Opslagmedia zijn er in allerlei soorten en maten, zoals usb-sticks, ssd's, NAS'sen of cloud-opslagdiensten. Nieuw is de Cubbit Cell, lees in deze preview of dit een nieuw gadget is of begin van een wereldwijde gedistribueerde cloud-opslag zonder centraal datacentrum.
Door Arnold van Overeem
Regelmatig duiken berichten op van opslagmedia die naar verluid sneller, beter en handiger zijn dan wat tot dusver op de markt was. Meestal gaat het om usb-sticks, al dan niet met software om foto’s te importeren, of met cryptografische functies, of om externe HDD’s of SSD’s die sneller, goedkoper of compacter zijn dan hun voorgangers. Al deze gadgets hebben gemeen dat ze maar op één pc, laptop, tablet of smartphone tegelijk zijn te gebruiken. En veelal is de uitwisselbaarheid van data beperkt tot apparaten van ongeveer hetzelfde type, of althans met dezelfde software-ondersteuning. Als je dat niet wilt, d.w.z. met meerdere apparaten/gebruikers tegelijk dezelfde data kunnen benaderen, had je tot nu toe twee keuzemogelijkheden: een cloud-opslagdienst of een NAS.
Cloud-opslagdienst: voor- en nadeel
Een cloud-opslagdienst is bijvoorbeeld Google Drive, iCloud Drive van Apple of Microsoft OneDrive of een vergelijkbare dienst van onafhankelijke aanbieders zoals Amazon, Hidrive (Strato) of Dropbox. Cloud-opslagdiensten hebben gratis abonnementen met een beperkte opslagcapaciteit of je betaalt een bedrag per maand dat al gauw oploopt wanneer je meerdere terabytes aan opslagcapaciteit wenst. Het voordeel van een cloud-opslagdienst is dat de back-up meestal goed geregeld is. Het nadeel is dat je gegevens in een datacentrum worden bewaard, die misschien onder andere wetgeving valt, waardoor je altijd het risico loopt dat anderen toegang kunnen krijgen tot je data, of dat je er zelf plotseling niet meer bij kunt. Dat laatste overkwam gebruikers van OneDrive die familiefoto’s van hun kinderen in bad hadden opgeslagen in hun eigen cloud-ruimte en Microsoft vervolgens hun account blokkeerde, wegens verdenking van kinderporno, waardoor ze ook niet meer op hun computer konden.
NAS
Een NAS is een eigen apparaat dat behalve de eenmalige uitgave voor de aanschaf een bijna onbeperkte opslagcapaciteit biedt, betrouwbaarheid door redundantie via RAID, maar wel afhankelijk is van een plek in huis en een beetje continu stroomverbruik. En back-ups moet je zelf regelen. En als je er op afstand bij wilt, moet je kennis hebben om een eigen VPN in te richten. Enkele bekende merken zijn QNAP, Synologie, Asustor of Drobo, of je kunt je router met een usb-aangesloten harddisk uitrusten.
Cubbit Cell
Een aantal studenten aan de Universiteit van Bologna dachten dat ze iets beters konden verzinnen en zijn met investeringen van een aantal grote partijen, waaronder de Europese Commissie, Barclays Bank en de Italiaanse telecomprovider TIM begonnen aan iets nieuws. Dit doopten ze The Swarm en de analogie met een zwerm bijen is helemaal doorgedacht. Deelname aan de Zwerm houdt in dat je een zeshoekig doosje koopt, Cubbit Cell genaamd, met daarin een harde schijf en een gesloten op Linux gebaseerd stukje software.
Je verbindt het kastje met een patchkabeltje aan je router, creeert op je pc of Mac een account bij Cubbit en je claimt je kastje bij je account (via het locale IP-adres). Vervolgens beschik jes over een cloud-opslag van 500 GB of meer. Behalve de eenmalige aanschaf zijn er geen kosten aan verbonden en is er geen kennis vereist. De data die wilt opslaan in de Zwerm, worden redundant via peer-to-peer protocollen verdeeld over 24 andere Cubbits verspreid over de wereld, zodanig dat uit elke 16 van deze 24 de data weer geassembleerd kunnen worden. En wanneer een of meer van de 24 Cubbits verloren gaan, zorgt het systeem zelf voor aanvulling tot 24 met andere Cubbits elders op de wereld. Jouw Cubbit wordt dus ook gebruikt door een onbekend aantal andere Cubbit-gebruikers.
Review
In de komende weken/maanden ga ik de Cubbit uitgebreid aan de tand voelen en laat ik via een review weten of dit zomaar een nieuw gadget is, of het begin van een wereldwijde gedistribueerde cloud-opslag zonder centraal datacentrum. Meer info: https://www.cubbit.io
Pluspunten
✔ Volledige eigen controle over je opgeslagen data
✔ Geen maandelijkse kosten
✔ Grote opslagcapaciteit (4 TB per account)
Minpunten
- voorlopig een belofte waarvan de waarde nog moet blijken
- ondersteuning van Android- en iPhone (mobiele) apparaten nog in de pijplijn
- in de opstartfase zijn nog niet alle beloofde features beschikbaar (kip-of-eikwestie)