Nieuw leven inblazen in je oude computer? Als het aan Chrome OS Flex ligt, kan je trouwe computer weer een tijdje mee. Wat kun je verwachten van dit nieuwe besturingssysteem? Wij praten je als eerste bij.
Dennis Gandasoebrata
Zoals de naam al doet vermoeden, is Chrome OS Flex gebaseerd op Chrome OS. Google, de uitgever van het besturingssysteem, richt zich met deze variant op oudere Windows-computers en Macs en wil de levensduur van deze apparaten hiermee verlengen. Het gratis besturingssysteem moet de computer volgens de makers veilig houden, snel laten opstarten, automatisch up-to-date houden in de achtergrond en vanuit de cloud beheerbaar maken.
Chrome OS Flex is gemaakt voor oudere computers en werkt merendeels via de browser |
De pijlers
Chrome OS Flex heeft een aantal pijlers waarop het systeem is gebaseerd. Allereerst moet het zorgen voor een snelle opstarttijd en is het uitgangspunt dat de computer na verloop van tijd niet trager wordt. Updates vinden plaats op de achtergrond en de computer heeft zo min mogelijk downtime. De functionaliteit wordt geboden door web-apps: apps die hevig leunen op internetconnectiviteit en vaak worden gekenmerkt door hun compacte formaat. Er wordt waar mogelijk gebruikgemaakt van sandboxing-technologie. Dat betekent dat apps in afgebakende omgevingen worden uitgevoerd en geen schade kunnen berokkenen aan de rest van het systeem. Antivirussoftware zou hierdoor overbodig zijn. Voor omgevingen waarin meerdere Chrome OS Flex-computers worden gebruikt, is voorzien in hulpmiddelen om de software in één keer naar meerdere apparaten uit te rollen en meteen de juiste beheerprofielen in te stellen. Beheerders maken hiervoor gebruik van de Google Admin-omgeving. In geval van nood, bijvoorbeeld bij diefstal, kunnen de gegevens op de machine op afstand worden gewist.
Er is een nauwe integratie met de Google-diensten |
De verschillen
Bij de bekendmaking van Chrome OS Flex ontstond al snel de vraag waarin Chrome OS Flex en Chrome OS verschillen. Google geeft aan dat beide besturingssystemen de onderliggende technologie en beheeropties met elkaar delen. Chrome OS Flex biedt op Windows-, Mac- en Linux-apparaten dezelfde mogelijkheden als Chrome OS. Chrome OS is ontwikkeld voor Chromebooks. Bepaalde functies die in Chrome OS beschikbaar zijn, ontbreken echter in Chrome OS Flex. Zo wordt er vooralsnog geen ondersteuning geboden voor biometrische apparaten (zoals vingerafdruklezers en gezichtsherkenning) en specifieke randapparatuur (zoals peninvoer via een stylus) en dvd-spelers. Dat Chrome OS alleen voor Chromebooks is ontwikkeld en Chrome OS Flex juist voor een veelvoud aan apparaten, brengt ook meteen een opmerkelijke situatie met zich mee: Google zelf raadt het installeren van Chrome OS Flex op oude Chromebooks af. Dat is vreemd, omdat Chrome OS Flex juist is bedoeld voor het verlengen van de levensduur van oudere apparaten. Chromebooks die geen updates meer ontvangen van Google, vallen buiten de boot. Doorgaans gebeurt dit na zo’n zes tot zeven jaar. Op internet circuleren stappenplannen waarmee het alsnog mogelijk is om Chrome OS Flex op oude Chromebooks te installeren. De constateringen vallen soms tegen: hardwaronderdelen zoals luidsprekers die niet werken en problemen met de drivers. Zelf hebben wij deze test nog niet uitgevoerd. In uiterlijk en gebruik volgt Chrome OS Flex de lijn die Chrome OS heeft ingezet. De omgeving is dan ook direct herkenbaar.
