Een spectrometer meet onder andere het vochtgehalte van je huid en het suikergehalte in fruit, kan de nieuwe Samsung Galaxy S11 smartphone dat ook?
Over een halfjaar verschijnt de Samsung Galaxy S11 (Plus) en al regelmatig verschijnen er berichten over welke nieuwe features deze (wellicht) gaat beschikken. Onlangs berichtten we al over de S11e met twee schermen en zijn er ook geruchten dat de S11 dezelfde 108MP-camera krijgt als de onlangs geïntroduceerde Xiaomi Mi Mix Alpha. Deze smartphone-camerasensor werd vorige maand door Samsung aangekondigd en is ontwikkeld in samenwerking met Xiaomi. Verder zou de Galaxy S11 een extra camera krijgen met een 5x optische zoomlens, net als de Galaxy S10 5G maar die is echter niet in Nederland verkrijgbaar. Wellicht dat het nieuwe vlaggenschip ook over een spectrometer beschikt...
Samsung Galaxy S11 met spectrometer
Samsung Electronics heeft namelijk een halfjaar geleden een patent ingediend voor een Electronic device comprising plurality of light sources. Dit patent is op 26 september 2019 gepubliceerd en omschrijft een smartphone met een infrarood spectrometer. Het octrooi met uitgebreide beschrijving van de technische werking, inclusief blokdiagrammen en illustraties vind je hier.
Hierin staat hoe een smartphone als spectrometer kan dienen. Op de achterkant zijn, ter hoogte van de camera's, een aantal lichtbronnen en die zijn op de door LetsGoDigital ontworpen product-renders links van het camerasysteem weergegeven. Als gebruiker richt je je smartphone naar het object, zoals een stuk fruit. De smartphone zendt vervolgens elektromagnetische golven uit naar het object. Het gaat hier om infrarood en zichtbaar licht dat uitgestraald wordt door middel van de lichtbronnen. Vervolgens krijgt het toestel een reflecterend signaal terug en op basis hiervan kunnen de spectrale gegevens gegenereerd worden. Zo kan de hoeveelheid suiker in fruit gemeten worden, hoe vers een product is en hoe zoet een product smaakt. Ook andere voedingswaardes zoals vet, proteïne en koolhydraten kunnen met de spectrometer gemeten worden. Ook kan de de smartphone bepalen of je huid vochtig genoeg is en bovendien kan de hartslag en stressratio gemeten worden.
3D gezichtsdetectie
Samsung heeft in het patent laten vastleggen dat deze functie niet alleen aan de achterzijde geïntegreerd kan worden, maar ook voor een 3D-frontcamera gecombineerd met een flitser. Hiermee beschikt het toestel dan over 3D gezichtsdetectie, net zoals Apple bij haar high-end iPhone's.
Spectrometer
Overigens werd op de CES 2017 de Changhong H2 geïntroduceerd als ’s werelds eerste spectometersmartphone die je ook daarna vrij snel kon kopen in de VS en China. Daarna presenteerde de Egyptische start-up Si-Ware ook nog een uiterst kleine spectometer-on-a-chip, die compact genoeg is om in smartphones of wearables te implementeren.
Eind 2017 wist ook TU Eindhoven een micro-spectrometersensor te ontwikkelen. Tijdens de presentatie werd de verwachting uitgesproken dat een spectrometer in de toekomst net zo belangrijk wordt op onze telefoon als de camera, vanwege de enorme hoeveelheid toepassingen: het meten van CO2, rookdetectie, het vaststellen welk medicijn je vast hebt, het meten van de versheid van etenswaren, het meten van je bloedglucosespiegel, et cetera.