeker koel- en vriescombinaties, drogers en wasmachines gebruiken als ze eenmaal op leeftijd zijn, vaak veel te veel energie. En hoe moeilijk soms ook, het is dan verstandig toch afscheid te nemen van je trouwe machines en voor apparatuur met het A+ label te kiezen. Dit gaat je elke maand veel geld op de energienota besparen. Kies je bijvoorbeeld ervoor je oude koel- vriescombinatie te vervangen door een nieuwe met het A+++ energielabel, dan scheelt je dit zeker tweehonderd euro per jaar.
Hang de was op in plaats van de droger te gebruiken
Er is genoeg huishoudelijke apparatuur waarop je kunt bezuinigen. Zet bijvoorbeeld je koelkast die je in de schuur hebt staan om extra drinken te koelen in de zomer, in de andere maanden uit. Veel mensen vergeten dit namelijk. Een andere energie- en dus geldbesparende tip is om de droger zo min mogelijk te gebruiken: als het enigszins kan, hang dan bij voorkeur de was op in plaats van de droger aan te zetten. Ook op de wasmachine kun je heel aardig bezuinigen door vaker voor het eco 30-graden programma te kiezen.
Is dat aquarium nou echt nodig?
Het is ook zonde om de energieslurpende vaatwassers niet in de gaten te houden. Was eens op de normale manier af en als je de vaatwasser gebruikt, zorg dan wel dat die goed gevuld is. Gebruik ook nu bij voorkeur het eco-programma. Vraag je ook af wat de ook al erg veel energievragende aquariums, waterbedden en je biertap aan je leven toevoegen? Heb je ze echt nodig of kun je wel zonder? Zonder ben je financieel beter af, zoveel is zeker. Wil jij goedkope energie en wil je de prijzen van de verschillende leveranciers met elkaar vergelijken om zo te zien welke het best bij jouw specifieke situatie past? Vergelijk energie dan bij één van de vele vergelijkingswebsites. Daar zie je vaak al in een oogopslag bij welke leverancier jij het beste af bent en dat scheelt je een hoop zoekwerk.
Dit artikel kwam mede tot stand in samenwerking met www.overstappen.nl