Hoe groot zijn de verschillen nu eigenlijk tussen iOS en Android? De twee belangrijkste besturingssystemen voor mobiele apparaten lijken steeds meer op elkaar. Toch hebben beide uitgesproken voor- en tegenstanders.

Martijn Vet

intro 2

Twaalf jaar geleden domineerden Nokia en Blackberry de markt voor mobiele telefoons. Daar zou binnen de kortste keren een einde aan komen. In 2007 had Apple de wereld verrast met de iPhone. Twee jaar eerder had Google het bedrijf Android al overgenomen, dat een besturingssysteem ontwikkelde op basis van Linux.

Inmiddels is de markt voor mobiele besturingssystemen een stuk overzichtelijker. De oude fabrikanten zijn verdwenen en ook Microsoft redde het niet met Windows Mobile. De iPhone en later de iPad werden hits en Android wist een groot aantal telefoonfabrikanten achter zich te krijgen, waaronder HTC, Samsung, Huawei en Xiaomi. Wie een smartphone of tablet koopt, heeft nog maar keuze uit twee besturingssystemen, waarbij Android wereldwijd marktleider is.

Kopie?
Beide kampen hebben uitgebreide voor- en tegenstanders. Android werd wel gezien als een regelrechte kopie van iOS. Daar staat tegenover dat er veel meer verschillende Android-toestellen zijn, ook voor een smallere beurs. Bovendien neemt Apple ook steeds vaker functies over die al in Android zaten. Is het open systeem Android wel veilig? Of is het juist hinderlijk dat Apple bepaalt wat gebruikers wel en niet op hun apparaten mogen zetten. 

De meeste gebruikers zullen zich er niet zo druk om maken, maar voor sommige mensen lijkt het een strijd tussen twee religies.

De stelling

 

 
Ik heb liever een Android- dan een iOS-toestel

Dick Elzinga 2

 

DICK
ELZINGA

voorzitter a.i.
HCC!android

 

        

Bert van Dijk 2

 

 

BERT
VAN DIJK

vrijwilliger
HCC!apple

 

"Het voordeel van Android is dat je de beschikking hebt over een enorme reeks toestellen. Bij iOS zit je vast aan de iPhone en daar zijn maar een paar variaties in en het zijn prijzige toestellen. Android-toestellen zijn voor ieder budget beschikbaar. Vooral Nokia heeft veel goede toestellen voor een heel redelijke prijs. Bovendien mogen winkels soms stunten met de prijzen, wat bij iOS-toestellen nauwelijks kan.

Zelf ben ik echt een Google-man. Ik heb dan ook een Pixel-telefoon. Ik vind het prettig dat Android-toestellen goed synchroniseren met de veelgebruikte browser Chrome. En je kunt eenvoudig bij je Google Drive om een back-up van je toestel, je WhatsApp en je foto's te maken.

   

"Door de steeds hogere iPhone-prijzen begrijp ik heel goed waarom mensen vaak kiezen voor een goedkope Android-smartphone. Die toestellen zijn vaak zo goedkoop omdat ze er goedkope processors instoppen die veel langzamer zijn. Als fervent Apple-gebruiker ben ik eigenlijk wel blij met de concurrentie van Android. Dat stimuleert Apple om ook steeds beter te worden. Daardoor heeft Apple laatst iets heel bijzonders gedaan: de processor van hun duurste model, die tientallen procenten sneller is dan de snelste processors in Android-toestellen, hebben ze nu ook gestopt in hun nieuwe goedkope iPhone SE. Een iPhone van 489 euro verslaat daardoor nu op zijn sloffen alle Android-flagship-modellen die qua prijs inmiddels weinig meer onderdoen voor de duurdere iPhones.


“De Play Store van Google is aanmerkelijk groter
dan de App Store"

 


“Een iPhone van 489 euro
verslaat nu op zijn sloffen
alle Android-flagship-modellen”

Google Foto's vind ik zelf een erg gebruiksvriendelijk programma dat steeds beter wordt. Het biedt ook veel mogelijkheden voor het bewerken van foto's.

Wat de tablets betreft, is er ook echt wel aanbod. De laatste Pixel-tablets zijn inmiddels ook heel betaalbaar.

De Play Store van Google is aanmerkelijk groter dan de App Store van Apple. Je hoort wel eens dat de Play Store minder veilig zou zijn. De meeste problemen treden op bij apk-bestanden die mensen op andere plaatsen op internet downloaden. Ik geef veel workshops voor senioren. Daarin raad ik ook altijd aan om alleen de officiële Play Store te gebruiken. Het aanbod daar is zo groot dat je eigenlijk niets anders nodig hebt.

Ik ken ook het argument dat Apple beter voor je privacy zou zijn. Toch kun je in Android heel veel instellen om te zorgen dat je gegevens redelijk anoniem blijven. Je kunt gemakkelijk zorgen dat zaken als je locatiegeschiedenis niet meer worden bijgehouden. Ook zie je snel welke apps je camera, je microfoon en je locatie gebruiken en dat kun je heel eenvoudig aanpassen. Ik deel mijn locatie met mijn partner en ik krijg zeker iedere drie dagen bericht. Of ik wel weet dat ik mijn locatie deel."

 

Een sneller toestel betekent bij Apple dat je tot wel vijf jaar updates krijgt. Een iPhone behoudt daardoor ook beter zijn waarde. Bij veel Android-toestellen mag je al van geluk spreken als je twee jaar updates krijgt. Daardoor loop je sneller het risico dat je met een onveilig toestel zit opgescheept. Apple is ook veel meer gericht op de privacy van de gebruikers. Google verdient juist aan het tonen van advertenties en daarom willen zij zoveel mogelijk overal op het web en je toestel volgen.

Ook om te filmen is de nieuwe iPhone SE een toptoestel. Een nadeel zijn de grotere schermranden en dat je wat minder goed foto’s kunt maken bij heel weinig licht. Als je dat belangrijk vindt, kun je beter 300 euro meer uitgeven voor de iPhone 11. Nu bedrijven en particuliere kopers door corona veel voorzichtiger zullen zijn met hun aankopen, kon Apple geen beter moment uitkiezen voor dit compacte toestel met het uiterlijk van een iPhone 8.

Op de tabletmarkt is de iPad al de grote winnaar. De meeste Android-apps zijn niet aangepast voor weergave op het grotere tablet formaat. Ook biedt Apple al wat langer relatief goedkope iPads aan die sneller zijn dan de meeste Android-tablets."