De versnellingen van de digitale veranderingen brengt uitdagingen mee op het gebied van data-opslag. Lees hieronder de vijf belangrijkste voorspellingen voor 2022.
Volgens Davide Villa, Sales Director EMEA bij Western Digital, vinden deze versnellingen plaats mede dankzij de pandemie. Hij heeft vijf belangrijke voorspellingen gemaakt voor 2022:
1. Toename archiefdata en noodzaak voor beleid
Archiefdata zullen worden opgeslagen in goedkopere en weinig gebruikte lagen die informatie bewaren totdat deze nodig is zijn, denk aan een storing of cyberaanval. ‘Koude’ of statische opslag is het uitgangspunt voor data die moeten worden beschermd, maar niet per se in een milliseconde geopend hoeven te worden. De hoeveelheid opslagruimte in datacenters zal verder toenemen vanwege ondernemingen die op diverse locaties meerdere keren back-ups gaan maken. Hierdoor zal er goed gekeken moeten worden naar de manier waarop deze ondernemingen hun gegevens archiveren. De gegevens die niet actief nodig zijn, kunnen tegen lagere kosten worden opgeslagen.
Een voorspelling is dat de meeste archiefdata zullen worden opgeslagen op tape of harde schijven (HDD’s). Naast dat tape-opslag goedkoper is dan HDD’s, heeft het ook een hogere latentie voor gegevenstoegang, waardoor het enkel een optie is voor zeer koude opslag. HDD-technologieën ontwikkelen naar next-gen platforms om zowel de totale eigendomskosten (TCO) als de toegankelijkheid van actieve archiefoplossingen te verbeteren. Deze omvatten hogere oppervlaktedichtheden, mechanische innovaties en materiaalinnovaties.
2. De opkomst van de groene datacenter
Datacenters kunnen de grootste energieverbruiker van een land zijn en dit draagt bij aan een verhoogde CO2-uitstoot. Dankzij doelstellingen voor energiebesparing zullen we in 2022 een toename zien van organisaties die werken aan het verduurzamen van hun datacenters. Deze organisaties zullen zich dan ook focussen op het investeren van tijd en geld om bestaande datacentra efficiënter te maken, in plaats van het bouwen van nieuwe centra. Er komt meer belangstelling voor minder schrijven met een hoger capaciteit. Dat is energiezuiniger dan meerdere schijven met een lage capaciteit. Bovendien verhoogt het de opslagdichtheid per rack en kan het aantal racks dat nodig is om de vereiste capaciteit te bereiken verminderen, waardoor het algehele stroomverbruik en de TCO verder worden verlaagd. JBOD-oplossingen kunnen worden gebruikt om het stroomverbruik te verminderen. Dankzij de mogelijkheid om schijven te isoleren van trillingen en de luchtstroom te kanaliseren om optimale temperaturen te behouden, kan elke schijf intelligent maximaal presteren.
De voorspelling voor 2022 is dat bedrijven ook steeds meer prioriteit zullen geven aan datacenters die gebruikmaken van luchtkoeling of hernieuwbare energie.
3. Data-eigenaarschap zorgt voor opslagrevolutie
De versnelling van de digitale transformatie brengt nieuwe zorgen over de eigenaarschap van data met zich mee. Het behouden van de regionale controle over de data die door digitale technologieën worden gegenereerd, wordt een kritieke prioriteit voor organisaties. Data moeten conform de voorschriften worden opgeslagen en beschermd. Voor in de EU gevestigde bedrijven betekent dit dat gegevens binnen de grenzen van de Unie moeten blijven.
De voorspelling voor in 2022 is dat organisaties een ‘opslagrevolutie’ zullen ondergaan om te voldoen aan de eisen op het gebied van gegevensbescherming. Denk aan bijvoorbeeld online opslag van medische informatie. Hiervoor moeten er grootse investeringen worden gedaan in opslagoplossingen met hoge capaciteit en lage vertraging.
4. Gaming verschuift naar de cloud
In 2021 was er oplopende verschuiving van gaming naar de cloud. Streamingdiensten speelden hierin een belangrijke rol. Neem de streaming Netflix die de markt betrad voor cloudgaming middels Netflix Games voor mobiele apparaten. Het datacenter speelt hierin een belangrijke rol, zowel wat betreft het mogelijk maken van online gaming als het opslaan van de livestream gameplay. Door de verschuiving naar cloudgaming moeten bedrijven zoals Xbox en Netflix hun datacenters virtualiseren om winstgevend te blijven.
De voorspeling voor 2022 is dat non-fungible tokens (NFT’s) een opkomst maken binnen gaming. EA heeft zelfs verklaard dat NFT’s deel uitmaken van de toekomst van de game-industrie. Deze tokens zijn unieke data-eenheden die zijn opgeslagen op blockchains, die bewijzen dat producten echt zijn en gamers in staat stellen om gepersonaliseerde downloadbare content te commercialiseren, van wapens en cheatcodes tot packs. Nu bedrijven en individuen steeds meer het potentieel van NFT’s onderzoeken, moeten ook daarvoor opslagvereisten worden overwogen.
5. Geclusterde opslag voor zelfrijdende voertuigen
Autonome auto's gaan fungeren als kleine datacenters. Zelfrijdende voertuigen maken nu nog gebruik van een gedistribueerde opslagarchitectuur, maar in de toekomst zullen ze standaard vertrouwen op geclusterde opslag. Deze clusters of zones communiceren met een centrale hub, waar gegevensverwerking plaatsvindt. De applicatiesoftware brengt bijvoorbeeld gegevens uit interne kaarten samen met de nieuwste verkeersinformatie. De interne IoT-sensorapparaten van het voertuig dragen ook bij om een volledig beeld te schetsen van de algehele verkeerssituatie. Deze zone-gebaseerde opslag vertrouwt op centrale reken- en opslagoplossingen in plaats van gedistribueerde oplossingen. Naast minder bekabeling, ECU's en kleine opslagapparaten, verlaagt deze architectuur ook het gewicht van de auto en dus de bijbehorende kosten. Nieuwe architecturen worden ook gevoed door duurzaamheidsoverwegingen: het verminderde gewicht van de auto betekent minder CO2-uitstoot.