Onze digitale samenleving vraagt om een goede internetverbinding, zeker met het nieuwe werken dat voornamelijk thuis plaatsvindt. Wat zijn de mogelijkheden en waar heb jij zelf het meeste aan?
In onze nieuwe digitale samenleving kijken we anders naar prioriteiten. Verbonden zijn is het woord van 2020 en waarschijnlijk ook van 2021. Maar verbonden of connectie kent vele vormen, zoals via de chat of een Zoom-meeting. Maar gewoon bellen of samen tegelijk een film op Disney+ kijken is ook connectie en verbondenheid. Het is Alles in een. Maar hoe doe je dat op de beste manier, wat zijn de mogelijkheden en waar heb jij zelf het meeste aan?
Samen door technologie
Het nieuwe werken, dat voornamelijk thuis plaatsvindt, is een groot onderdeel van onze nieuwe digitale samenleving. Samen heeft een andere lading gekregen. Het vraagt daarom ook om ondersteuning vanuit de hoek van technologie. Want digitaal samenzijn kan alleen maar als we er de juiste middelen voor hebben. Denk hierbij aan smartphones, desktopcomputers, laptops, webcams, vaste telefoons en een hoop andere smart devices. Hierdoor kunnen we elkaar zien, horen en er zijn tegenwoordig mogelijkheden om zelfs elkaar te voelen. De technologie staat niet stil. We moeten alleen niet vergeten dat al deze hardware slechts 1 gedeelte is van de oplossing. De oplossing of de nieuwe manier van communiceren vraagt niet alleen om hardware. Er moet ook een verbinding tot stand komen. Daar heb je een mobiel abonnement voor nodig, een internetabonnement of juist een abonnement op je favoriete streamingdienst. Uiteraard is er ook een stukje software dat zijn werk moet doen. Maar veel mensen vergeten hoe belangrijk dat stukje abonnement is. Bij telefoons is dat belminuten. Bij internet is dat Mbit/s, met name de snelheid die daaraan verbonden is.
De vraag om snelheid
Waarschijnlijk heb je gehoord van Vraag en Aanbod, vooral in combinatie met Economie. Maar het geeft ook de mogelijkheid om uit te beelden waarom meer snelheid voor je internetverbinding juist nu belangrijk is. Stel je voor dat je iedere dag op de fiets naar je werk gaat. Prima te doen, want jij zit alleen op de fiets. Maar de volgende dag gaat je collega mee op de fiets, die springt achterop. Dan gaat het fietsen al wat zwaarder. En doe je er ook iets langer over om op je werk te komen. De dag daarop gaat er nog een collega mee op de fiets, die springt op je stuur. Dan wordt het fietsen niet alleen zwaarder, maar ook nog eens moeilijker. Er is dus vraag naar meer zitplekken en ook meer trapkracht of vermogen. Een upgrade naar een auto zou dus geen slecht idee zijn. Denk nu eens aan je abonnement thuis. Vermoedelijke heb je een alles in een abonnement, waar tv en internet en bellen in zit. Voordat we naar de digitale samenleving gingen, was het waarschijnlijk prima. Vergelijk het met 1 persoon op de fiets, maar nu moeten er 4 mensen op die fiets. Dus voldoet jouw internetsnelheid nog wel? Of is het tijd dat je de boel een upgrade geeft? Naar niveau auto?
Waar doe je goed aan?
Er zijn duidelijke overzichten, waarin staat uitgelegd wat je met de aangeboden snelheid kan doen. Zeker in gezinnen, waar meerdere mensen tegelijk gebruikmaken van het internet is die extra snelheid een verademing. Terwijl de een Zoom-meeting heeft, kan de ander zonder probleem op Netflix een 4K film kijken.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met T-mobile