Veel elektronische apparaten worden afgedankt zonder hierbij na te denken. Zonde, want meestal werkt het merendeel van de onderdelen nog prima.

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft minimaal twee apparaten thuis liggen die niet meer worden gebruikt. Ook worden veel apparaten weggegooid, waardoor er steeds meer e-waste op de wereldwijde afvalberg ligt. Zonde, want meestal werkt het merendeel van de onderdelen nog prima.

Refurbished als alternatief
Wanneer je duurzaam leeft en bijvoorbeeld zonnepanelen kopen overweegt, wil jij waarschijnlijk ook impact maken op het gebied van de elektronica die je gebruikt. Het is best lastig om een duurzaam alternatief te vinden, aangezien er bijvoorbeeld geen keurmerken zijn. De Fairphone is een bekende duurzame smartphone die gemaakt is voor hergebruik en recycling, bestaat uit eerlijke materialen en gemaakt is door werkers in eerlijke omstandigheden. Voor andere elektronica is niet altijd een duurzaam alternatief te vinden. Je kunt er dan voor kiezen om een refurbished apparaat aan te schaffen. Deze zijn eerder gebruikt en helemaal schoongemaakt en gerenoveerd, zodat ze klaar zijn voor een tweede leven. Je oude elektronica kun je ook wegbrengen zodat losse onderdelen gerecycled kunnen worden of jouw oude tablet of laptop gerenoveerd kan worden om als refurbished apparaat verkocht te worden.

Productie elektronica schadelijk
De productie van elektronica, zoals smartphones en laptops, heeft grote impact op het milieu. Er ontstaat gevaarlijk afval en ook komen er broeikasgassen vrij bij de productie. Veel mobiele apparaten bevatten schaarse delfstoffen, zoals tin, kobalt en goud. Van alle kobalt dat gedolven wordt, gaat 40 procent naar de productie van oplaadbare batterijen in elektronica. Niet alleen worden deze grondstoffen hierdoor uitgeput, maar ook worden deze doorgaans onder zeer slechte werkomstandigheden uit de mijnen gehaald. Hiervoor worden giftige stoffen gebruikt, die op hun beurt weer invloed hebben op de landbouw en de kwaliteit van het drinkwater rondom mijnbouwgebieden. Ten slotte worden de stoffen over het algemeen gewonnen in conflictgebieden.

Circulaire economie
Door jouw afgedankte elektronica niet zomaar bij het restafval te gooien, draag je bij aan een beter milieu. Misschien kunnen jouw apparaten een tweede leven krijgen, of kunnen de delfstoffen die gebruikt zijn weer hergebruikt worden. Zo draag je bij aan de circulaire economie, want de gebruikte onderdelen vormen de basis voor nieuwe smartphones, tablets of laptops. Vraag je ook af of jouw apparaat wel echt aan vervanging toe is, of dat je deze bijvoorbeeld kunt laten repareren. Het zal je verbazen hoe jouw oude iPhone weer als nieuw kan functioneren door een versleten batterij te laten vervangen. Ook mooi meegenomen: je spaart niet alleen het milieu, maar bespaart ook een hoop geld. Hierdoor is de duurzame optie, net als de aanschaf van zonnepanelen, ook de beste optie voor je portemonnee.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met pricewise.nl