Een VPN is een veilige, anonieme tunnel waar alle verstuurde en ontvangen data doorheen wordt gestuurd en wordt versleuteld. Zodoende kun je bijvoorbeeld in Nederland buitenlandse films en series kijken, maar ken je ook handige functies als kill switch, double VPN en split tunneling?
Zoals gezegd is een VPN een veilige, anonieme tunnel waar alle verstuurde en ontvangen data doorheen wordt gestuurd en wordt versleuteld. Daarnaast verandert het je IP en locatie, waardoor je ook in het buitenland Nederlandse films en series kunt kijken, of in Nederland buitenlandse films en series kunt kijken. Deze functies kende je misschien al. Maar de gemiddelde VPN heeft nog meer handige functies. Hier gaan we dieper in op de functies kill switch, double VPN en split tunneling waar je misschien nog niet van gehoord hebt.
Kill switch
Een VPN kan alleen werken als er een netwerkverbinding is. Dat komt doordat je met een VPN verbindt met een externe server. Houdt de externe server ermee op of valt de verbinding om een andere reden weg? Dan word je weer verbonden met je eigen provider, zoals bijvoorbeeld KPN of Ziggo. De beveiligde verbinding wordt dan opgeheven. Dat houdt in dat je als gebruiker weer wordt blootgesteld aan het gewone internetverkeer. Je activiteit kan dan weer worden gevolgd en data is niet langer standaard versleuteld. Kortom: de extra veiligheid valt weg.
Om dat te voorkomen, bieden sommige VPN-aanbieders een kill switch. Deze functie zorgt ervoor dat de verbinding met het internet helemaal wordt uitgeschakeld als de verbinding met de VPN wegvalt.
Double VPN
Een double VPN is precies wat de naam doet vermoeden: een dubbele VPN. Hoe werkt dat eigenlijk? Bij een gewone VPN-verbinding wordt al het internetverkeer via een externe VPN-server verstuurd. Deze verandert je IP-adres en alle gegevens die worden verstuurd, worden versleuteld. Zo kunnen cybercriminelen niet zien wat jij online doet.
Met een double VPN maak je niet gebruik van één server, maar van twee servers. Deze techniek heet VPN server chaining, oftewel een keten van VPN-servers. Dat werkt zo: als eerste wordt je verkeer versleuteld op je apparaat en omgeleid naar een externe VPN-server. Deze data komen aan op de server en worden nog een keer versleuteld. Het versleutelde verkeer wordt naar een tweede VPN-server gestuurd en wordt ontsleuteld. De gegevens bereiken hun internetbestemming op een veilige manier en helemaal privé. Zo is er van jouw verstuurde data geen chocola te maken voor kwaadwillenden.
Split tunneling
Split tunneling is een functie die goed van pas kan komen bij het dagelijks internetgebruik. Er zijn twee soorten split tunnels: een split-include en een split-exclude. Bij een split-include tunnel bepaal je welke verbindingen door een VPN moeten worden beveiligd. De verbindingen die je niet instelt, verlopen gewoon via je eigen netwerk of provider.
Bij een split-exclude tunnel bepaal je welke verbindingen niet moeten worden versleuteld. Al het overige verkeer wordt dan over de VPN gestuurd. Sommige VPN’s werken daarvoor met URL’s, terwijl je bij andere provider een lijst met IP-adressen moet indienen.
Split tunneling kan bijvoorbeeld handig zijn als je lokale printer wil gebruiken, of als je bank alarm slaat als je met een ander IP-adres inlogt.
Het is een goed idee om bij het uitkiezen van een VPN-aanbieder te letten op de functies. Split tunneling, Double VPN en Kill Switch zijn handige functies om te hebben en bieden net even dat extra stukje veiligheid.