Voor zakelijk gebruik kun je niet om een e-mailadres met een eigen domeinnaam heen. In plaats van pakweg @ziggo.nl, @gmail.com of @outlook.com eindigt je e-mailadres daarmee op de naam van jouw bedrijf, stichting of vereniging. Voor persoonlijk gebruik kun je ook je eigen naam nemen! Wek daarmee het vertrouwen van iedere (toekomstige) contactpersoon.
Een e-mailadres bij een webmailaanbieder als Outlook.com en Gmail.com voldoet voor privédoeleinden prima. Familie en vrienden weten je zelfs op een exotisch e-mailadres met een combinatie van (bij)namen, getallen en vreemde tekens waarschijnlijk wel te vinden. Bij professioneel gebruik kom je daar niet mee weg. Een e-mailadres als jan@jansen.nl staat veel netter. Bovendien kunnen contactpersonen het gemakkelijker onthouden. Creëer daarom nú een eigen maildomein. Bij de bekende hostingprovider STRATO kost dat nauwelijks moeite. We nemen je op sleeptouw.
Mailpakket bestellen
Een domeinnaam en serverruimte. Meer heb je voor het aanmaken van een e-mailadres met een eigen maildomein niet nodig. Dat klinkt eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. Er komen namelijk allerlei zaken bij kijken, zoals een strenge beveiliging, een spamfilter en het beheer van meerdere postvakken. De maildienst van hostingprovider STRATO neemt alle zorgen uit handen. De tarieven zijn bovendien laag. Zo kost het Mail Plus-pakket het eerste jaar slechts één euro per maand. Beheer voor dit luttele bedrag 25 postvakken met een maximale capaciteit van 5 GB per inbox. Na het eerste jaar betalen gebruikers voor het Mail Plus-pakket drie euro per maand. Bestel met enkele muisklikken een goedkoop mailpakket op www.strato.nl/mail. (tekst gaat verder onder de afbeelding)
Aanbieding
Neem het STRATO Mail Plus-pakket inclusief 25 postvakken en een eigen domeinnaam, en betaal het eerste jaar slechts € 1,- per maand. Kijk op strato.nl/mail
Voeg met een STRATO Mail Plus-pakket maximaal 25 eigen e-mailadressen toe
Domeinnaam kiezen
Je kiest tijdens het bestelproces eerst een geschikte domeinnaam. Die keuze is belangrijk, want dit gedeelte van het e-mailadres staat tenslotte vast. Wens je een e-mailadres met je voor- en achternaam, bijvoorbeeld jan@jansen.nl? Controleer dan in dit voorbeeld of www.jansen.nl nog vrij is. De website van STRATO geeft meteen uitsluitsel. De extensies .nl en .com zijn al bij de prijs inbegrepen. Goed om te weten is dat je uit ruim 350 alternatieve domeinextensies kunt kiezen. Laat je zelfgekozen e-mailadres bijvoorbeeld eindigen op .tech, .games, .amsterdam, .restaurant, .blog of .computer. Houd bij een alternatieve domeinextensie wel rekening met een kleine meerprijs. Zodra je een maildomein hebt ge kozen, verschijnen de kosten overzichtelijk in beeld. Je komt dus nooit voor financiële verrassingen te staan. Na opgave van persoons- en betaalgegevens ontvang je per e-mail spoedig de inloggegevens. De domeinnaam is geregistreerd en staat op jouw naam.
E-mailadres aanmaken
Het is nu hoog tijd om je eigen e-mailadres aan te maken. Surf naar www.strato.nl/login en meld je aan. Je komt in de STRATO Klantenlogin terecht. Bekijk onder meer de contractgegevens en e-mailinstellingen. Ga in het menu aan de linkerkant naar E-mail en Instellingen. Merk op dat er al een postvak is aangemaakt, namelijk webmaster@ [domeinnaam]. Via Nieuw postvak en Basic-postvak aanmaken bedenk je een nieuw e-mailadres. Typ hiervoor het eerste deel van het beoogde adres, vóór het apenstaartje. De domeinnaam en extensie staan al vast. Je vult daarnaast een sterk wachtwoord van minimaal tien tekens in. Bevestig als laatste met Postvak aanmaken. Het kersverse e-mailadres is meteen actief. (artikel gaat door onder de afbeelding)
De webmailapplicatie van STRATO heeft een reclamevrije gebruikersomgeving waarin je inkomende berichten kunt lezen
Webmail
STRATO heeft een eigen webmailmodule. Die werkt in grote lijnen hetzelfde zoals je wellicht van Gmail of Outlook.com gewend bent. Een belangrijk verschil is dat je nergens advertenties tegenkomt. Bovendien bevinden alle mailgegevens zich op streng beveiligde Europese servers. Log in op een website en lees inkomende berichten. Ga hiervoor naar webmail.strato.com, waarna je het zojuist aangemaakte e-mailadres en wachtwoord invult. Via Aanmelden en Volgende vraagt de webmailapplicatie naar enkele gegevens. Dat hoeft alleen de eerste keer. Vul je voor- en achternaam in. In het volgende scherm selecteer je de juiste tijdzone. Bevestig met Voltooien. Een rondleiding loodst je desgewenst langs de voornaamste functies. Na afloop verschijnt het postvak. Je kunt onder meer e-mails lezen, beantwoorden en nieuwe berichten opmaken. Verder heb je ook toegang tot een adresboek, agenda en takenlijst.
Mail-app instellen
Je kunt het nieuwbakken e-mailadres bijvoorbeeld ook in de Mail-app op je smartphone, tablet of computer configureren. Bij gebruik van zo’n zogeheten e-mailclient beheer je digitale post van meerdere e-mailadressen. Open op een Windows-machine maar eens het programma Mail. Je klikt daarna achtereenvolgens op Instellingen (tandwielpictogram), Accounts beheren en Account toevoegen. Kies voor Geavanceerde configuratie en Internet e-mail. Vul alle velden in, zoals het e-mailadres, de gebruikersnaam (gelijk aan e-mailadres), het wachtwoord en de accountnaam. Belangrijk is dat je de juiste inkomende en uitgaande mailserver opgeeft. Dat is respectievelijk imap.strato.com en smtp.strato.com. Selecteer verder IMAP4 als accounttype. Het is daarnaast een vereiste dat SSL is ingeschakeld. Bevestig met Aanmelden en Gereed. De naam van het postvak en alle ontvangen e-mails verschijnen in Mail. Test de werking door een e-mailbericht te versturen. Op soortgelijke wijze voeg je het e-mailadres ook aan andere mailprogramma’s toe, bijvoorbeeld Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird en de standaard mail-app op je smartphone. Soms dien je de juiste e-mailpoorten in te vullen. Voor IMAP is dat poortnummer 993 en voor SMTP poortnummer 465. Sommige mailprogramma’s halen de juiste gegevens eigenhandig van de STRATO-server. Je hebt dan geluk, want je hoeft dan niet alles hand-matig in te voeren. Veel mailplezier!
Met de juiste gegevens voeg je een e-mailaccount van je eigen domein aan een mailprogramma toe