Zelf aan de slagOp chromeenterprise.google/os/chromeosflex vind je alle informatie en kun je zelf al aan de slag met Chrome OS Flex om een beeld te krijgen. Je maakt hiervoor bij voorkeur gebruik van een aparte computer, waarvan je niet afhankelijk bent. Bovendien houdt Google een lijst met geteste modellen bij. |
Minimale systeemeisen
Uiteraard is het interessant om naar de minimale systeemeisen van Chrome OS Flex te kijken. Het besturingssysteem draait op een machine met een 64-bit x86-processor van Intel of AMD. Er is geen ondersteuning voor de Arm-architectuur. Verder is een minimum van 4 GB RAM (werkgeheugen) vereist en heeft de schijf 16 GB vrije opslagruimte nodig. Verder moet het apparaat kunnen opstarten vanaf usb (met het oog op de installatie) en heb je toegang nodig tot het BIOS, in het geval er aanpassingen in de configuratie nodig zijn. Google doet weinig uitspraken over de minimale eisen op grafisch gebied. De makers stellen dat onderdelen van vóór 2010 minder goede prestaties kunnen leveren. Verder worden de Intel GMA 500-, 600-, 3600- en 3650-modellen genoemd als ongeschikt voor Chrome OS Flex.
Via een apart dock heb je toegang tot onder meer bestanden en apps |
CloudReady
Voor het volledige verhaal is het belangrijk dat we ook een stukje terug in de tijd gaan. In 2020 maakt Google bekend dat het Neverware had overgenomen. Deze partij hield zich bezig met de ontwikkeling van technologie waarmee je oudere hardware zo lang mogelijk kunt gebruiken. Om dat doel te bereiken, bracht Neverware een paar jaar eerder CloudReady uit. Dit besturingssysteem was gebaseerd op Chromium en is geschikt voor Windows-computers en Macs. Na de overname heeft Google de technologie van CloudReady gebruikt voor zijn eigen initiatief. Dat betekent ook dat huidige gebruikers van CloudReady automatisch de overstap maken naar Chrome OS Flex. Op support.google.com/chromeosflex/answer/11547280?hl=en&ref_topic=11618314 kun je lezen wat de verschillen zijn tussen Chrome OS Flex en CloudReady, maar in de praktijk is het voornaamste verschil dat Chrome OS Flex een officieel Chrome OS inclusief Chrome-browser is. Dat betekent onder andere dat zijn updatecyclus - in tegenstelling tot CloudReady - gelijk is aan die van Chrome OS. Ook beschikt Chrome OS Flex over functies die je ook in Chrome OS tegenkomt. Denk aan voor de hand liggende zaken als de Google Assistent, maar ook aan functionaliteit zoals Nearby Sharing (voor het delen van bestanden) en Family Link (diensten om het Google-account van kinderen te beheren).
Je kunt de gebruikersomgeving verder naar je hand zetten |
Goedgekeurde modellen
Op het moment van schrijven is Chrome OS Flex nog volop in ontwikkeling. Nieuwe onderdelen worden nog toegevoegd en vooral aan de stabiliteit wordt nog gesleuteld. Uiteindelijk moet de stabiele versie worden uitgebracht. Deze versie is getest op een reeks computers, waarvan Google een lijst bijhoudt in de Certified Models List. Je vindt de actuele versie via support.google.com/chromeosflex/answer/11513094. Uiteraard betekent dit niet dat het besturingssysteem niet correct functioneert op andere hardware.
Chrome OS Flex valt op door een gebruiksvriendelijke omgeving |
Voor wie
Vooralsnog richten de makers zich met Chrome OS Flex op onderwijsinstellingen en bedrijven. Die eerste categorie is vooral logisch: op scholen wordt niet zelden gebruik gemaakt van wat oudere hardware. Bovendien werken scholen al vaker met Chrome OS. Het besturingssysteem is primair cloudgeörienteerd: de functionaliteit wordt geboden door web-apps en dat betekent dat je in de praktijk doorgaans met de browser werkt. Je kunt veelgebruikte web-apps vastmaken aan de taakbalk en ze daarmee gebruiken als een applicatie.
Pas de meldingen van de verschillende apps aan |
Om de levensduur van oudere computers te verlengen heb je uiteraard meerdere mogelijkheden tot je beschikking. Goed voorbeeld hiervan is de overstap naar Linux. Het is dan ook niet onlogisch als Chrome OS Flex de komende tijd veelvuldig daarmee wordt vergeleken. Die keuze is uiteraard persoonlijk. Chrome OS Flex heeft voor het grote publiek als groot voordeel dat de gebruikersomgeving ‘standaard’ al relatief gebruiksvriendelijk is en dat er een nauwe integratie is met het Google-ecosysteem. Bovendien hebben de makers aandacht besteed aan de beheermogelijkheden en ervoor gezorgd dat je relatief weinig instellingen hoeft te configureren voordat je een werkbare machine hebt. Bij Linux is dat vooralsnog geen vanzelfsprekendheid.