Nog niet zo heel lang geleden zag je ze in ieder huis coax-aansluitpunten, vooral voor het ontvangen van internet- en televisiesignaal. Wanneer je echter nu een nieuwbouwwoning koopt, ontbreken coaxpunten vaak. Natuurlijk kun je deze tijdens of na de bouw zelf plaatsen, maar heeft dat nog wel zin?
Coax staat voor coaxiaal en een coaxiale kabels ofwel coaxkabel is een kabel met twee geleiders die beide hetzelfde middelpunt hebben. Dit middelpunt wordt ook wel as (of in het Engels axis) genoemd, waar de term coaxiaal vandaan komt. Allebei de geleiders gebruiken dezelfde as.
We gaan niet verder niet in op hoe een coaxkabel exact werkt, maar de kabels zijn gemaakt om signalen met een hoge frequentie te kunnen verzenden, mits het een kwalitatief goede kabel betreft natuurlijk. Voorbeelden hiervan zijn dus televisie en radio.
Coax vervangen door digitale tv-ontvangers
De coaxkabel raakt echter steeds meer in de vergetelheid, tot op een punt waarbij het eigenlijk niet meer een factor is bij tv en internet vergelijken. Hoewel bij onder andere Ziggo, Caiway en DeltaTV nog wel televisie wordt gekeken via de kabel, hebben vrijwel alle providers deze kabel ingeruild voor de digitale tv-ontvanger die enkel stroom en een UTP-kabel nodig heeft. Dit is niet alleen gemakkelijker, maar je hebt hierdoor ook de mogelijkheid om een hogere beeldkwaliteit te ontvangen dan bij de, toch wel ouderwets rakende, coaxkabel. Bovendien is het met steeds meer ontvangers mogelijk draadloos tv te kijken. Zo kun je genieten van je favoriete serie, terwijl in je in de tuin of in bad zit bijvoorbeeld.
Heb je coax nog nodig in een nieuwbouwwoning?
In bestaande huizen wordt er vaak nog gebruikgemaakt van coax, omdat deze aansluiting simpelweg bijna altijd beschikbaar is. Dat is dan ook een reden dat enkele providers hier nog gebruik van maken. Maar is coax nog nodig in een nieuwbouwwoning? Het antwoord hierop is nog niet zo eenduidig als het lijkt. In principe heb je deze aansluitingen niet per se meer nodig. Zeker wanneer je gebruikmaakt van inernet via glasvezel internet, wat steeds meer mensen doen, heb je de coaxkabel in principe niet meer nodig.
Sommige providers maken echter gebruik van een zogenaamd hybride-netwerk, waarbij het signaal via glasvezel binnenkomt, maar het signaal in huis vervolgens in huis via de coaxkabel verloopt. In sommige gemeenten is zo’n hybride-netwerk zelfs verplicht, waardoor je hier een minder ruimte keuze hebt in providers. Dat hoeft niet per se een probleem te zijn voor je snelheid en beeldkwaliteit: Ziggo bijvoorbeeld zegt hier downloadsnelheden tot 1 Gbps mee te kunnen halen. Dan moet je echter wel enigszins nieuwe coaxkabels hebben en geen kabels die al minimaal vijf tot tien jaar oud zijn. Het is wel belangrijk dat je dit even checkt voordat coax ontbreekt waar je dit wél nodig hebt, al mag je ervan uitgaan dat de uitvoerder van de bouw daar wel van op de hoogte is.
Keuze later maken?
Hoewel de coaxpunten niet per se meer nodig zijn als je gemeente het niet verplicht, kan het wel zo zijn dat je dit zelf graag wilt natuurlijk, bijvoorbeeld als je per se gebruik wilt maken van tv via Ziggo. Wil je die keuze later maken? Dan is het verstandig om op plekken waar je verwacht een televisie neer te gaan zetten loze leidingen te laten plaatsen. Na opleveringen kun je dan altijd zelf nog kiezen of je hier bijvoorbeeld een coaxpunt, UTP-punt of wandcontactdoos van maakt. De meerwerkkosten van het aanleggen van coaxpunten wegen echter doorgaans niet op tegen de (financiële) voordelen van een andere provider.
Ook als je bewust voor televisie via de satelliet kiest, kan het nuttig zijn om coaxkabels aan te laten leggen. Dat zien we echter steeds minder vaak, omdat ook internationale zenders vaak inbegrepen zijn bij de huidige tv-pakketten, die vaak uit honderden zenders bestaan.