Uit meldingen bij de Fraudehelpdesk blijkt dat slachtoffers van datingfraude gemiddeld € 17.000,- per persoon verliezen. Dat bedrag is twee keer zo hoog als in 2019. Daarom start vanaf 7 december een voorlichtingscampagne: Verliefd op de persoon, of op het profiel? Lees hier het advies om datingfraude te voorkomen.
Bij datingfraude neemt een oplichter de identiteit van een ‘ideale partner’ aan om nietsvermoedende online daters op te lichten. Vroeg of laat heeft deze nieuwe datingpartner geld nodig. Geld dat het slachtoffer nooit meer terugziet.
De impact op datingfraudeslachtoffers is groot. Zij raken niet alleen veel geld kwijt, maar verliezen ook een (online) partner, iemand in wie zij lange tijd dachten een soulmate gevonden te hebben. Vanuit de directe omgeving stuiten de slachtoffers vaak op onbegrip. De wanhoop en schaamte zijn dan ook groot. Hoe heb ik dit kunnen laten gebeuren?
Datingfraudeurs zijn uiterst bedreven en manipuleren dagelijks wereldwijd zeer geraffineerd hun slachtoffers. Een van de tactieken is de datingpartner te isoleren van zijn of haar omgeving, om hem/haar makkelijker te kunnen beïnvloeden. Jaarlijks ontvangen wij honderden meldingen van mensen die op deze manier slachtoffer zijn geworden.
In het campagnefilmpje dat online staat, vertellen twee slachtoffers, Henk en Sylvia, hoe gewiekst hun online datingpartners te werk gingen. Zowel Sylvia als Henk werden voor tienduizenden euro’s opgelicht en liepen daarnaast forse emotionele schade op.
Advies
- Mogelijk lees je dit artikel omdat er sprake is van enig wantrouwen. Een vervelend gevoel dat blijft sluimeren. Als dat het geval is, bel dan met een van de medewerkers van Fraudehelpdesk via 088 – 786 73 72. Deze medewerkers zijn gespecialiseerd en kunnen je helpen de situatie te beoordelen. Samen met jou kunnen ze kijken welke stappen eventueel nodig zijn;
- Maak nooit geld over aan personen die je niet persoonlijk hebt ontmoet;
- Controleer profielfoto’s en toegezonden foto’s via bijvoorbeeld Google Images of Yandex: komen dezelfde foto’s ook ergens anders voor?
- Praat met vrienden en familie over je datingpartner.
Soms zien naasten dat iemand in hun omgeving slachtoffer wordt, maar weten ze niet hoe te handelen. Slachtofferhulp Nederland helpt je op weg met een online wegwijzer.
Deze campagne vloeit voort uit een samenwerking tussen het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Politie, Slachtofferhulp Nederland en de Fraudehelpdesk. Om de campagne te verspreiden onder online daters, werd ook de samenwerking gezocht met Match Group, bekend van onder meer de datingsites Lexa en Tinder. Match Group zorgt via verschillende datingplatforms voor zichtbaarheid van de campagne.
Zelf slachtoffer geworden of meer informatie? Kijk op https://www.fraudehelpdesk.nl/dating