Wil je echt lekker gamen op een pc, dan heb je met de games van nu een game-pc nodig. Dat betekent wel een hoger energieverbruik, maar je kunt hierop makkelijk besparen.
De ene pc is de andere pc natuurlijk niet en dat geldt dus ook voor het energieverbruik. Voor een game-pc kan dat namelijk behoorlijk meer zijn dan je voorheen gewend was van je gewone pc of laptop. Aan de andere kant zijn er ook allerlei manieren om hierop te besparen. Easyswitch is een voorbeeld, maar er is nog veel meer wat je eraan kunt doen om minder te verbruiken.
Wat verbruikt een game-pc?
Uit onderzoek blijkt dat game-pc’s enorm veel energie verbruiken. Zo speelt maar 10% van de gamers op een game-pc, maar verbruiken deze computers wel 40% van het totale verbruik van game-consoles. En ook: hoe hoger de prestaties van de computer, hoe hoger het energieverbruik van de computer, terwijl deze game-pc’s fors zuiniger kunnen worden zonder in te leveren op deze prestaties.
Welke onderdelen bepalen deze prestaties?
De onderdelen die deze prestaties bepalen zijn voornamelijk de videokaart, de processor en de grootte van de monitors. Hierbij bepaalt de videokaart hoe vloeiend de beelden lopen: hoe beter de videokaart, des te vloeiender het beeld loopt. De processor bepaalt onder andere de snelheid van de computer en de monitor bepaalt de scherpte en grootte van het beeld. Al deze onderdelen hebben invloed op het energieverbruik.
Hoe kun je zelf energiebesparen?
Tot slot een bespaartip die logisch lijkt, totdat je je eigen gedrag bekijkt. Het is bijvoorbeeld slim om de game-pc zo nu en dan eens uit te zetten. Sommige mensen laten de apparatuur gewoon altijd aan staan, terwijl je ook gewoon acht of negen uur met je ogen dicht in dromenland ligt. Dit zijn allemaal uren waarin eigenlijk gewoon onnodig energie wordt verbruikt. De oplossing is dan ook simpel: zet gewoon je game-pc uit wanneer je klaar bent of wanneer je stopt voor dat moment. Zo kun je het verbruik al snel terugdringen.
Daarnaast bouwen veel mensen hun game-pc zelf. In dit geval kun je bij jezelf nagaan of je de beste processor, de beste videokaart en de grootste monitor wel echt nodig hebt. Wanneer dit niet zo is, dan kun je met de ‘mindere’ variant van dit onderdeel ook enorm veel plezier beleven.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Easyswitch.