Je wilt vlot een professionele website opzetten, maar hebt geen ervaring met programmeren. Waar begin je dan? Webhoster STRATO heeft acht tips opgesteld voor de beste aanpak.
Er bestaan tegenwoordig tal van online tools waarmee je eenvoudig je eigen website kunt maken. Met deze websitemakers zet je ook zonder programmeerkennis je eigen online project op. Hostingprovider STRATO laat zien hoe je in acht stappen een succesvolle website bouwt.
Deze acht stappen helpen je op weg:
1. Bezinnen, dan pas beginnen: doel van je website
Voordat je aan de slag gaat, moet je een paar basiszaken overwegen. Te beginnen bij de inhoud: wat is het doel van je site? Wie wil je bereiken? Wat voor uitstraling moet je site hebben? Heb je helderheid over deze elementaire vragen, dan wordt de uitwerking van je plannen al een stuk eenvoudiger.
2. De website: de hoofdlijnen vastleggen
Denk ook alvast na over de structuur van je site: welke hoofd- en subpagina's zijn vereist? Je hoeft je nog niet definitief vast te leggen. Deze structuur helpt je later om het overzicht te bewaren. Minstens zo belangrijk: welke functies heeft je website nodig? Wil je bijvoorbeeld een reserveringsformulier, online agenda of fotogalerij? Wellicht wil je ook een webshop of een blog in je site integreren.
3. De start: het juiste pakket kiezen
Al deze specifieke eisen bepalen in belangrijke mate de keuze van het uiteindelijke pakket. Check aan de hand van je wensenlijstje of alle functies die je voor je website nodig hebt ook door de websitemaker worden ondersteund.
Er zijn echter nog een paar zaken om rekening mee te houden. Te beginnen met de domeinnaam. Kies een krachtige naam die de lading van je website dekt en goed blijft hangen. In sommige gevallen - bij STRATO bijvoorbeeld - is het domein van jouw keuze in de prijs van je websitemaker inbegrepen. Kijk ook of het SSL-certificaat inclusief is. Dit certificaat bevestigt namelijk de veiligheid van de site voor bezoekers; een belangrijke factor voor betrouwbaarheid op internet. Daarnaast is het handig om te weten of het hostingpakket bij je websitemaker mailfuncties bevat. Zo kun je namelijk vanaf je persoonlijke mailadres (bijvoorbeeld info@jouwdomein.nl of voornaam.achternaam@jouwdomein.nl) berichten versturen. Zo'n e-mailadres ziet er veel serieuzer uit dan het gemiddelde Gmail-adres.
4. Design en lay-out: individualiteit
Het modulaire principe van een websitemaker sluit individualiteit niet uit, integendeel. De meeste sitebuilders hebben namelijk een design-pagina met uiteenlopende thema’s voor verschillende soorten sites en branches. Deze sjablonen bevatten een basisdesign waar je een eigen draai aan kunt geven. Bij de vormgeving van je website hoort de leesbaarheid van teksten voorop te staan. Bovendien zijn een helder menu en ruimte voor afbeeldingen essentieel. Zorg ervoor dat alle pagina's dezelfde 'huisstij' hebben. Dit straalt professionaliteit uit en vergroot de herkenbaarheid.
5. Teksten: helder en op maat gesneden
Teksten zijn een centraal onderdeel van elke website. Om ervoor te zorgen dat de bezoekers zich ook aangesproken voelen, pas je de tekstinhoud van de website aan je doelgroep aan. In de meeste gevallen is eenvoudige en begrijpelijke taal de beste keuze. Wees voorzichtig: tekstpagina’s zonder afbeeldingen zijn niet bijzonder aantrekkelijk. Extreem belangrijke tekstpagina's zijn trouwens je contactpagina en het privacybeleid.
6. Illustraties, foto's, grafieken: de kers op de taart
Vrijwel geen enkele website is compleet zonder afbeeldingen. Ze maken niet alleen de tekst prettiger om te lezen, maar vertellen je bezoekers ook waar je site om draait. Houd bij het kiezen van illustraties rekening met de vormgeving van jouw website. Ook is het belangrijk dat je over de juiste rechten beschikt voor de foto’s die je op je website toont. Naast eigen afbeeldingen kun je daarbij ook terugvallen op licentievrije foto's en afbeeldingen. In sommige websitemakers worden deze standaard meegeleverd, wat erg handig kan zijn.
7. Zoekmachines en SEO: helemaal bovenaan met de juiste termen
De concurrentie op internet is groot. Maar er zijn verschillende manieren om je eigen website hoger in zoekmachines te laten verschijnen. Het toverwoord is SEO (Search Engine Optimization). De algoritmen van zoekmachines beoordelen websites voor bepaalde zoektermen beter als de teksten op de pagina over dit onderwerp zo sterk mogelijk zijn. De zoekmachine vindt teksten goed die een zo volledig mogelijk antwoord geven op de vragen van de lezers. Een andere factor is de leesbaarheid. Deze kun je verbeteren door tussenkopjes, alinea's en opsommingen met bulletpoints in je teksten op te nemen. Daarnaast zijn er nog tal van andere factoren die de vindbaarheid van je website beïnvloeden. Sommige websitemakers bieden tools die je helpen jouw website te optimaliseren voor zoekmachines.
8. Marketing en social media vergroten het bereik
Afgezien van SEO om het organische bereik van je website op te bouwen, kun je natuurlijk nog andere benaderingen toepassen. Zo kun je online advertenties plaatsen, bijvoorbeeld met Google Ads. Veel aanbieders delen hun content bovendien via Instagram, Twitter, Facebook of andere kanalen.
Tot zover de theorie, tijd om aan de slag te gaan! Bijvoorbeeld met STRATO Sitebuilder. Hiermee kun je zonder voorkennis een professionele website maken. Dankzij meer dan 140 design-templates kun je je website individueel vormgeven, ook onderweg vanaf je smartphone. Alle designs zijn bovendien 100 procent responsief, passen zich dus perfect aan verschillende apparaten aan. Domeinnaam, SSL-certificaat en mailfuncties zijn inbegrepen.
Een website maken bij STRATO is erg voordelig. Het eerste jaar betaal je namelijk slechts € 1 per maand. Start vandaag nog!