Ruim de helft (57,2%) van de smartphones voor privégebruik is niet beveiligd en zelfs 78,3% van de smartphones voor zakelijk gebruik. Lees hier een aantal handige tips hoe je je smartphone kunt beveiligen.
Meer dan de helft (54,7%) van de Nederlanders denkt dat medewerkers zelf verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van hun smartphone. Desondanks zijn de meeste telefoons voor zakelijk gebruik (78.3%) niet beveiligd, terwijl privétoestellen vaker zijn beveiligd (42,8%). Dit blijkt uit een onderzoek van G DATA, specialist op het gebied van IT-beveiliging. Het onderzoek is opgezet door Multiscope en verricht onder meer dan 1500 Nederlanders.
Beveiliging nodig?
Uit het onderzoek blijkt dat 50,6 procent van de Nederlanders zijn smartphone gebruikt voor zakelijk gebruik. De meeste zakelijke gebruikers (34,8%) gebruiken hun smartphone ook privé, 15,1 procent geeft aan ook een aparte zakelijke telefoon te hebben en 0,7 procent heeft alleen een zakelijk toestel. Hoewel het merendeel (54,7%) van de deelnemers vindt dat medewerkers zelf verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van hun smartphone, denkt 32,9 procent dat de werkgever verantwoordelijk is. Daarnaast denkt 11,3 procent dat het niet noodzakelijk is om hun mobiel voor zakelijk gebruik te beveiligen.
Aan de deelnemers is tevens gevraagd wat voor soort zakelijke gegevens er op hun telefoon staat. Opmerkelijk is dat gebruikers met een aparte zakelijke telefoon voorzichtiger zijn met hun gegevens, vergeleken met gebruikers die één telefoon hebben voor zowel zakelijk als privé. Gebruikers die privé en zakelijk gescheiden houden met twee aparte telefoons bewaren aanzienlijk minder vaak zakelijke wachtwoorden (26,1%) en documenten (37%) op hun smartphone. Bij medewerkers die hun mobiel zowel zakelijk als privé gebruiken, is dit maar liefst 61,5 en 59,7 procent.
Tips om je smartphone te beveiligen
Wil je onderstaande tips ook gebruiken/uitvoeren, gebruik dan de zoekfunctie van je smartphone. Op een Android-toestel veeg je van de bovenkant van het scherm naar beneden en klik je op het tandwieltje (Instellingen). Klik in het venster dat nu verschijnt op het vergrootglas en typ hier bijvoorbeeld pincode. op een iPhone veeg je op het startscherm naar beneden waarna de de zoekfunctie verschijnt.
- Stel een pincode in: voor alle telefoons geldt, een pincode zorgt voor een goede basis om je telefoon veilig te houden. Op deze manier maak je het een stuk lastiger voor anderen om zomaar toegang tot je telefoon te krijgen. Het is dan ook slim om een pincode te kiezen die niet gemakkelijk te raden is. Hoe meer cijfers, hoe beter. V
- Gebruik een goede beveiligingsoplossing die jouw smartphone of tablet beschermt tegen kwaadaardige malware en apps.
- Installeer altijd alle updates om je besturingssysteem, programma’s en apps volledig up-to-date te houden. Hierdoor worden beveiligingslekken gedicht die anders door cybercriminelen kunnen worden misbruikt.
- Download alleen apps uit betrouwbare bron, dat wil zeggen van de officiële appstores en van officiële websites van softwareleveranciers.
- Let op hoe vaak een app is gedownload en hoe de recensies voor de app zijn. Hoge downloadaantallen en positieve recensie geven aan dat de app waarschijnlijk te vertrouwen is.
- Kijk goed om welke rechten een app vraagt bij installatie. Als een app toestemming vraagt om sms’jes te versturen of telefoongesprekken te initiëren, is dat erg verdacht. Ga alleen akkoord als de rechtenverzoeken logisch zijn gezien de functionaliteit van de app.
- Installeer alleen apps die je echt nodig hebt.
- Negeer berichten van onbekenden op je smartphone of tablet. Gebruikers die de authenticiteit van ontvangen berichten willen controleren, kunnen dit online doen. Stuurt jouw provider bijvoorbeeld echt dit soort berichten? En is de formulering die je online aantreft gelijk aan het bericht dat je hebt ontvangen?
- Controleer regelmatig je telefoonrekening. Als er items op je rekening staan die je niet bekend voorkomen, kan het zijn dat je slachtoffer bent geworden van fraude.
- Vermijd onbeveiligde en openbare wifi-spots. Deze zijn vaak onvoldoende beveiligd, waardoor cybercriminelen het dataverkeer kunnen ‘afluisteren’. In plaats daarvan kunnen reislustige internetters beter gebruikmaken van een UMTS-kaart.
- Zorg dat je encryptie ingeschakeld staat. Dit zorgt ervoor dat wanneer iemand in het bezit raakt van jouw telefoon, deze persoon geen toegang heeft tot jouw foto’s, belangrijke bestanden en berichtjes wanneer de telefoon aan een computer wordt aangesloten. Je kunt dan alleen toegang krijgen wanneer je de pincode invoert. Op alle iPhones en bijna op alle Android-telefoons staat encryptie al standaard ingeschakeld. Check voor de zekerheid even je beveiligingsinstellingen om te kijken of dit bij jou het geval is. Dit staat onder Instellingen en dan beveiliging.