Cybercriminelen proberen persoonlijke gegevens te stelen via nagemaakte websites van streamingdiensten, zoals Netflix, Disney+ en Amazon Prime. Zo ontdekte Mimecast binnen een week liefst 700 Netflix-nepsites die worden gebruikt voor kwade doeleinden.

Doordat veel mensen thuis zijn, zijn streamingdiensten als Netflix, Disney+ en Amazon Prime heel populair. Deze streamingdiensten worden nagebootst voor kwade doeleinden door cybercriminelen. Op de nagemaakte websites worden zogenaamd abonnementen voor streamingdiensten verkocht of juist gratis accounts aangeboden. De kwaliteit wisselt nogal. Sommige nepsites zijn professioneel vormgegeven, met een verzorgde opmaak en geloofwaardige teksten. Maar er zijn ook minder overtuigende nepsites vol taalfouten en andere slordigheden.

Inspelen op coronamaatregelen
“Door het coronavirus en de intelligente lockdown zitten veel mensen thuis en hebben ze meer vrije tijd”, zegt Carl Wearn, hoofd van de online-misdaadafdeling van Mimecast. “Streamingdiensten zoals Netflix zijn extra populair en daar maken cybercriminelen misbruik van. Wij zien een drastische stijging van het aantal verdachte domeinen die zich voordoen als streamingdiensten.”
“Deze nepsites zijn soms nauwelijks van echt te onderscheiden”, vervolgt Wearn. “Ze maken mensen lekker met bijvoorbeeld een gratis abonnement en vragen vervolgens om waardevolle data. Dat kunnen namen, adressen en andere persoonlijke gegevens zijn, maar er worden ook creditcardgegevens gestolen voor financieel gewin.”

Niet zomaar gegevens achterlaten
Wearn adviseert mensen om vooral hun boerenverstand te gebruiken. “Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo. Kijk sowieso altijd eerst op de website van de streamingdienst in kwestie voordat u gegevens achterlaat. Want gratis abonnementen en andere aanbiedingen zijn vaak eenvoudig te vinden en er wordt veel reclame voor gemaakt.”

disney