Microsoft werkt hard om Windows 11 te verbeteren. Zo moet de nieuwste update voor Windows 11 een aantal weergave- en audioproblemen verhelpen. Bovendien keert het blauwe scherm (BSOD) bij een foutmelding terug.
Niels Brouwer en Rob Coenraads
Sinds 5 oktober rolt Microsoft Windows 11 uit, waarbij de verwachting is dat pas in de zomer van 2022 iedereen de update aangeboden heeft gekregen. Zoals gebruikelijk bij veel nieuwe softwareversies zijn er altijd nog een aantal kinderziektes die er uit moeten. HCC adviseert dan ook om Windows 11 nog niet meteen te installeren, maar nog even te wachten. Dat adviseren wij ook bij de Windows livestream die HCC volgende week woensdag 24 november organiseert om 20.30. Meer info over Windows 11 lees je ook in één van de vele artikelen die we al hebben gepubliceerd op deze site, zoals dit artikel over Windows 11 over alles wat je moet weten over dit nieuwste besturingssysteem.
Updates Windows 11
Vanaf begin oktober heeft Microsoft sinds de release van Windows 11 al verschillende updates voor haar nieuwste Windows-versie uitgebracht. Dat was niet altijd een verbetering, gezien de problemen die ontstonden bij de prestaties van de Ryzen-processors van AMD.
Er komt nu een nieuwe patch (soort pleister) uit die problemen onder andere op het gebied van audio en weergave moeten verhelpen, zoals weergavefouten van de interface en problemen met printers, 32bit apps en met bluetooth-audio. Daarnaast is er ook het probleem verholpen waarbij apparaten met bepaalde processors niet meer reageerden wanneer ze uit de slaapstand werden gehaald. Microsoft heeft een waslijst aan verbeteringen geplaatst die je kunt lezen op dit Windows-blog De officiele naam van deze patch is Build 22000.346 (KB5007262).
Deelnemers aan de bèta- en insiderprogramma’s hebben de patch al gekregen, de verwachting is dat de komende tijd deze beschikbaar komt voor 'gewone' gebruikers van Windows 11. Dat kan enkele dagen tot weken duren overigens.
Blauw scherm (BSOD) keert terug
Wat ook beschikbaar komt maar wat je liever niet hebt, is de blauwe kleur bij een Windows-crash. Veel Windows-gebruikers kennen helaas het beruchte blauwe scherm waarop een foutmelding staat als je Windows-systeem crasht. Microsoft veranderde die kleur van blauw bij Windows 10 in zwart bij Windows 11, maar keert daarvan terug. Oftewel de zogeheten Blue Screen of Death (BSOD) is terug.