Je domeinnaam is jouw persoonlijke adres op het wereldwijde web en dus heel belangrijk. Daarom geven we je 7 tips bij het kiezen van een goede domeinnaam.

Denk je er over na om een nieuwe domeinnaam te registreren? Dan wil je net als bij de keuze van een echte naam, bijvoorbeeld bij een geboorte, hier liever niets aan het toeval overlaten. Wij denken met je mee - met deze 7 tips:

01. Kort en krachtig
Waarom lang als het ook kort kan? Korte domeinnamen zijn makkelijker te onthouden en te spellen. Bovendien vertaalt zich elke extra letter in een extra vingerbeweging bij het intypen - zeker op een klein scherm is dat onnodig lastig. Houd het daarom kort: kies een kernwoord of een korte zin.

02. Uniek en herkenbaar
In het ideale geval is je domeinnaam zo uniek en herkenbaar als je eigen handtekening. Wat is het doel van je website, welk product of dienst lever je? Hier is het zinvol om zo specifiek mogelijk te worden en daarbij je doelgroep in gedachten te houden. Bied je bijvoorbeeld een dienst aan kan een combinatie van naam en dienstverlening zoals tim-feestfotograaf.nl en bergsma-belastingadvies.nl goed werken.

03. Vrij van verwarring
Stel je voor dat je je nieuwe domeinnaam telefonisch moet doorgeven of introduceert in een podcast. Elke vorm van onduidelijkheid kost je potentiële bezoekers. Vermijd daarom verwarring en gebruik geen cijfers of afkortingen. Een domein als 0procentrente.nl vereist bijvoorbeeld onvermijdelijk de toelichting dat “nul” als cijfer wordt uitgeschreven. Afkortingen als kfwx.nl blijven niet hangen en moeten waarschijnlijk letter voor letter worden gespeld.

04. Alleen koppeltekens voor de leesbaarheid
Een koppelteken in een domeinnaam moet de leesbaarheid vergroten. In een geval als katja-accesoires.nl vs katjaaccesoires.nl heeft een koppelteken meerwaarde. Maar dat is niet altijd zo. Als een domeinnaam zonder koppelteken al bezet is, kun je verleid zijn om de variant met koppelteken te nemen - bijvoorbeeld werkplaatsvinden.nl vs werkplaats-vinden.nl. Hier is de variant zonder streepje echter niet alleen korter en eenvoudiger, maar ook optisch aantrekkelijker. In de meeste gevallen kun je beter niet voor de ‘tweede keus’ gaan, maar een andere naam bedenken.

Onze extra tip: registreer je een nieuw domein en zowel de versies met als zonder koppelteken zijn nog vrij? Registreer ze meteen allebei! Zo voorkom je dat iemand anders met jouw naam aan de haal gaat.

05. Zoekmachinevriendelijk
Heb je al een unieke en herkenbare domeinnaam in gedachten, ga dan ook nog even na hoe het domein aansluit bij het zoekgedrag van je doelgroep. Als het even kan, bevat je domein de belangrijkste zoekterm voor je website. Zo geef je zoekmachines een krachtige hint over de inhoud van je site en scoor je hoger op deze term en aanverwante trefwoorden. Zo’n domeinnaam levert in de regel dan ook meer bezoekers op.

06. Geen bestaande merknamen
Het kan soms verleidelijk zijn om in je domeinnaam aan een bekend merk te refereren. Om juridische problemen te vermijden, kun je dit beter niet doen. Ook als je niet weet of een merknaam al in gebruik is, kun je hier beter het zekere voor het onzekere nemen en dit in de relevante handelsregisters nakijken. Dat bespaart je dure claims.

07. Kies de juiste extensie
Je kunt het eigenlijk niet zinvol over het kiezen van een domeinnaam hebben zonder ook op domeinextensies in te gaan. Vaak gaat het hier om de geografische dimensie van je ambities. Opereer je bijvoorbeeld binnen Nederland, is een .nl-domein waarschijnlijk je eerste keus. Richt je je tot een internationale of Europese doelgroep, komen ook een .com- of .eu-domein in aanmerking.

Toch zijn er nog veel meer opties zoals .amsterdam, .shop, .blog, .online, .biz, .tech enz. Hier speelt dus niet alleen de locatie een rol, maar ook het soort website. Bovendien is bij deze nieuwere extensies de kans kleiner dat jouw favoriete domeinnaam al in gebruik is. Wel kan de prijs van verschillende extensies sterk verschillen.

Controleer of je domein nog beschikbaar is
Uiteindelijk wil je natuurlijk weten of je favoriete domein nog vrij is. Daarvoor hoef je alleen de domeinnaam in de domeinchecker in te voeren. Zo kom je er snel achter of je domein en de beoogde extensie nog vrij zijn en welke kosten je moet incalculeren. Bij STRATO kost een .nl-domein in het eerste jaar bijvoorbeeld € 0,60 en daarna € 4,80 per jaar. Hier kun je checken of je domein nog vrij is.

 

domeinnaam nl 01