Dankzij videobellen is er nog veel visueel contact met familie, vrienden en collega's mogelijk. Lees hier waar je op moet letten als je een videobeldienst wilt kiezen en gebruiken.
Opeens is de hele wereld massaal aan het videobellen geslagen. Logisch, want voor veel mensen is dat de enige manier om in thuisquarantaine toch nog visueel contact te hebben met familie, vrienden en collega’s. Maar haastige spoed is zelden goed. Veel van die beeldverbindingen zijn iets te snel geregeld, met alle gevolgen van dien. Het is in thuissituaties met de veiligheid vaak veel slechter gesteld dan in een bedrijfsomgeving. Voor je het weet, wordt je videoverbinding door iemand gehackt en deel je onbewust cruciale informatie met de verkeerde personen.
Populaire videobeldiensten
Er zijn nogal wat platforms beschikbaar die videobellen mogelijk maken. We noemen de meest populaire opties van dit moment: Skype, Zoom, Facetime, Hangouts, Microsoft Teams, Slack en WhatsApp.
We hebben ter illustratie slechts een selectie van alle beschikbare platforms gemaakt. Zoom kwam in maart van dit jaar negatief in de publiciteit, omdat hier ernstige problemen zouden zijn met betrekking tot de privacy van de gebruikers. In de Verenigde Staten van Amerika werd een onderzoek ingesteld, nadat hackers erin waren geslaagd om tot het systeem van de populaire videobeldienst door te dringen. Maar ook over de veiligheid van videobellen via andere diensten bestaan grote twijfels.
Cruciale fouten
Voor een belangrijk deel is die veiligheid echter ook afhankelijk van hoe er door de gebruikers mee wordt omgegaan. Mensen maken, uit uit onwetendheid, soms cruciale fouten in het gebruiken van dergelijke diensten. Zo zijn er mensen die even snel een foto van zichzelf maken om de wereld te laten weten dat ze een videoconferentie hebben. Als daarbij ook het computerbeeld op de foto wordt gezet en er is een ID-code te zien, maak je het hackers wel erg gemakkelijk om zich toegang tot de conferentie te verschaffen.
Aanbevelingen
Kijk of de applicatie de mogelijkheid biedt om de achtergrond te vervagen. Dit zorgt ervoor dat niemand kan zien wat er verder in je huis gebeurt. Ook is het aan te bevelen om altijd een systeem te kiezen waarin end-to-end encryptie wordt toegepast voor een hogere veiligheid. Hapert de verbinding, dan kan dit natuurlijk ook aan de snelheid van je internet liggen. Op internetvergelijken.nl kun je de abonnementsprijzen van de verschillende aanbieders met elkaar vergelijken. Momenteel is voor veel mensen alleen internet een optie om vergaderingen te kunnen laten doorgaan. De veiligheid daarvan heb je veelal zelf in de hand.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met internetvergelijken.nl